07 / 05 / 2024

Büyük Çamlıca yılda 1 milyon adetlik üretim yapıyor!

Büyük Çamlıca yılda 1 milyon adetlik üretim yapıyor!

Büyük Çamlıca, 45 yıllık bir geçmişe sahip. Şirket, 1 milyon adetlik üretimini toplam 650 dönümde 533 kişiyle gerçekleştiriyor.Tüm bu çalışmalar ise Büyük Çamlıca Fidancılık ve B&u



 Metin Gümüş, bitkicilikte ikinci kuşağı temsil ediyor. O da kentte bu işi yapan pek çok isim gibi Yalova'nın yerli girişimcilerinden değil. Zaten, şu anda Yalova'nın yam sıra Bursa ve İstanbul'da birçok noktada serası bulunuyor. Şu anda toplamda 650 dönümde 533 kişiyle dev bir seracılık yapıyor. Yıllık 1 milyon adetlik üretimleri var. Tüm bu çalışmalar ise Büyük Çamlıca Fidancılık ve Büyük Çamlıca Peyzaj olmak üzere iki çan şirket tarafından yönetiliyor. İşin başında Metin Gümüş'ün yanı sıra Kadir Gümüş ve yine akrabaları olan Şükrü Babal bulunuyor.

İşin çapının bu noktaya ulaşması ise 45 yılı bulmuş. Metin Gümüş, temelin 1965 yılında şirkete de isim kaynağı olan Çamlıca'da atıldığını  söylüyor. Amca Mustafa Gümüş'ün girişimine Merin Gümüş'ün babası Yusuf Ziya Gümüş ve Selahattin Babal da katılır. İlk iş ise karanfil, yani endüstriyel adıyla kesme çiçek olur. Sonra işin başına bugün görevi devralan çocuklar gelir. Henüz iş, bu ölçekte değildir. Ve yıl, 1986'yı göstermektedir. Gümüş, bu gelişim dönemini şu sözlerle anlaüyor:
"6 bin metrekarede çok kısıtlı çiçek çeşitleriyle işe başladık. Ardmdan işi genişletmeye karar verdik. Alemdağ'da 12 dönüm alanda 15 sera kurduk. Sonra, yine İstanbul'da Ömerli'den arazi aldık. Onu, Bursa Kestelli'den aldığımız arazi takip etti. Ardmdan Yenişehir girişimimiz geldi. En sonunda Yalova'yı keşfettik."

Yalova'daki ilk adımlan Akköy olur. Şu anda Yalova'da çeşitli noktalarda faaliyetlerini sürdürüyorlar Yalova'da. Büyük Çamlıca, üç noktada gerçekleştirdiği toplam 1 milyon adetlik üretimin 150 binlik kısmım Yalova'dan yapıyor

AVRUPA KONUTLARİ'NİN PEYZAJ ÇALİŞMALARİNİ YAPTI
Metin Gümüş, üretimini yaptıkları bitkilerin hem yurtiçinde hem de yurtdışında oldukça büyük bir geniş sahada kullanıldığını söylüyor. Gümüş ve ortaklarının üretimini yaptıkları bitkiler pek çok prestijli projede yer almış. Ağaoğlu'nun, Varyap Varlıbaşlar'ın, Sinpaş'ın, Tepe İnşaat'ın ve Soyak'ın birçok projesini süsleyen Büyük Çamlıca, Avrupa Konutları, Uphill Court gibi projelerde de yer almış. Bu arada Yeditepe Üniversitesi ve Fevziye Mektepleri gibi eğitim kurumları da Büyük Çamlıca'ya ilgi gösteren isimler arasında bulunuyor.

BİTKİLERİN YÜZDE 351 İHRACATA
Büyük Çamlıca da üretiminin önemli bir kısmını, yani yüzde 35'ini ihracata yönlendiriyor, ihracat gerçekleştirdiği ülkeler arasında Azerbaycan, Gürcistan, Türkmenistan ve Kuzey Irak bulunuyor.
Milliyet


Geri Dön