Kent Haberleri

Büyük İstanbul depremi: Hangi uzman ne diyor?

Yıllardır tartışılan büyük İstanbul depremi, son zamanların da en çok konuşulan konusu arasında yer alıyor. Peki uzmanlar büyük İstanbul depremi için ne diyor?

Yıllardır tartışılan büyük İstanbul depremi tartışmaları geçtiğimiz gün Marmara Denizi'nin Tekirdağ açıklarında meydana gelen depremle yeniden alevlendi. Peki son dönemin en çok konuşulan konuları arasında yer alan büyük İstanbul depremi için uzmanlar ne diyor?


Prof. Dr. Naci Görür: Depremin yeri endişe verici

Geçtiğimiz gün saat 16:30'da Marmara Denizi açıklarında 4.2 büyüklüğünde yaşanan depremin ardından akşam 20:06'da 3.6 büyüklüğünde artçı kaydedildi. Yaşanan depremin ardından Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Naci Görür Marmaraereğlisi depremiyle ilgili sosyal medya hesabından şunları dile getirdi:

"Arkadaşlar Marmara’da olan 4,3’lük depremi görüyorsunuz. Min. 7.2 büyüklükte deprem beklediğimiz fayın üzerinde. Yeri endişe verici. Bu deprem fayda az da olsa stres değişimine ve mekanik vibrasyona neden olmuş olabilir. Bu da söz konusu fayın tetiklenmesine katkıda bulunabilir."

Yüksek Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan: 4.2'lik deprem uyarıcıydı

Marmara Denizi’nin Tekirdağ açıklarında meydana gelen depremle ilgili açıklamalar yapan Yüksek Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan önemli noktalara değindi. 

Ahmet Ercan, şunları kaydetti: 

-Geçen hafta Mürefte Hoşköy'de daha önce aşağı yukarı aynı şiddette bir deprem daha olmuştu. Tam bu deprem sırasında ben orada depremi bizzat yaşadım. Deprem odağının üzerindeydim.

-Korkunç bir olaydı. Yerden gürültüyle geldi. Sanki yer çatırdıyor ve kayalar kırılıyormuşçasına bir gürültü gelmişti. Yapıyı salladı. Bugünkü deprem de aynı şekilde oluştu.

-Daha önce Kuzey Marmara depreminin iki kolda kırılacağını belirtmiştim. Biri İstanbul, diğeri Tekirdağ koluydu. Bu İstanbul kolu üzerinde uyarıcı depremler çok fazla olmuyor.

-Bunun ana nedeni kabuğun bu bölgedeki daha kalın ve aynı zamanda daha dayanımının, kırılma direncinin daha yüksek olmasından kaynaklanıyor. Tam Ergene çukurunun bulunduğu kesimde ise Tekirdağ'ın önüne denk geliyor.

-Burada kabuk daha gevrek ve daha kırılgan. Bu nedenle uyarıcı depremler daha fazla oluyor. Bu durum da bize Tekirdağ üzerinde meydana gelecek depremler hakkında bugünkü gibi bilgi veriyor.

Ercan, herkesin merak ettiği Bu depremin arkasından daha büyük bir deprem olur mu sorusuna ise, “Hayır olmaz. 50 yıllık deneyimime göre bu tamamen uyarıcı bir depremdir. Beklediğim deprem yılı değişmedi. 2045'e kadar bu bölgede büyük deprem beklemiyorum” yanıtını verdi.

Jeoloji Uzmanı Prof. Dr. Şener Üşümezsoy: Depremin olduğu fay ana bir stres yüklü bir fay değildir


Geçtğimiz gün meydana gelen ve İstanbul’da tedirginlik yaratan depremle ilgili açıklamalar yapan Jeoloji Uzmanı Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, depremin Silivri-Tekirdağ fay hattında dile getirerek; “İstanbul’da bugünkü depremin olduğu fay ana bir stres yüklü bir fay değildir.’ dedi.

İstanbul’da beklenen büyük depremin yerinin 35 kilometrelik Kumburgaz fayında olacağını belirten Prof. Üşümezsoy ‘Ama bu fayda bir hareketlilik olmadığı için şu anda bir tehlike arz etmiyor’ diye konuştu.

