09 / 01 / 2025

Bütçeden sosyal güvenlik kurumuna 7 ayda 460 milyar lira aktarıldı!

Bütçeden sosyal güvenlik kurumuna 7 ayda 460 milyar lira aktarıldı!

Sosyal güvenlik sistemine yapılan bütçe transferleri, bu yılın ilk 7 ayında geçen yıla göre yüzde 97,2 oranında artarak 459 milyar 987 milyon liraya ulaştı.



Sosyal güvenlik sisteminin aktüerya dengesizliği nedeniyle verdiği açıkların yanı sıra, çeşitli sosyal kesimlere yönelik devletçe üstlenilen ödemeler nedeniyle merkezi yönetim bütçesinden sisteme yapılan aktarımlar, yılın ilk yedi ayında 460 milyar lira ile devasa bir rakama ulaştı.

Dunya.com köşe yazarı Naki Bakır’ın konuyla ilgili yazısı şöyle: Bütçeden SGK’ya yapılan transferlerin başında; Kurumdan gelir ve aylık alanlar ile hak sahiplerine her ay ödediği tutarlara göre belirli oranlarda Hazine tarafından yapılan ek ödeme ve Kurumun aylar itibarıyla tahsil ettiği malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları ile sağlık sigortası primlerinin dörtte biri oranında yapılan devlet katkısı geliyor.

Ayrıca ödeme gücü olmayanların Genel Sağlık Sigortası primleri ve yatırım teşvikleri kapsamında üstlenilen sigorta primleri, makam, görev, temsil tazminatları, terör emsal tazminatları, harp malullüğü zamları, emekli ikramiyeleri gibi ödemelerin karşılığı olarak Hazinenin Kuruma yaptığı faturalı ödemeler ile açık finansmanı da bu kapsam içerisinde yer alıyor.

Bütçeden sosyal güvenlik kurumuna 7 ayda 460 milyar lira aktarıldı!

EN BÜYÜK KALEM DEVLET KATKISI

İlk yedi aydaki transferler içinde yüzde 97,8 artışla 103,9 milyar liraya ulaşan SGK’ya emeklilikte devlet katkısı ödemeleri aslan payını oluşturdu. Görevlendirme giderleri olarak yapılan ödemenin yüzde 923’lük bir artışla 59,1 milyar liraya çıkması ise dikkat çekti. Sağlıkta devlet katkısı olarak 58,4 milyar, bayram ikramiyesi 51,3 milyar, işveren primi teşviki 44,4 milyar, SGK’nın açık finansmanı için 43 milyar, emeklilere ek ödeme 31 milyar, GSS prim ödemesi olarak 30,7 milyar lira verildi.

EYT düzenlemesi kapsamında emekli olan çok sayıdaki kamu çalışanına yapılan ödemeler, emekli ikramiyesi ödemelerini yüzde 351 artışla 20,8 milyar liraya çıkardı. Vazife malullük ve ölüm aylığı ödemeleri 7,3 milyar, makam, temsil, görev ve kadrosuzluk tazminatları 4,9 milyar, şehit yakını ve gazilere aylık ve diğer ödemeler 2,4 milyar, Ar-Ge personeli işveren teşviki karşılığı ödemeler 1,6 milyar lira olarak gerçekleşti.

VERGİNİN DÖRTTE BİRİNİ YUTTU

Merkezi yönetim bütçesinin cari transferler kaleminde izlenen sosyal güvenliğe yapılan aktarmalar, 2 trilyon 819,4 milyar liralık toplam bütçe harcamasının yüzde 16,3’ünü oluşturdu. Ocak-temmuz döneminde tahsil edilen toplam 2 trilyon 52,6 milyar liralık vergi gelirinin yüzde 22,4’le yaklaşık dörtte biri sosyal güvenlik sistemine gitti.

Sosyal güvenlik sistemine transferlerin sürekli büyümesi ise ekonomi üzerinde olumsuz etki bırakıyor. Yüksek boyutlu aktarımlar, kamu finansman dengesi açısından beklentilerin gerçekleşmemesine ve makro ekonomik dengelerde bozulmalara neden oluyor.


 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön