02 / 05 / 2024

Büyükçekmece Mimarsinan'da kentsel dönüşüm yapılacak!

Büyükçekmece Mimarsinan'da kentsel dönüşüm yapılacak!

Büyükçekmece Belediye Meclisi, Mimarsinan Mahallesi'nde genelde Roman vatandaşların oturduğu bölgede kentsel dönüşüm uygulaması yapılmasını kabul etti. AK Partililer kat yüksekliğinin 3’ten 5’e çıkartılması teklifini getirdi.



Büyükçekmece Belediye Meclisi, Mimarsinan Mahallesi'nde genelde Roman vatandaşların oturduğu bölgede kentsel dönüşüm uygulaması yapılmasını kabul etti. AK Partililer kat yüksekliğinin 3’ten 5’e çıkartılması teklifini getirirken; Belediye Başkanı Akgün, “İtalyan ve Türk mimarisi tarzında yapılacak olan yeni binalar ve yüzde 200 oranında arttırılan yeşil alanlarla Mimarsinan cazibe merkezi olacak” dedi.


Büyükçekmece Belediyesi 2016 Ocak ayı meclis toplantısının 2. oturumu dün yapıldı. Gündeme 7'inci madde olarak gelen 'Mimarsinan Merkez Mahallesi, Mimarsinan Köyiçi 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı hususunun müzakeresi ve karara bağlanması' maddesi ile 43 hektarlık alanda gerçekleştirilecek kentsel dönüşüm uygulamasını oy birliğiyle kabul etti. Daha Romen vatandaşların yaşadığı yerle ilgili hazırlanan plana AK Partili Rıdvan Yavuzbilge ve Hasan Bacıoğlu'nun C kısmının 3 kat yerine 5 kata çıkarılması şerhi koydu. AK Parti Grubu, 5 kat olursa sosyal yaşam alanlarının daha fazla olacağını savundu.


Projenin sosyal boyutu


AK Partili üyelere cevap veren CHP Grup Başkanvekili Coşkun Tanış ise projenin sosyolojik ve kültürel boyutu olduğunu belirterek, "Bu planlama bilerek 3 kat üzerinden yapılmıştır. Yani 3'ün 5'e çıkarılmasının esprisini anlamış değilim. Tamam belki yüksek katlara meraklı olabilirsiniz ama zihniyet olarak bu doğru değil bence. Çünkü hepimiz çok iyi biliyoruz ki Sulukule'de bu yıllar önce uygulandı. Buradaki vatandaşlarımıza TOKİ'de konutlar verildi ama bu insanlar oralarda yaşayamadı. Tekrar dönüp geldiler ve sefil bir yaşam sürmeye başladılar. Hepimizin bundan ders çıkarması lazım. Romen vatandaşlarımızın belli bir yaşam tarzları var ve buna saygı duymamız lazım. Buna rağmen 3'ü 5'e çıkarma isteği, amalı ancaklı konuşmalar; biraz siyaset kokan bir yaklaşımdır" ifadelerinde

bulundu.


3 yıllık teknik çalışma


Belediye Başkanı Hasan Akgün de toplamda 540 hektarlık alanda uygulanacak olan Kentsel

Dönüşüm Projesi'nin 3 yıllık süren teknik bir çalışma sonucunda hayata geçirildiğini söyledi. Akgün, Mimarsinan bölgesine yönelik olarak hazırlanan projenin sadece Türkiye'de değil Avrupa'da da örnek gösterileceğini söyleyerek devam ettiği konuşmasında, Büyükçekmece'nin en eski yerleşim birimlerinden olan Mimarsinan'daki yapıların ömürlerini doldurduğunu özellikle Sivaslılar Mahallesi ve Roman vatandaşların yaşadıkları evlerin depremde riski taşıdığını ifade ederek; "İtalyan ve Türk mimarisi tarzında yapılacak olan yeni binalar, yüzde 200 oranında arttırılan yeşil alanlar ve sosyal donatı alanlarıyla Mimarsinan İstanbul'un yeni cazibe merkezi olacak" dedi.


Bu proje ayakta alkışlanacak


Bölgede 200'ün üstünde Roman ailenin yaşadığının tespit edildiğini belirten Akgün; "Roman vatandaşlarımız için onların yaşam koşullarına uygun 3 katlı, 2 oda bir salon daireler yapacağız. Ayrıca kendi kültürlerini yaşatabilmeleri, içinde her türlü sosyal tesisi ve alanı da oluşturulacak. Hayata geçecek bu projenin Avrupa Konseyi'nde de ayakta alkışlanacağına eminim" diye konuştu. Başkan Akgün Büyükçekmece Belediye Meclisi, Büyükşehir Meclis Üyeleri, belediye teknik ekibi ve bütün emeği geçenlere teşekkür etti.


Kültür artık paralı


Meclis gündem maddelerinden Belediye Kültür Merkezlerinde bulunan salonlarda gerçekleştirilecek olan kültür ve sanat salon programlarına girişlerde 'bilet sistemi' uygulanması ve bilet bedellerinin belirlenmesi hususu oy birliği ile kabul edildi. Bu karar doğrultusunda kültür merkezinde gerçekleştirilecek sanat ve kültür etkinliklerine vatandaşlar artık 5 lira ödeyerek girebilecek. Öğretmenler, öğrenciler, 65 yaş üstü vatandaşlar, emekli ve engelliler ile indirimli uygulamaya girenmeclis üyeleri ile şehit ailesi ve yakınları indirimli tarife uyarınca 3 lira bilet parası verecek.


Millet birbirini eziyordu


Konuyla ilgili bir açıklama yapan Belediye Başkanı Hasan Akgün, "Çok kötü bir düzen vardı. Ücretleri belediye ödeyince millet içeri girerken birbirini eziyor. Kültür ve sanat etkinlikleri halka ücretsiz olarak verildiğinde bir çok zorlukla ve karmaşa ile karşılaşıyoruz. Salon kapasitesi belli olduğu için insanlar izdiham yaşıyor ve oturacak yer bulamıyor. Bu nedenle artık cüzii bir ücret karşılığında vatandaşlarımız bilet alacak ve oturacakları koltuğun numarasını bilerek gidip yerine rahatça oturacak. Bu medeniyetin bir göstergesidir" şeklinde konuştu. 



Nihal ALTINGÖVE/Gazete İstanbul




Haber Güneş Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Toplamda 540 hektarlık alanda uygulanacak olan kentsel dönüşüm projesi, 3 yıllık süren teknik çalışma sonucunda hayata geçiyor. 


Büyükçekmece'nin en eski yerleşim birimlerinden olan Mimarsinan Mahallesini de içine alacak kentsel dönüşüm çalışmaları özellikle Sivaslılar Mahallesi ve Roman vatandaşların yaşadıkları deprem riski yüksek ve dayanıksız binaların olduğu bölgede ağırlıklı olarak sürecek. İtalyan ve Türk mimarisi tarzında yapılacak binaların yanında yeşil alanlar ve sosyal mekanlarda yapılacak.



Güneş



Geri Dön