Prof. Üşümezsoy’un açıklamaları şu şekilde: “Herkes başından beri Adalar’da deprem olacak diye çıkarlarken bir tek Silivri’de deprem olacak diyen bendim.Herkes Silivri’den çıkarak Yeşilköy’e kadar gelen fay hattından bahsediyor. Oysaki Kumbargaz’dan çıkan bu fayda Yeşilköy’e kadar giden bir segment yok. Bu orta sırtı kesen bir fay gibi yorumlamışlar ama öyle bir fay yok. Adalar fayında da stres yok.Bu boyutu ile ne 70 km ile 7,2’lik deprem, ne 130 km ile 7,4’lik deprem, ne de 50 km’lik  7’ye yakın bir deprem söz konusu değildir.Burada sadece 35 km’lik Kumburgaz fayındaki deprem söz konusu.  Bu da bizim sürekli olan depremlerin Silivri çukurundaki bu yapı içinde oluşuyor. Ama Kumburgaz’a doğru ilerlemediği için şu anda bir tehlike arz etmiyor.  1912’de kırılan bir fay hattımız var Ereğli açıklarında. Silivri Çukuru’ndan kuzeye doğru geçen yıl 5,7 ve 4,7’lik depremleri yaratan fay hattı var. Bu Silivri hattına doğru giden bir fay hattıdır. Bu Silivri hattına doğru giden fay üzerinde orada çatallıydı ve birçok kolları var. O kollar üzerinde olan 4,0’lık bir deprem aşağı yukarı 3-4 kilometre karelik bir yüzeyin birkaç santim oynaması. Burada bu sistem tek bir fay üzerinde değil dağılmış olduğu için sürekli bu tip depremler yaratıyor. Kumburgaz Çukuru’ndaki fay üzerinde etki yapar tezini tetikleyecek bir veri yok. 1912’den beri sürekli olan depremlerden biri. 

Bu deprem, sürekli enerjisini boşaltan bir atma yapan Silivri-Tekirdağ fay hattında olan bir harekettir. Bizim için tehlikeli olan Kumburgaz fayıdır. Şuan ise onun üzerinde olan bir hareketlilik yok. Bu İstanbullular için Kumburgaz fayı üzerinde olsaydı ileride Kumburgaz fayının canlılığını daha da hızlandırdığı için riskli görünebilirdi ama bu Tekirdağ ve Silivri tarafında diğer bir taraftan da Gaziköy’den gelen fay hattı Tekirdağ’ın kuzeyine doğru geliyor.İstanbul’da şuan depremin olduğu fay ana bir stres yüklü bir fay değildir." 


Jeoloji Uzmanı Prof. Dr. Celal Şengör: Suskun bölge batıdan kırılmaya başladı

Jeoloji Uzmanı Prof. Dr. Celal Şengör Marmara açıklarında meydana gelen depremle ilgili önemli açıklamalar yaptı. Şengör, İstanbul'daki depreme ilişkin "Naci ile konuştuğumuzda dikkat çektiğimiz iki yer vardı. İkidir oralarda deprem oluyor. Bu kötü haber bence. Çünkü büyük depremi yapacak faydaki yükü arttırıyorlar." diye konuştu.


Jeofizik Mühendisliği Bölümü eski öğretim üyesi Dr. Oğuz Gündoğdu: O fay hala aktif

Jeofizik Mühendisliği Bölümü eski öğretim üyesi Dr. Oğuz Gündoğdu, Marmara Denizi’nde yaşanan ve İstanbul'un birçok ilçesinde hissedilen depremle ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı. Gündoğdu, Silivri açıklarında geçen sene 26 Eylül tarihinde kaydedilen 5,8 büyüklüğündeki depremden bu yana yaklaşık 1 yıl geçtiğini, bu tarihe kadar Marmara Denizi'nde bekledikleri aktiviteyi gösterecek herhangi bir deprem olmadığını söyledi.


 Oğuz Gündoğdu, geçen sene yaşanan depremin, 1912 kırığının devamı niteliğinde bir yer sarsıntısı olduğunu belirterek, "Buradaki fay halen aktif. Marmara'nın içinde Silivri'nin açıklarında bir yoğunluk var. Bu yoğunluk birkaç depremin peş peşe oluşu şeklinde. Bu sarsıntılar insanların hissedeceği büyüklükte değil. Bunları rasathanenin verdiği verilerde, haritalarda görüyoruz. 5.8 büyüklüğündeki deprem ters bir faydı. Bu ters fayın oluşu biraz garipti" dedi.

 

İstanbul'un deprem haritası yayınlandı!

 

Ceren YÖRÜK/Emlakkulisi.com