Büyük projeler kredi büyümesini destekleyecek!
Büyük projeler kredi büyümesini destekleyecek. Yapı Kredi CEO’su Faik Açıkalın, 2014’ün yılın başındaki beklentilere karşın korkulan kadar kötü geçmediğini vurgularken 2015’in ise daha iyi geçmesini beklediklerini söyledi
Yapı Kredi CEO’su Faik Açıkalın, 2014’ün yılın başındaki beklentilere karşın korkulan kadar kötü geçmediğini vurgularken 2015’in ise daha iyi geçmesini beklediklerini söyledi
Yapı Kredi CEO’su Faik Açıkalın, “2015 yılının ilk yarısında genel olarak büyümenin bir miktar hızlanacağı, enflasyonun ve faizlerin düşeceği, cari açığın ise düşen petrol fiyatları sonucunda kontrol edilebilir bir seviyede kalacağını düşünüyoruz. Büyüme beklentilerinin yüzde 3-4 aralığında bulunduğu 2015 yılında Türkiye, yatırım için cazip bir ülke olmaya devam edecek” dedi.
Yapı Kredi Bankası CEO’su Faik Açıkalın, 2014’ü anlatırken ‘beklenen kadar kötü bir yıl olmadı’ değerlendirmesini yaparken 2015 için umutlu konuştu. Dünya ve Türkiye ekonomisine ilişkin beklentilerini anlatırken ise Faik Açıkalın, merkez bankalarının hamlelerine ve jeopolitik risklere değindi. 2015 makro ekonomik verilere ilişkin tahminlerini de DÜNYA’ya açıklayan Yapı Kredi CEO’su Faik Açıkalın, kredi cephesindeki büyümenin başta KOBİ olmak üzere şirketler kesiminden geleceğini ve kabaran proje ajandasının proje finansmanındaki büyüme ivmesini destekleyeceğini aktardı.
Merkez bankaları da seçimlerde önemli olacak
Açıkalın, “FED’in faiz artışı gittikçe yaklaşıyor. Zamanlama konusunda farklı görüşler olsa da 2015’te gerçekleşeceği konusunda artık pek şüphe yok. Küresel ekonominin kaderini bu artışın zamanı, boyutu ve tabi ki jeopolitik gelişmeler belirleyecek” dedi ve ekledi: “Küresel ekonomik aktivitenin güç kaybetmeye devam etmesi halinde FED’in faiz artırımını geciktirme ihtimali söz konusu. FED’in faiz kararının yanı sıra Avrupa Merkez Bankası’nın parasal genişleme kararı da yakından takip edilecekler arasında. Ayrıca Türkiye’de önümüzdeki yıl haziranda gerçekleşecek genel seçimler de önemli olacak. Düşen petrol fiyatları ise Türkiye algısına son dönemde olumlu katkı sağlıyor. Enflasyon ve cari açık açısından elimiz bir miktar rahatladı. Ancak halen enflasyon baskısı en önemli risklerden biri. Bunun yanı sıra işsizlikteki artış da dikkat çekiyor.”
Açıkalın, beklentilerini aktarırken bu ortamda 2014 sonunda yüzde 3.5 olmasını bekledikleri ekonomik büyümenin 2015 sonunda yaklaşık yüzde 4 olacağını tahmin ettiklerini de belirtti. Açıkalın, “2015 yılsonu enfl asyon tahminimiz yüzde 7.5, ancak enfl asyonun petrol fiyatlarına bağlı olarak yüzde 6.5’a kadar gerilemesi mümkün” ifadelerini kullandı.
Kredi ve kart tarafında tablo daha olumlu olur
Açıkalın, sektöre ilişkin beklentilerini de paylaştı. Açıkalın, “2015 yılında bankacılık sektöründe kredi büyümesinin yüzde 15 ile 17 aralığında, mevduat büyümesinin ise yüzde 14 ile 15 aralığında gerçeklemesini bekliyoruz” öngörüsünü yaptı.
Son yıllarda düzenleyici kurumların attığı adımlarla KOBİ ve ihracat kredilerinde gerçekleşen güçlü büyüme trendinin 2015 yılında da devam edeceğini düşünen Açıkalın, “Altyapı yatırımlarının devam etmesi ile proje finansmanı kredilerinde yakalanan büyüme ivmesinin süreceğini tahmin ediyoruz. Tüketici kredileri ve kredi kartlarında da 2014’e göre bir miktar daha olumlu bir tablo öngörüyoruz. Sektörün kârlılığının da 2015’te olumlu seyretmesini bekliyoruz. 2015’in ekonomik büyüme açısından daha umut verici bir yıl olmasını bekliyoruz. Dolayısıyla bankacılık sektörüne de olumlu yansıyacağını düşünüyoruz. 2015 yılı bankacılık sektörü için hem kredi büyümesi hem kârlılık olarak 2014’ten daha iyi bir yıl olacak” diye konuştu.
Finansmana erişim sorun olmaz ama maliyet artar
Bu yılın risk faktörlerini sayarken de “Türkiye için ekonomik olarak risk oluşturabilecek unsurlar olarak jeopolitik riskleri, yüksek seyreden gıda fiyatlarını ve cari açığın finansmanının kırılganlığını sayabiliriz” ifadelerini kullanan Açıkalın, şöyle devam etti: “2015’te bankaların finansman kaynaklarına erişiminde sorun olmasını beklemiyoruz. Borçlanma maliyetlerinde yükseliş olacağını tahmin ediyoruz. Ancak sektör bu tarz eğilimlere önceden hazırlanmayı çok iyi biliyor. 2015 yılında FED’in faiz artırım zamanlaması ve oranı piyasalara yön verecek en önemli gelişmelerin başında gelecek. ECB’nin parasal genişlemesinin gelişmekte olan ülkelere sermaye girişini olumlu etkileyeceğini tahmin ediyoruz. Türkiye açısından ise Suriye ve Irak gibi çevre ülkelerin geleceği, Rusya-Ukrayna arasındaki ilişki ve ihracatımızın ağırlıklı bölümünü gerçekleştirdiğimiz Avrupa’nın hala olumlu büyüme sinyalleri vermemesi önemli konular arasında. Ayrıca Merkez Bankası faiz politikasının piyasalar üzerindeki etkisi de bir diğer önemli faktör olacak.”
2015 yılının ilk yarısında genel olarak büyümenin bir miktar hızlanacağı, enflasyonun ve faizlerin düşeceği, cari açığın ise düşen petrol fiyatları sonucunda kontrol edilebilir bir seviyede kalacağını düşünen Açıkalın, “Büyüme beklentilerinin yüzde 3-4 aralığında bulunduğu 2015 yılında Türkiye, yatırım için cazip bir ülke olmaya devam edecek” dedi.
Aktif kalitesinde hafif bozulma var
Faik Açıkalın, 2014’ü değerlendirirken yılın siyasi gelişmeler ve piyasalardaki hareketlilik sonrasında Merkez Bankası’nın yüksek faiz artışı ile başladığını ve üzerine yürürlüğe giren regülasyonlarla kredi büyümesinin yılın ilk çeyreğinde oldukça yavaşladığını anlattı. Açıkalın şöyle devam etti: “Seçimlerin ardından ise piyasa koşullarındaki iyileşme sonrasında Merkez Bankası faiz indirim sürecini başlattı. Böylece kredi büyümesinde ılımlı bir toparlanma görüldü. Ancak yıl boyunca bireysel kredi büyümesi ticari kredinin gerisinde kalarak aralarında ayrışma yaşandı. Sektöre yönelik düzenlemeler kârlılıkta ve büyümede bir miktar baskı yarattı.
Öte yandan ABD Merkez Bankası’nın (FED) varlık alım programında gideceği daralma ve bu konuda izleyeceği politika 2014’ün en önemli konularından biriydi. ABD ekonomisinde başta iş gücü piyasası olmak üzere, genel ekonomik görünümdeki toparlanmaya bağlı olarak varlık alım süreci tamamlandı.
Sektör 2014’e olumsuz başlamış olsa da beklendiği kadar kötü bir yıl geçirmedi. Yılın ikinci yarısında küresel piyasalardaki olumlu hava ve Türkiye lehine seyreden bazı gelişmelerle sektörde büyüme ve karlılıkta toparlanma yaşandı. Sektörün net karının yılbaşındaki da yılı önceki yılsonuna göre bir miktar artışla tamamlayacak gibi gözüküyor.
Bireysel ihtiyaç kredileri ve kredi kartları aktif kalitesinde sınırlı bir bozulma görülüyor. Bireysel ihtiyaç kredilerinde takipteki kredi oranı 2013 yılsonundaki yüzde 3 seviyesinden 2014 sonunda yüzde 4.1 seviyesine yükseldi. Kredi kartlarında ise bu oran yine 2013 sonundaki yüzde 5 seviyesinden 2014 sonu itibarı ile yüzde 6.2’e geldi. Önümüzdeki dönemde sınırlı bir miktar daha yükseliş yaşanmasını bekliyoruz. Ancak bu yükselişe rağmen takipteki kredi oranlarının 2009 kriz seviyelerinin oldukça altında kalacağını ön görüyoruz.”
İlklerin altında bizim imzamız var
“1944 yılında Bahçekapı’daki tek şubesi ve 17 çalışanla Türkiye’nin ilk özel bankası ünvanı ile kurulan Yapı Kredi olarak bugün 1.000’i aşkın şubesi 18 bin 500’ün üzerinde çalışanıyla Türkiye’nin en büyük ve değerli kurumlarından biri” diyen Faik Açıkalın, “Bankacılık alanında olduğu kadar toplumsal gelişimde de liderliği üstlenen Yapı Kredi, her alanda çığır açan yeniliklerin de öncüsü oldu. Türkiye’yi kredi kartı ile biz tanıştırdık. Bilgisayarı ve bilgisayarlı teknolojileri iş süreçlerine dahil eden ilk banka olduk. Banka hizmetini müşterinin ayağına götüren, bu amaçla semt şubeleri açan ve hatta köyde bile şubeleşen ilk ticaret bankası olma unvanını elde ettik. “Herkese eşit bankacılık” ilkesinden hareketle engelli vatandaşlarımıza yönelik “Engelsiz Bankacılık” Programımız ile ilk ve en kapsamlı uygulamaların altında da yine bizim imzamız var” açıklamasını yaptı. Bu ülkenin en değerli markalarından biri olarak yalnızca finans alanında değil, sanattan eğitime, spordan edebiyata kadar uzanan geniş bir yelpazede topluma katkılar sunduklarına da değinen Açıkalın, “Aynı zamanda bir kültür sanat bankası olma hedefiyle kurumsal vatandaşlık sorumluluğumuzu ilan ederek sanatseverlerin gönlünde özel bir yer edindik. Yıllar içinde bir taraftan sektörümüzü şekillendiren onlarca kilometre taşını döşerken diğer taraftan hem bir “ekol” hem de bir “okul” olmayı başardık. Sektörümüze nice değerli isimler yetiştirirken kurduğumuz Bankacılık Akademisi ile de bu misyonumuzu ölümsüzleştirdik. Yapı Kredi olarak 70. yılımızda bizi hedefl erimize taşıyacak bir büyüme hamlesi başlattık” değerlendirmesinde bulundu.
Kredi büyümesinde KOBİ ve proje etkisi hissedilecek
Faik Açıkalın yeni yılın hedefl erini açıklarken “2015 yılına da büyük hedefl erle başlıyoruz” dedi ve şu değerlendirmeleri yaptı: "Yapı Kredi’nin önümüzdeki dönemde büyümesinde özellikle KOBİ ve proje finansmanı kredilerinin büyük etkisi olacak. KOBİ’lerin ticari ve kurumsal şirketlerin büyümesi olmadan tek başına büyümeleri de mümkün olmuyor. Dolayısıyla ticari ve kurumsal bankacılıkta da aynı şekilde büyüme göstereceğiz. Kurumsal firmalarda geleneksel bankacılığın yanı sıra proje finansmanı da çok önem kazanıyor. Türkiye’nin 2023 hedefl erine bakıldığında ciddi bir proje ajandası görülüyor. Bu ajandanın gerçekleşmesinde bankalar da son derece önemli olacak. Biz de bu projelerin finansmanında yerimizi alacağız. Diğer yandan tarihten gelen güçlü bir tarafımız var. Kredi kartlarında 27 yıldır lideriz. Burada da büyümemiz sürecek. Tabii ki bireysel ve tüketici kredilerinde de iddiamız devam edecek. 'Akıllı Büyüme' olarak özetleyebileceğimiz vizyonumuz çerçevesinde, belirlediğimiz alanlarda sektörün üzerinde büyümeyi hedefl iyoruz. Bu alanlar, müşteriye ve bankaya sürdürülebilir katma değer, kârlılık sağlayabileceğimiz alanlar olacak. Yapı Kredi olarak büyüme hedefimiz doğrultusunda da 2014’te hız verdiğimiz yatırımlarımız devam edecek. 2015’te de büyüme stratejimiz doğrultusunda farklı bölümlere işe alımlarımıza devam edeceğiz. Ayrıca hem şube ağımızı genişletmeye hem de şubelerimizi yenilemek yine gündemimizde olacak. Diğer yandan IT altyapısında iyileştirmeler ve verimlilik artışı sağlayacak projeleri de sürdüreceğiz. Yapı Kredi olarak çok dengeli bir kredi dağılımımız var. Bireysel ve KOBİ kredilerini içeren perakende kredilerin toplam krediler içindeki payı yüzde 51. Kalan yüzde 49’luk kesim, kurumsal ve ticari bankacılık kredilerinden oluşuyor. Perakende kredilerin içinde de bireysel kredi kartları ve KOBİ kredileri eşit olarak yüzde 17’şer pay alıyor. İleride KOBİ bankacılığının öneminin artması ile bu dağılımda da payını artırmasını bekliyoruz. Bu durumda da perakende tarafı büyüyecek. Ülke büyümesine paralel olarak 3 yıl içinde bankamızda perakende kredilerinin payı yüzde 60’a çıkacak. Kurumsal ve ticari kredilerin toplam kredilerden aldığı pay yüzde 40’lerde kalacak."
