06 / 05 / 2024

Büyükada'da rezidans yapılacak!

Büyükada'da rezidans yapılacak!

Geçen yıl 'görüntü kirliliği' yaratıyor diye yıkılan 20 yıllık otel inşaatının yerinde şimdi alışveriş merkezi ve rezidans yükselecek. SİT alanı olan bölgedeki inşaat, ada sakinlerini ayağa kaldırdı



Ada'da tuhaf işler... Geçen yıl 'görüntü kirliliği' yaratıyor diye yıkılan 20 yıllık otel inşaatının yerinde şimdi alışveriş merkezi ve rezidans yükselecek. SİT alanı olan bölgedeki inşaat, ada sakinlerini ayağa kaldırdı. Proje mahkemeye taşındı.

İstanbul'un cennet mekanlarından Büyükada'da rezidans polemiği yaşanıyor. Tartışma konusu, 1. derece SİT alanı olan ve 1/1000'lik planı bulunmayan bölgede 20 yıl önce yapımına başlanıp geçen yıl yıkılan Lido Otel'in yerindeki inşaat.Lido Otel inşaatı, mahkemece durdurulmuş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da ada ziyareti sırasında, yarattığı görüntü kirliliğine çözüm bulunmasını istemişti. İnşaat geçen yıl Adalar Belediyesi'nce yıkıldı.

Şimdi yerine 30 rezidans ve alışveriş merkezi yapılması planlanıyor. Proje için 5 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'ndan izin çıktı. Ancak, Adalar Kent Konseyi Çevre Komisyonu ve bir vatandaş, mahkemeye başvurdu. Belediyenin uygulama imar planı olmayan yere inşaat izni verdiği belirtilerek, durdurulması istendi.

Ada'nın Ölüm Fermanı
Koruma Kurulu üyesi Kutgün Eyüpgiller, 'Bu, adaların ölüm fermanına davetiye çıkarır. Yapılaşma koşullarına uygun değil' diyerek itiraz etti. Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhçu ise, 'Uygulama imar planı olmayan Adalar'da yasa uyarınca sadece geçiş dönemi yapılaşma olabilir. Bu ve benzeri bölgelerde inşaat şartları bellidir. Ayrıca arazinin tamamına 5 emsale denk gelecek inşaat yapılması büyük sıkıntılara yol açar' dedi.

Firma: Ruhsatı Aldık
Adalar Kent Konseyi Çevre Komisyonu Çalışma Grubu yöneticileri 'Tamamı doğal SİT alanı olan yerde yapılacak proje imar mevzuatlarına aykırı. Turizm lejantı olan alanda AVM veya rezidans yapılması büyük suç. Arazinin tamamına 3 emsal inşaat yapılsa bile 7 bin 500 metrekare hakkı olur. Burada yaklaşık 14 bin metrekare inşaat yapılıyor. Bu şartlar İstanbul'da dahi yok' diye konuştu. AVM'yi yapan şirketin bir yetkilisi ise 'Bölgenin SİT alanı olması sıkıntı yaratmadı çünkü ruhsatı aldık. Bizim için inşaata başlarken 3 şey önemlidir: Mülkiyet, satılabilirlik ve ruhsat. Terrace Lido'dan sonra Büyükada daha fazla gidilmek istenen bir yer olacak. İşletme için görüşmeler sürüyor. Prensip olarak 2 yıl işin içinde kalacağız' dedi. Rezidanslar, Ada kültürü ve Lido nostaljisini yansıtmak üzere, yazlık-kışlık olarak planlandı, 2 ayrı stil belirlendi.
Akşam/Ercan Öztürk


Geri Dön