29 / 04 / 2024

Bütün dengeleri değiştirecek! Dolar değil altın…

Bütün dengeleri değiştirecek! Dolar değil altın…

Batı Afrika ülkesi Gana, ödemeler dengesini kökünden değiştirecek bir karara imza attı. Buna göre ülke, döviz artışının yol açtığı enflasyonun frenlemek için petrol ürünlerini dolar yerine altınla satın alacak.



Batı Afrika ülkesi Gana'da yerel para birimi olan cedinin değer kaybı ve döviz artışının sebep olduğu enflasyon gündemden düşmüyor. Yerel para birimi Cedinin değer kaybetmesine ve hayat pahalılığına neden olduğu gerekçesiyle petrol alımında yeni bir politika üzerinde çalışıldığı açıklandı. Ödemeler dengesinde köklü bir değişikliğe neden olacağı belirtilen flaş kararı Gana Devlet Başkanı Yardımcısı Mahamudu Bawumia, Facebook hesabından yaptığı paylaşımla dünyaya duyurdu.

"DOLAR DEĞİL ALTIN"

Petrol ithalatçılarının döviz talebinin kendilerini zor duruma soktuğunu ifade eden Gana Devlet Başkanı Yardımcısı Mahamudu Bawumia, dolar yerine altınla petrol takası yapılmasının ödemeler dengesini kökünden değiştireceğini vurguladı.

EKONOMİ POLİTİKASI KÖKTEN DEĞİŞİYOR

Petrol alımı karşılığında dolar yerine altın verme kararının Gana'nın bağımsızlığından bu yana aldığı en kritik ekonomi politikası değişimi olduğunun altını çizen Bawumia, yeni ekonomi politikasının 2023 yılının ilk çeyreğinin sonunda uygulamaya geçeceğini belirtti.


Geri Dön