3 çeyrek üst üste belirlediği alanlarda kredi ve mevduatta pazar payını artırdı
Yapı Kredi geçen yıl 70. yılını kutladı. 585 bin yeni müşteriyle daha tanıştıklarını aktaran Yapı Kredi CEO’su Faik Açıkalın, “Belirlediğimiz alanlarda 3 çeyrek üst üste, sektör ortalamasının üzerinde kredi ve mevduat hacminde büyüme gösterdik. Dolayısıyla kredilerde ve mevduatta pazar paylarımızı artırdık. Diğer yandan yıl içinde müşteri tabanımız 585 bin arttı. Bu ilerleyişimizi önümüzdeki yıllarda da artan bir ivmeyle sürdürmeyi hedefl iyoruz” dedi. Yapı Kredi 2014 yılının ilk 9 aylık döneminde 1 milyar 442 milyon TL net kârla tamamladı. Aktif büyüklüğü 182 milyar liraya ulaşan bankanın toplam gelirleri yüzde 6 artışla 6 milyar 288 milyon liraya yükseldi. Toplam kredileri sektör ortalaması olan yüzde 13’e kıyasla yüzde 17 artış göstererek 115.8 milyar TL’ye, kredilerdeki pazar payı yılbaşından bu yana 40 baz puan artarak yüzde 9.9’a yükseldi. Toplam mevduat hacmi ise yüzde 16 oranında artarak, sektör ortalaması olan yüzde 7’nin üzerinde bir büyüme gösterdi. Açıkalın, “Böylelikle mevduat pazar payımız 70 baz puan artarak yüzde 9,8 seviyesine ulaştı. Müşteri odaklı bankacılık anlayışımızın bir diğer göstergesi olan kredilerin aktifl ere oranı ise yüzde 64 gibi sektörün en yüksek seviyelerinde seyrediyor. Sermaye yeterlilik oranımız, güçlü kredi büyümesine rağmen, ihtiyatlı ve müşteri odaklı bilançomuz sayesinde yüzde 15 ile sektördeki yüksek oranlardan biri olmaya devam ediyor. Aynı zamanda, kredi kartı pazarında kredi kartları alacak bakiyesi, kredi kartı hacmi ve kredi kartı adedine göre pazarda liderliğimiz devam etti” açıklamasında bulundu.
1000 şubeli banka oldu, personel sayısı arttı
CEO Faik Açıkalın, 2014 yılında büyüme planları çerçevesinde önemli yatırımlar gerçekleştirdiklerini de söyledi. Müşteri sayısını 585 bin adet artıran banka, yıl içinde toplam 60 şube açarak 70. yıl hedeflerinden biri olan 1.000. şubeye ulaştı. Aynı şekilde ATM ağına da 605 yeni ATM ekleyerek 3.600 ATM’i geçti. Açıkalın, “Yapı Kredi Ailesi’ne 2.000’den fazla yeni arkadaşımız katıldı” bilgisini de paylaştı.
TL tahvil hacmi 3 milyar TL'ye yükseldi
Fonlama kaynaklarını çeşitlendirmeye devam ettiklerini de kaydeden Faik Açıkalın bu konuda şu bilgileri paylaştı: “Ekim ayı başında 1.3 milyar dolarlık sendikasyon kredisi sağladık. Bankanın küresel orta vadeli tahvil programı yaklaşık 680 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Bu program kapsamında yapılan toplam ihraçlar ise 1.6 milyar dolara ulaştı.Ayrıca, üçüncü çeyrekte 600 milyon liralık tahvil ve bono arzı ile toplam Türk lirası tahvil hacmimizi 3 milyar liraya yükselttik.”
Dünya