Kent Haberleri

Büyük deprem için süre azaldı mı? En yıkıcı depremler hep Marmara'da! Deprem uzmanından uyarılar bir bir geldi!

Deprem uzmanı Prof. Dr. Okan Tüysüz'den Marmara depremi ve deprem haritası uyarısı geldi. İşte Tüysüz'ün o son dakika açıklaması...

Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Okan Tüysüz, son günlerde fay hatlarında artan çalışmaları beklenen büyük Marmara depremi ve güncellenen deprem haritası ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Tüysüz, beklenen Marmara depremiyle ilgili olasılıkları sıraladı. En dikkat çeken detay ise nüfus oldu. 

Kayseri, Şanlıurfa, Bitlis, Van, Bingöl, Bursa ve Balıkesir gibi şehirlerde eş zamanlı şekilde başlatılan kazı çalışmaları hakkında konuşan Okan Tüysüz, fay hatlarının kazı çalışmaları üzerindeki önemin özellikle Kahramanmaraş depremlerinden sonra arttığına dikkat çekti. 

Prof. Dr. Okan Tüysüz, fay hatlarında oluşabilecek depremleri işaret etti ve "Depremlerin ne büyüklüklerde olabildiğini bilmek çok önemli. Eğer geçmişi biliyorsak geleceği öngörme olasılığınız artıyor. Gelecekte bir deprem olur mu? Sorusunun cevabı o fayda geçmişte nerede, ne zaman, hangi büyüklükte deprem meydana gelmiş bunu söyleyebilirseniz gelecek için de bir tahminde bulunabilirsiniz. Bir kesinlik söz konusu olmaz ama tahmin olur" açıklamasında bulundu. 

Bu çalışmalara paleosismoloji dendiğini belirten Tüysüz, "MTA üniversitelerdeki hocalarla birlikte bu çalışmaları artırdı. Paleosismoloji sayesinde fay hattının geçmişi ele alınarak gelecekte ne zaman ve kaç büyüklüğünde deprem meydana getirebileceği not alınır" dedi. 

Deprem haritasının önemine de dikkat çeken Tüysüz, ekiplerin paleosismoloji çalışmalarını sürdürdüklerini dile getirdi ve bununla ilgili şunları söyledi:

"Kahramanmaraş civarında bu büyüklükte bir depremin beklendiğini yıllarca belirttik. Orada meydana gelen depremler sürpriz değil."

Deprem uzmanı Prof. Dr. Okan Tüysüz, büyük Marmara depremine de değindi ve Marmara'da büyük bir depreminin yaklaştığını söylediklerini anımsattı. Bunu Kuzey Fay hattının geçmişine bakarak söylediklerini belirten Tüysüz, "Yer küre sürekli hareket halinde bunun için tahminler not alınıyor. Kesin tarih söylemek imkansız. Tahminler doğrultusunda ise kesinlikle önlemler oldukça önemli" dedi. 

Tüysüz, diri fay hatlarının aktif olarak hareket halinde olduklarına dikkat çekti ve Türkiye'deki en diri fay hattının Kuzey Anadolu Fay hattı olduğunu belirtti. 

Deprem tarihinde en yıkıcı depremlerin Marmara'da olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Tüysüz, depremlerin yıkıcı olmasındaki en büyük durumun nüfus yoğunluğu olduğuna, nüfus yoğunluğu artıkça depremlerin yıkıcı olma olasılığın da yüksek olduğuna dikkat çekti. 

Tüysüz stres biriktiren fay hatlarının geçtiği illeri de "İstanbul, Bingöl, Bursa, Tunceli" diyerek açıkladı. 

Kanal İstanbul hattındaki TOKİ ve Emlak Konut GYO projelerine milyonluk ceza kesildi iddiası!

Emekli aylığı kararı TBMM'de kabul edildi ve yasalaştı! En düşük emekli aylığı resmen 12 bin 500 TL oldu!

Japon deprem uzmanı Moriwaki, O hattı işaret etti ve 'Büyük deprem yaklaştı' uyarısını yaptı! En son 4.2'lik deprem oldu