Bursa'ya 100 Büyük Proje'yi Bülent Arınç açıkladı!
Başbakan Yardımcısı Arınç, "Bursaya özel kentsel dönüşüm yasası çıkarıyoruz. Ankara ve Boğazlar örneğinde olduğu gibi yasa kapsamında Bursayı yeniden planlayacağız" dedi. Arınç, 600 bin konutun yüzde 60nın kaçak ya da ruhsata aykırı olduğunu vurguladı
-AK PARTİDEN BURSAYA "100 BÜYÜK PROJE" (2)
-DEVLET BAKANI VE BAŞBAKAN YARDIMCISI ARINÇ:
-"İSTANBULDA İZMİRDE ANKARADA DİYARBAKIRDA ANTALYADA,
GAZİANTEPTE TÜRKİYENİN DİĞER İLLERİNDE, PROJELERİYLE
ORTAYA ÇIKAN TEK PARTİ BİZİZ. BURSADA YİNE BİZ VARIZ"
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "İstanbulda İzmirde Ankarada Diyarbakırda Antalyada, Gaziantepte Türkiyenin diğer illerinde, projeleriyle ortaya çıkan tek parti biziz. Bursada yine biz varız" dedi. Arınç, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezinde "Hedef 2023 Projesi"nin tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, siyaseti bugüne kadar Allahın rızası ve milletin memnuniyeti için yaptıklarını, bundan sonra da öyle olacağını söyledi.
İnsanlardan gördüğü içtenliği karşılıksız bırakmayacağını, gücünün yettiği kadar Bursaya ve Bursalılara hak ve hukuk çerçevesinde adalet ve dürüstlükle hizmet edeceğini dile getiren Arınç, "Bizim anlayışımızda siyasetin birinci amacı, topluma hizmet etmektir. Siyasetçi içinden çıktığı topluma, yaşadığı şehre ve ülkeye hizmet etmekle sorumludur" diye konuştu. Arınç, siyasetçinin hizmetten başka bir işinin olamayacağını vurgulayarak, şunları kaydetti:
"AK Parti olarak 9 yıla yaklaşan iktidarımız boyunca bunu kendimize amaç edindik ve bu anlayışla iktidar olduğumuz günden bugüne ülkemizin kronikleşen bütün sorunlarını bir bir çözdük. Reform niteliğinde işlerin altına imza attık. Yol medeniyettir dedi. Şehirleri, ülkeleri, güvenli ve konforlu duble yollarla, hızlı trenlerle, artık herkesin binebildiği uçaklarla birbirine bağladık. 6 bin 100 kilometre olarak devraldığımız bölünmüş yollara 13 bin 600 kilometre daha ekledik. Bugün Türkiyenin 19 bin 700 kilometre bölünmüş yolu var. Türkiyeye hızlı trenle tanıştırdık. Ankara-Eskişehiri çoktan bitirdik. Ankara-Konya sürüşleri başlattık. Eskişehir-Bursa-İstanbulu Ankara-Sivası inşa ediyoruz. Konut medeniyettir dedik. 81 ilde, 800 ilçede 490 bin modern, sağlıklı, sağlam konutun inşasını başlattık. 360 bin tanesini teslim ettik. Marka şehirler dedik, her bir şehrimizi kendi değerleriyle, kendi potansiyeliyle, kendi zenginliğiyle birer dünya şehri yapmayı önümüze hedef olarak koyduk."
"PROJELERİYLE ORTAYA ÇIKAN TEK PARTİ BİZİZ"
Arınç, Demokrasi yerelde başlar diyerek, demokrasiyi, özgürlükleri, evrensel değerleri, köylerden beldelere, ilçelerden şehirlere büyütmek, güçlendirmek için cesur, kararlı adımlar attıklarını ifade ederek, şunları söyledi:
"Biz 8,5 yılda özgüvenini yitirmiş, krizlerin altında bocalayan, yol yapmak bir yana şehirlerin kanalizasyonlarını bile doğru dürüst yapamayan bir ülkeyi, kıtaları birbirinden ayıracak, kanallar yapan bir ülke konumuna getirdik. Bugün bu özgüven ve kararlılıkla onlarca yıldır hizmetten mahrum kalan insanımıza ve şehirlerimize hizmeti götürme yarışını sürdürmek istiyoruz. İstanbulda İzmirde Ankarada Diyarbakırda Antalyada, Gaziantepte Türkiyenin diğer illerinde, projeleriyle ortaya çıkan tek parti biziz. Bursada yine biz varız."
"MANEVİ CAZİBE MERKEZİ"
Bursa ile ilgili daha önce açıklama fırsatı bulamadıkları, 2023 yılına kadar yapmayı planladıkları bazı projeleri ve hedefleri bugün bu salonda paylaşmak istediklerini belirten Arınç, şöyle devam etti:
"Biz millet olarak büyükşehirler inşa etmiş, dünyaya şöhret salan şehirleri imar etmiş büyük bir medeniyetin mensuplarıyız. Başta Bursa, Konya, Edirne, İstanbul olmak üzere, bizim şehirlerimiz tarihte insan merkezli kurulmuş, her sokağı her caddesi hatta her taşı insanı yansıtan bir anlayışla şekillenmiştir. Yine tarihte Diyarbakır, Kayseri, Adana, Trabzon, İzmir, Ankara gibi şehirlerimiz bir medeniyet bilincinin eseri olmuştur. Bursa maddi ve manevi değerleriyle dünyanın en nadide şehirlerinden birisidir. Bir medeniyetin başlangıç noktası, aynı zamanda bir dünya medeniyetinin de başkentidir. Bu şehir üzerinde taşıdığı Yeşil Türbesi, Ulu Camii, Koza Hanı, Kervansaraylarıyla bir açık hava müzesidir. Bağrında sakladığı Osmangazi, Orhangazi, Murat Hüdavendigar ve Emir Sultanıyla bir manevi cazibe merkezidir. Bu şehre hizmet etmek, şanına yakışır projelerle onu yaşatmak, hem tarihi bir sorumluluk hem de ecdadımıza ve insanımıza karşı bir borcumuzdur. İşte bu bilinç ve duyarlılıkla, hem tarihi hem kadim hem de modern bir şehir olan Bursa ile ilgili 2023 vizyonumuzu kentleşme, ulaşım, sulama, tarım, sağlık, eğitim, spor, turizm ve ekonomiden oluşan 9 başlık altında topladığımız projelerimizi sizlerle paylaşmak istiyoruz."
ARINÇ: "BURSAYA ÖZEL KENTSEL DÖNÜŞÜM YASASI ÇIKARIYORUZ"
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Bursaya özel kentsel dönüşüm yasası çıkarıyoruz. Ankara ve Boğazlar örneğinde olduğu gibi yasa kapsamında Bursayı yeniden planlayacağız" dedi. Arınç, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen "Hedef 2023 Projesi"nin tanıtım toplantısında, Bursaya yapılacakları 9 ana başlıkta ele aldıklarını söyledi.
"Kentleşme"de "Bursa Özel Dönüşüm Kanunu" çıkacağını ifade eden Arınç, 600 bin yapı stokunun bulunduğu kentte 250 bin konutun ya yıkılması ya da deprem güçlendirilmesinin yapılması gerektiğini anlattı. Bülent Arınç, 600 bin konut stokunun yüzde 60nın kaçak ya da ruhsata aykırı inşa edilmiş durumda olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:
"Bu durum, deprem kuşağındaki Bursada ciddi bir risk teşkil ediyor. Riskin yanı sıra yapı stokunun bu manzarası, marka kent olmak isteyen Bursanın ulaşım, eğitim, asayiş ve çevre gibi önemli sorunlarını içinden çıkılmaz bir hale getiriyor. Sorunu çözmek için Bursaya özel kentsel dönüşüm yasası çıkarıyoruz. Ankara ve Boğazlar örneğinde olduğu gibi yasa kapsamında Bursayı yeniden planlayacağız. Yasa çıkar çıkmaz, büyükşehir ve ilçe belediyelerimiz, Uludağ Üniversitesi, Bursa Teknik Üniversitesinin yanı sıra inşaat, şehir plancıları, jeoloji, mimarlar, yapı denetim, jeofizik ve ziraat mühendisleri ve odaları gibi akademik oda temsilcilerinin de katılımıyla dönüşüm planlaması yapacağız. Dönüşüm, Bursanın tarihi dokusuna ve mimarisine uygun olacak. Başta Hanlar Bölgesi ve Ulu Cami olmak üzere bütün tarihi ve kültürel mirasın çevresini açacağız. Yeni ulaşım aksları ve yeni meydanlar ile yeni cazibe merkezleri oluşturacağız. Projeyle öncelikle deprem kuşağındaki Bursayı depreme dayanıklı bir kent haline getirmiş olacağız."
Tüm yapıların, planı ve tapusuyla birlikte bir değer kazanacağına dikkati çeken Arınç, turizmin canlanacağını, istihdamın artacağını bildirdi. Arınç, 2023te nüfusu 4 milyona ulaşması beklenen Bursanın, yaşanabilir, marka kent olma yolunda atağa geçmiş olacağını ve estetik bir görünüme kavuşacağını söyledi.
BÖLÜNMÜŞ YOL AĞI
Ulaşımda da önemli projeleri hayata geçireceklerini belirten Arınç, şöyle devam etti:
"Tüm yollar Bursada kesişecek. 8,5 yıl öncesine kadar karayolu standartları açısından ciddi sorunlar yaşayan Bursa, Cumhuriyet tarihinin en önemli ulaşım yatırımlarını hükümetimiz döneminde aldı. Toplam 364,5 kilometre şehirlerarası karayolu ağına sahip Bursada, 2002de 201,6 kilometre bölünmüş yol bulunurken, 2003-2011 yılları arasında tam 138,9 kilometre bölünmüş yol inşa ettik. Bursanın bölünmüş şehirlerarası karayolu ağını 340,5 kilometreye çıkardık. Halen tek şerit olan 24 kilometrelik bölümünü ise en kısa tamamlayacağız."
Arınç, İstanbul-İzmit-Bursa-Balıkesir-Manisa-İzmir Otoyolu ile Bursa-İstanbul arasının, 1 saate ineceğini, Avrupanın en büyük, dünyanın 5 büyük otoyol projesinden biri olan 421 kilometrelik İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu Projesinin ihalesinin yapıldığını anımsattı. Projedeki İzmit Köprülü Geçişinin dünyanın en büyük ikinci köprüsü olacağını dile getiren Arınç, 11 milyar dolara mal olacak proje tamamlandığında Bursa-İstanbul arasının 1 saat, İzmirin ise 2 saate ineceğini, milletin ve Bursanın kazanacağını kaydetti.
"BURSA-ULUDAĞ YOLU YENİLENİYOR"
Bursa ve Ankarayı otoyol ile birbirine bağlayacaklarını bildiren Arınç, şunları söyledi:
"2023 vizyon projelerimiz kapsamında yap-işlet-devret modeliyle 203 kilometrelik Sivrihisar-Bursa Otoyolu Projesi inşa edilecek. Başkent ile Bursa arasındaki mesafe kısalacak. Bursa-Uludağ yolu yenileniyor. Toplam 23,1 kilometrelik Bursa-Uludağ yolunu genişleteceğiz. Bursayı ulusal yüksek hızlı tren ağına bağlayacak olan Bursa-Ankara Hızlı Tren Projesi artık bir hayal değil. İhalesinde son aşamaya gelinen hızlı tren projesinin temelini önümüzdeki günlerde hep birlikte atacağız. Bursa, yüksek hızlı tren hattıyla hem İstanbula hem de İzmire bağlanmış olacak. Bursa-Ankara hattıyla İzmir-Bursa-İstanbul hattı birbirine bağlanacak. Böylece bölgenin önemli 3 kenti otoyol projesinin ardından yüksek hızlı tren hattıyla da birbirine adapte olacak. Bu adaptasyon, Bursa ekonomisi için önemli kazanımlar getirecek. Bursa, yüksek hızlı tren yatırımıyla birlikte sadece Ankara, İzmir ve İstanbula değil, Eskişehir, Konya, Sivas ve Antalya ile de birbirine bağlanmış olacak."
"BURSA FİRMALARI, DEMİRYOLU İLE DÜNYAYA AÇILACAK"
Mevcut BURSARAY hattının, doğuda İnegöl, kuzeyde Gemlik ve Orhangazi, batıda Karacabey ve Mustafakemalpaşaya ulaşacağını anlatan Arınç, Bursadaki organize sanayi bölgelerinin raylı sistem bağlantısına kavuşacağını bildirdi. Sanayi bölgelerinin Gemlik Liman bağlantısı sağlanacağını anlatan Arınç, böylece Bursa firmalarının demiryolu ile dünyaya açılma imkanına da kavuşacağını söyledi. Arınç, Gemlikin lojistik merkez olacağını dile getirerek, "Otoyol ve yüksek hızlı tren hatlarıyla birlikte Bursa Gemlik Limanı, stratejik açıdan daha da önem kazanacak. Bu çerçevede Gemlik Limanını, uluslararası önemli bir liman haline getireceğiz" dedi. Bursanın dünyaya açılan penceresi olan Yenişehir Havaalanının yeni dönemde aktif hale geleceğini belirten Arınç, seferlerin artırılacağı Yenişehir Havaalanından 60 kişilik uçaklarla Anadolunun birçok kentine doğrudan ulaşabilmenin mümkün olacağını kaydetti.
AA