05 / 11 / 2024

Bütçeye göre en uygun konut kredisi nasıl seçilir?

Bütçeye göre en uygun konut kredisi nasıl seçilir?

Konut kredisi hesaplama yöntemi ile bütçeye en uygun konut kredisine kolaylıkla karar verilebilir. Peki konut kredisi hesaplama yaparak bütçeye en uygun konut kredisi nasıl seçilir?




En uygun konut kredisine karar vermeden önce bütçe planlaması yapmak gerekir. Gelir-gider hesabına göre konut kredisi hesaplama yapılır ve krediyi riske sokmadan ödenebilecek konut kredisi taksitine karar verilir. Yapılan konut kredisi hesaplama yöntemine göre de kullanılacak kredisi tutarı ve vade belirlenir.

Konut Kredisi Hesaplama

Konut kredisinde tüketiciye sunulan kampayalar karşısında hangi kriterlerin öncelikli olduğuna karar verilerek kredi karşılaştırması yapılır. En uzun vadeli konut kredisi, aylık taksiti en düşük dolayısıyla ödemesi en kolay kredi olarak görünse de en yüksek vade, her zaman en doğru seçim olmayabilir. Seçilecek vadenin yanında diğer kriterleri de göz ününde bulundurmak gerekir. Temelde kredi taksitlerinin aylık gelirin yüzde 40'nı aşmamasına göre basit bir hesaplama da yapılabilir ancak, aylık gelirden harcamalar ve öngörülen masraflar çıkarıldıktan sonra elde kalan nakit paraya göre vade seçimini yapmak, en doğru seçim olacaktır.

Farklı Bankalardan Teklif Almak

Bankaların kredi kullandırma koşulları kişiye göre değişkenlik göstermektedir. Kredi notu yüksek tüketici, istediği bankalar kolaylıkla kredi kullanabilir ve bankayla masraf pazarlığına girme şansı yüksektir. Kredi notu banka kriterlerinin altında olan tüketicinin ise konut kredisi kullanma olasılığı oldukça düşüktür. Genelde bir bankadan red cevabı alan bir tüketici diğer bankalardan da benzer cevabı alır. Bazı koşullada kefil ve ekstra gayrimenkul ipoteği ile kredi kullanabilir ancak bu durumla cok sık karşılaşılmaz. Yine de farklı bankalardan teklif alınarak masraflar dahil vade sonunda ödenecek toplam rakamlarlar karşılaştırılmalıdır.

Projeden Konut Kredisi Kullanmak

Konut projelerinin bankalarla olan anlaşmaları gereği faiz oranları piyasa faiz oranlarına göre daha düşüktür. Bağlı kredi kapsamında kullanılacak konut kredisinde proje sahibi ile banka arasında yapılan anlaşmayla risk paylaşımı da yapılmış olur.


Tüketici Kanunu'na göre tüketicinin konut kredisi kullanarak satın aldığı konutun zamanında ya da gereği gibi teslim edilmemesi durumunda satıcı, sağlayıcı ve konut finansmanı kuruluşu krediden müteselsilen sorumlu olur. Bankanın sorumluluğu, konutun teslim tarihine göre belirlenir. Konutun teslim edilmemesi ya da eksik teslimi halinde bankanın sorunluluğu, konut teslim tarihinden itibaren kullanılan kredi miktarı ile sınırlıdır.


Kredi Pazarı


Geri Dön