25 / 08 / 2024

Konutların metrekareleri küçülüyor! 2002’de 129 metrekare olan apartman daireleri 97,5 metrekareye geriledi!

Konutların metrekareleri küçülüyor! 2002’de 129 metrekare olan apartman daireleri 97,5 metrekareye geriledi!

Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemide müstakil yaşama olan ilginin son dönemde azaldığı görülürken, evlerin metrekarelerindeki değişim ilgi çekti.




Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Yapı İzin İstatistikleri verilerine göre, pandemide artan müstakil konut lgisi gerilerken, apartmanlarda daire sayılarının arttığı ortaya çıktı.

TÜİK tarafından açıklanan resmi verilere göre, 2024 yılı 2. çeyreğinde yapı ruhsatı verilen binaların yüzölçümü yüzde 30,9 azalma gösterirken, söz konusu, bu azalışın ağırlıklı dar ve orta gelirlinin yaşadığı apartmanlarda yoğun olduğu da görüldü.

Ekonomim’den Özder Şeyda Uyanık imzalı habere göre konut metrekarelerinde yaşanan söz konusu bu değişim, tüm dünyayı etkisi altına alan  pandemide kapanmalarda bahçe veya özel alan ihtiyaçlarına yönelik arayışın giderek artış göstermesiyle daha çok kişinin tercih ettiği müstakil (Bir daireli ikamet amaçlı binalar) konutlarda, yapı izin ruhsatlarındaki daire sayısı ve konut kullanım alanı metrekarelerine bakınca ortalama 215 metrekare şeklinde görüldü.

2002’den bu yana izlenen verilerde, apartmanlarda aynı şekilde konut kullanım alanıyla beraber daire sayıları oranlandığındaysa 2002 yılında ortalama 129 metrekare olan apartman dairelerinin 97,5 metrekareye gerilediği görüldü.

Konutların metrekareleri küçülüyor! 2002’de 129 metrekare olan apartman daireleri 97,5 metrekareye geriledi!

Ayrıca konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre konut sayılarında değişim de müstakil konutlarda özellikle pandemi sürecinin en canlı dönemi olan 2020 yılının son çeyreğinde bina ruhsat sayısında yüzde 59 oranında bir artışla kendini göstermişti. Sonrasında da 2023 ilk çeyreği hariç 10 binin üzerinde kalan kalan tek konutun bulunduğu bina ruhsat sayısı 2024 yılının 2. çeyreğinde yeniden 10 binin altına indi.

Söz konusu bu artışta, 2020’de tüm dünyayı etkisi altına alan pandemiyle beraber inşaat sektörünün canlanması amacıyla faiz indirimleri kampanyalarının da etkisi görüldü. Fakat 2018 sonrasında apartman ruhsatlarındaki gerileme yine de sert oldu. 

2010 yılı sonrası hızlı yükselen ve 2017 yılında zirveye çıkan inşaat sektöründeki önemli bir değişim de giderek daha da azalan yapı izin ruhsatı alınan konut amaçlı bina yüz ölçümleri ve bina sayılarında da görüldü.

Açıklanan söz konusu rakamlara göre bina sayılarının ve inşaat yapılan alanların küçülmesi de konut metrekarelerinin küçülmesiyle eşdeğer şekilde apartmanlardaki daire sayılarına da yansıdı. 2002’de ortalama konut amaçlı bir binada 7 olan konut sayısı, 2024’te 12’ye çıktı.
 

 

1938 yılında Çemberlitaş bahçe içine alınması için 6 dükkan ve iki bina istimlak edilmiş! 

İstanbul'un röntgeni çekildi! En riskli ve güvenli ilçeler hangileri?

Akfen GYO, yılın ilk yarısında 474 milyon TL kira geliri elde etti!


Geri Dön