28 / 04 / 2024

Büyükada Rum Yetimhanesi yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya!

Büyükada Rum Yetimhanesi yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya!

1964 yılında kapısı kilitlenen Büyükada Rum Yetimhanesi'nde özellikle kış aylarında olumsuz hava koşullarının da etkisiyle tahribat artıyor. Çatısında çökmelerin olduğu tarihi yapı, yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor.



Fransız Alexander Vallaury tarafından 1898'de ihtişamlı bir otel olarak inşa edilen "Prinkipo Palas" oteli, ruhsat verilmemesi üzerine 1900'lerin başında bir Rum tarafından satın alınarak yetimhane olarak kullanılması şartıyla Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi'ne bağışlandı. Bu tarihi yapı 1964'te kapısına kilit vurulana kadar yaklaşık 5 bin 750 Rum yetime yuva oldu. 54 yıldır tek bir çivi bile çakılmadı. Kaderine terk edilen Büyükada Rum Yetimhanesi yıllardır yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya.

ÇATI VE ZEMİNDE ÇÖKMELER YAŞANIYOR

Büyükada Rum Yetimhanesi, adanın yüksek bir yerinde bulunurken, özellikle kış aylarında yaşanan olumsuz hava koşulları binada bulunan tahribatı yükseliyor. Yetimhanenin çatı kısmında çökmeler yaşanırken, yere çatıdan parçalar düşüyor. Artık yok olmanın eşiğinde bulunan ve yıllar boyunca çökme riski taşıyan yetimhanenin zemininde de çökmeler meydana geldiği belirleniyor. Zamanında binlerce yetime yuva olan 206 odalı yetimhanenin giriş katında kalan bir piyano ise dikkat çekiyor. Yetimhane bahçesine çökme riskine karşı patrikhane izni olmadığı takdirde kimse alınmıyor. Adayı ziyaret edenler demir tellerin arkasından bu yapının fotoğraflarını çekiyor.

Büyükada Rum Yetimhanesi yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya!

AVRUPA'NIN TEHLİKE ALTINDAKİ 7 KÜLTÜREL MİRASI ARASINDA

Binanın mülkiyeti hakkında tartışmalar uzun yıllar boyunca sürdü. 2010 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), yapının Rum Ordodoks Patrikhanesi'ne devredildi. Europa Nostra ve Avrupa Yatırım Bankası 2018'de Avrupa'nın tehlike altında bulunan kültürel miras alanlarını seçerken Büyükada Rum Yetimhanesi'ni de unutmadı. Tarihi yapı bu listeye alındı. O süreçte restorasyon umudu doğdu ancak yine çalışmalara başlanamadı.

Büyükada Rum Yetimhanesi yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya!

"AÇIKÇASI ÜZÜCÜ BİR DURUM"

60 yıl boyunca Büyükada'da ikamet eden Gülizar Karataş, Büyükada Rum Yetimhanesi'nin restore edilmesini talep ediliyor. Adaya geldiği dönemde yetimhanede öğrenci olmadığından bahseden Karataş, "O zaman kimse gidip okumuyor. Talebe yoktu. Yapsalar iyi olur" dedi. Arkadaşıyla beraber Büyükada'ya ziyarette bulunan Enes Faruk Şahin, "2010 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Fener Rum Patrikhanesi'ne verdi. Şu an bakımsız olarak duruyor. Açıkçası üzücü bir durum. Umarım bunun için bir önlem alınır" açıklamasında bulundu.


Geri Dön