Ulaşım

Büyük İstanbul Tüneli ve Kanal İstanbul'da projeler tamamlandı!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli'nin ve Kanal İstanbul'un projelendirme faaliyetlerini tamamladıklarını söyledi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Bilgi Teknolojileri Kurumunda (BTK), Bakanlığın "2018 yılı değerlendirmesi ve 2019 yılı hedefleri"ne ilişkin düzenlenen basın toplantısına katıldı.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre Kanal İstanbul'un etüt proje işlerini tamamladıklarını dile getiren Turhan, "Kanal İstanbul ile Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nin hükümlerini açık ve örtülü bir şekilde ihlal etmeden, İstanbul Boğazı deniz ulaştırmasına açık tutularak alternatif ve ikinci bir kapı ve su yolu açılmış olacak. ÇED Raporu'nun onaylanmasını bekliyoruz. Çevre Düzeni Planı'nın onaylanmasını müteakip ihale ilanına çıkacağız." dedi.

Turhan, 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli'nin projelendirme faaliyetlerini de tamamladıklarını belirterek bu projeyle İstanbul Boğazı'nı 3. defa denizin altından geçmeyi planladıklarını kaydetti.

Bakan Turhan, Ankara-Sincan arası demir yolu sinyalizasyon çalışmalarının şubat sonunda, Ankara-Kayaş arasının ise mart sonunda tamamlanacağını da sözlerine ekledi.  Bakan Turhan, "2018 yılı değerlendirmesi ve 2019 yılı hedefleri"ne  ilişkin Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunda (BTK) düzenlediği basın  toplantısının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve İstanbul-İzmir Otoyolundaki  işletmecilerin hisse devrine ilişkin haberlerin hatırlatılması üzerine Turhan,  Karayolları Genel Müdürlüğünün Yap-İşlet-Devret (YİD) sözleşmelerinde  yılbaşındaki kurlara göre yılda bir defa fiyat güncellemesinin yapıldığına  dikkati çekerek, yıl boyunca bu fiyatın kullanıldığını bildirdi.

Yavuz Sultan Selim ve Osmangazi köprülerinin konsorsiyumunda  Astaldi'nin bulunduğunu anlatan Turhan, şunları söyledi;

"Astaldi ekonomik sıkıntı yaşıyor, dünya genelinde. Hisselerini  devretmek istiyor. Sözleşmesi gereği bu projeleri finanse eden bankaların, burada  yapılacak her türlü hisse devri, hak devri, sözleşme revizyonununda  bilgilendirmek ve onayını almak zorunda. Haklarının herhangi bir şekilde gasp  edilmemesi için. Bununla ilgili şu anda piyasa değerlendirmesi yapılıyor. 'Burası  bir işletme bu şirketin değeri ne? Bundan sonraki değeri ne olacak?' Hisselerine  talipliler var. Kendi ortakları içinde de dışardan da var. Çinliler de  ilgileniyor. Onlar da Astaldi'nin hisseleriyle ilgili değer belirlemesi  yapıyorlar. Bunların hepsi hem finans kuruluşu hem de idarenin onayına tabidir."

Bakan Turhan, Bakanlığın projesi olan Avrasya Tüneli'nde dolar kuru  yılda iki defa güncellendiğini ifade ederek, ödenecek olan garantiye esas tutarın  hesabında fiyatın iki defa belirlendiğini kaydetti.

Kuzey Marmara Otoyolu ile İstanbul-İzmir Otoyolu sözleşmelerinde yılda  bir defa tutarın belirlendiğine işaret eden Turhan, "Bununla ilgili 2018'de  yaşanan aşırı kur değişikliği nedeniyle firmalar bize müracat etti. Biz de bunu  Hazine ile inceliyoruz. Burada mağduriyetin giderilmesi adına hem kamunun hem de  görevli şirketin hak ve hukukunu koruma adına Hazine'deki arkadaşlarımızla nasıl  bir çözüm yapılacağı konusunda çalışmalar devam ediyor." değerlendirmesinde  bulundu.

Arışı kur artışı dolayısıyla görevli şirketlerin, finans kuruluşlarına  yüksek faiz ödeme durumuyla karşı karşıya kaldığını anlatan Turhan, "Bunu biz,  eğer kuru yılda iki defa yaptığımızda ne kadarlık avantaj sağlayacaksa görevli  şirketin süresinden bunu keserek, kamunun hakkını korumak niyetindeyiz."  ifadelerini kullandı.

Kanal İstanbul ihalesine yatırımcılardan çok fazla ilgi var!

Cahit Turhan: 2019 mega projeler yılı olacak!

Kanal İstanbul ile boğazdaki risk sona erecek!

Üç Katlı Büyük İstanbul Tüneli’nde çalışmalar yeni yılda hızlanacak!

Havalimanı ile Kanal İstanbul arasındaki bölge planı onaylandı!