29 / 04 / 2024

Büyükada Rum Yetimhanesi ne zaman restore edilecek?

Büyükada Rum Yetimhanesi ne zaman restore edilecek?

Büyükada’daki tarihi Rum Yetimhanesi’nin tapusu Fener Rum Patrikhanesi’ne devrolalı 5 yıl geçti. Verilen sözler tutulmadı, restorasyon için gerekli 50 milyon doları bulma çabalarının tümü sonuçsuz kaldı.



İstanbul’un tarihi simgelerinden, Büyükada sırtlarında ayakta durmaya çabalayan 200 yıllık Rum yetimhanesinin restorasyonu yine çıkmazda. 30 Kasım 2010 tarihinde dünyanın en büyük ahşap yapıları arasında yer alan binanın tapusu Patrikhane’nin avukatı Cem Murat Sofuoğlu tarafından Fener Rum Patriği Bartholomeos'a ulaştırılmak üzere teslim alınmıştı. Aradan geçen 5 yıl içerisinde yapının hayata döndürülmesi için yapılan çalışmalar sonuç getirmedi. 


EKONOMİK KRİZ ÇOK ETKİLEDİ 

Ahşap yapının restorasyonu için Coca-Cola’nın CEO’su Muhtar Kent devreye girmişti. Ancak ünlü işadamı Kent’in sponsor arayışları da restorasyon için yeterli olmadı. Aranan kaynak bir türlü bulunamadı. Kent’in kolları sıvamasının ardından Yunanistan’da baş gösteren ekonomik kriz cemaatin elini kolunu bir kez daha bağladı. Rum cemaati açısından manevi önemi büyük olan tarihi yetimhanenin tadilatı için yaklaşık 50 milyon dolar gerekiyor. 


KIBRIS KRiZiNDE BOŞALTILMIŞTI

Patrikhane, Büyükada Hristos Tepesi’nde bulunan 23 bin 255 metrekare arazi üzerindeki yapıyı, 1902’de parasını ödeyerek satın aldı. 1898’de bir Fransız şirketin otel olarak inşa ettiği, dünyanın ikinci Avrupa’nın en büyük ahşap yapısı olma özelliğini taşıyan binanın kullanım hakkı, 1903’te cemaate ait Büyükada Rum Erkek Yetimhanesi Vakfı’na devredildi. 1935’te Vakıflar Kanunu’yla, yetimhanenin tüzel kişiliği tanındı. 1936’da Vakıflar’a devredilen bina, 1964’te Kıbrıs krizinde devlet tarafından boşaltıldı ve o tarihten sonra kullanılmadı.



Akşam / Bülent Şanlıkan


Geri Dön