01 / 05 / 2024

Bursa'nın imar planları neyi içeriyor?

Bursa'nın imar planları neyi içeriyor?

Hürriyet Bursa Gazetesi'nin yazarlarından Namık Göz bugünkü yazısında Bursa'daki imar planlarında alınan kararları değerlendirdi. İşte o köşe yazısı...



Son günlerde idari yargıdan Bursa ile ilgili peş peşe önemli kararlar çıkıyor. Şimdi sorsanız bazılarının hemen yaftası hazırdır; Istemezükçü bunlar... Bu değerlendirme, ne yazık ki bilimden ve demokrasiden uzak kolaycı bir yaklaşımdan başka bir şey değil... 


Üç karar hakkında da biraz bilgi vereyim... 

iznik Gölü, bir doğa harikası kıyısına imar planlarına aykırı tesis kurulmuş. Cargill'in kurulduğu alanın, tarım arazisinden sanayi arazisine dönüştürülmesine karşı açılan davayı reddeden karar. Danıştay tarafından bozulmuş... 

Yargıda en yüce merci vermiş bu kararı. 


İkinci karar Nilüfer den... 

1994 yılında Ertuğrul Konut Alanı olarak kamulaştırılan ve içinde Bursaspor. Dörtçelik Çocuk Hastanesi ile Bursa Emniyet Müdürlüğü Kriminal Polis laboratuvarının bulunduğu arazilerin kamulaştırılması Danıştay 6. Dairesi'nce iptal edildi. 

Son karar Atatürk Stadyumu ve çevresiyle ilgili... 

Atatürk Stadı ve çevresindeki yapıların yıkılarak, yerine meydan yapılmasına ilişkin plana Spor Genel Müdürlüğü iıürı açtığı davada çıkan karar. 


Bursa 2. İdare Mahkemesi Spor Genel Müdürlüğünü haklı bulmuş. Atatürk Stadı ile birlikte Atatürk Spor Salonu, Yüzme Havuzu ve Gençlik Spor Müdürlüğü tesislerinin yıkımını öngören plan değişikliği kararı mahkemece durdurulmuş oldu. Bursa Büyükşehir Belediyesi nin Bursa Bölge İdare Mahkemesi'ne yaptığı itirazda sonuç getirmemiş. dava halen Danıştay da.. 

Yani projenin gerçekleşmesi için her zaman olduğu gibi arka yollar denenecek. 


Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de meclis toplantısında üyelere durumu anlatırken, soruyor: "Peki nereye meydan yapacağız?" Yanıtını aslında bu tartışmalar ilk başladığında Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Can Şimşek, billboardlara ilan vererek söylemişti. Meclis te de Nilüfer Belediye Başkanı Bozbey verdi. 


Şimşek'e son durumu soruyoruz. Peki. şimdi ne olacak? Bu kararın aslında 2-3 aylık olduğunu vurguluyor. Ayrıca Milli Eğitim de plana karşı çıkıyor. Onlar da Atatürk Lisesi'nin yıkılmasını istemiyor. 

Bursa da Atatürk Stadyumunun yıkılmasını istemeyenlerin gerekçesi, buranın da akıbetinin Kent Meydanı na dönüşeceği endişesi. Merhum Hikmet Şahin de. aday olduğunda "Meydan da meydan' diye yola çıkmış... Sonunda AVM inşa edilmişti. Sonra üstü kamusal. allı ticari alan olarak savunma yapılsa da aslında kentin göbeği ticari alana dönüşmüştü. 

Karşı çıkanların da endişesi bu. 

Meydan olarak planlama yapılıyor ama planın altındaki notlar, yani ayrıntılar, ticari işletmelere kapı açıyor. 

Yarm bu küçük ve ayrıntı diye gördüğümüz plan notları yüzünden stadyum çevresi de AVM ye dönüşürse sakın şaşırmayın. 

Çok kalıplaşmış bir söz ama üç yargı kararı için de geçerli sanırım. Yanlış hesap Bağdat'tan döner. 

Yalnız burada önemli biı ayrıntı var. 

Hesap yanlış, sonuç yanlış ama hem Cargill hem Nilüfer Ertııgnılkent'teki gibi iş işten geçmiş, tesisler yapılmış... 

Atatürk Stadyumu ise yerli yerinde duruyor. Bari Inırası yıkılmadan Başkan Alte})e önerilere kulak verse... 


Hürriyet Bursa


Geri Dön