27 / 04 / 2024

Büyükdere Caddesi'nde yatırım değeri 1 milyar doları geçti!

Büyükdere Caddesi'nde yatırım değeri 1 milyar doları geçti!

İstanbul'da iş dünyasının kalbi konumundaki iş ve alışveriş merkezlerinin sıralandığı Levet'ten-Maslak'a kadar uzayan Büyükdere Caddesi üzerinde proje hareketliliği yeniden başlıyor



Kentin en gelişen bölgesi Büyükdere Caddesi'nde yeni proje için artık arsa bulunamazken, 2004 yılında bu bölgeden gayrimenkul edinmiş olanlar bugün servetlerini dolar bazında 11 'e katladılar. Kuzey Batı Gayrimenkul un hazırladığı 'İstanbul Levent Arsa Birim Fiyatı' çalışmasına göre, 2004 yılında ortalama metrekare satış fiyatı bin dolar olan bölgede, 2011 yılında fiyatlar 11 bin 500 dolara çıktı.

Aracılık, vatının, danışmanlık ve mülk yönetimi alanlarında ticari gayrimenkule yönelik servis sağlayan, veri tabanında 96 bin 500 mülkü görüntülemenin mümkün olduğu Kuzey Batı'nın araştırması, bölgedeki işlemlere dayanıyor.

Büyükdere Caddesi'nde değerlenen gayrimenkul sadece arsa değil elbet. Özellikle Levent-Maslak hattında yer alan ofislerin metrekare bazındaki kira oranları 2004 yılma göre bugün yüzde 116 oranında artış gösterdi. Kuzey Batı Gayrimenkul'ün verilerine göre Levent-Maslak hattında 2004 yılında metrekaresi ortalama 13.74 dolardan kiralanan ofislerin 2011 yılındaki kira değeri 29.79 dolara çımkı. Öte yandan Levent bölgesindeki ivmeyi en iyi anlatan örnekler ise büyük arsa satışları; 2004'te Roche, 27 bin metrekarelik arsasını 27 milyon dolara sattı. 2006'da Torunlar 14 bin 991 metrekarelik arsayı 45 milyon 900 bin liraya aldı. Bir yıl sonra Deva benzer bir arsayı 80.5 milyon dolara Zorlu'ya sattı.2009'da Albayrak Holding 2400 metrekarelik arsasını Çalık'a 25 milyon dolardan sattı.

Yeni projeler geliyor

İstanbul'un en değerli arazileri arasında bulunan eski Renault Mais, Roche İlaç ve Deva İlaç arazileri üzerinde yeni otel, ofis ve alışveriş merkezi projeleri başlanıyor. Bu projelerin bir kısmı start alırken, diğer bir kısmının da eli kulağında. Bu projelerden ikisi Metro City ve Kanyon arasında kalan birbirine komşu eski Renault Mais' ve Roche İlaç arazileri üzerinde yükselecek.

Eria Partners-Pramerica ortaklığı ile eski Renault Mais arazisi üzerine yaklaşık 540 milyon dolarlık yatırımla rezidans, Ozdilek Grubu eski Roche İlaç arazisi üzerine yaklaşık 200 milyon dolarlık yatırımla iki kuleden oluşan otel, ofis ve alışveriş merkezi inşa edecek. Zorlu Gayrimenkul de eski Deva İlaç arazisi üzerine 280 milyon dolarlık yatırımla ofis projesi inşaatına başladı. Ayrıca, Fako İlaç Fabrikası'mn 20 dönümlük arazi üzerine ofis projesi yapmak üzere geçtiğimiz aylarda Turgut İlaç ile Metal Yapı Konut ve Yeşil İnşaat kat karşılığı anlaşarak imzaları atmıştı. 110 bin metrekare inşaat alanına sahip ve 300 milyon dolara mal olması öngörülen ofis projesinin inşaatına Ocak 2012'de başlanması ve Ocak 2015'te tamamlanması planlanıyor.

Çzdilek yatırıma başladı

Tekstil kökenli otel ve alışveriş merkezi yatırımcısı Özdilek Grubu, Kanyon ve Metro City arasında kalan eski Roche İlaç arsası üzerindeki otel, rezidans ve alışveriş merkezi projesine start verdi. Eria Partners'ın Skymark Tovver projesini   . yapacağı arsaya komşu 36 bin metrekarelik arazide yükselecek Özdilek Plaza, 37 ve 38 katlı iki kuleden oluşuyor. İki blok arasında kalan kısımda ise alışveriş merkezi bulunacak. Grubun yaklaşık 200 milyon dolarlık yatırımla hayata geçirmeyi plandığı Özdilek Plaza'nın konsept projesi Kanadalı mimarlık ofisi B+H Architecture tarafından hazırlanırken, detay ve uygulama projeleri ise Pramit Minıarlık'ın sahibi Yüksek Mimar Turgut Toydemir tarafından hazırlandı. Projenin 38 kaüı kule kısmı otel olarak planlanırken, 37 katlı kule ise ofis olarak inşa edilecek. Özdilek Grubu da projenin inşaatına 2011'in son çeyreğinde başlamayı planlıyor. Özdilek Grubu 36 bin metrekare büyüklüğündeki Roche arazisini 2004 yılında 27.5 milyon dolar karşılığında satın almıştı.

Skymark Tovver da yolda

Levent'teki Renault Mais arazisini Kazak Landmark'tan devralan EriaPartners- Pramerica ortaklığı, araziye 540 milyon dolarlık yatırımla rezidans yapmak için start verdi. Dünyanın en önemli mimarlarından Lord Norman Foster'ın mimarlık ofisi Foster+Partners tarafından tasarlanan projenin adının 'Skymark Tower' olacağı öğrenildi. Arsada hafriyat çalışmalarına başlayan Eria Partners, satış ofisini de hazırladı. Skymark Tower'da toplam 217 residance daire yer alacak. En üst 3 katında ise bar, SPA, fitness ve havuzların yer alacağı lounge alanları bulunacak. Eria Partners, 1Q bin 630 metrekarelik araziyi, Şubat 2007'de 73.1 milyon dolara saün alan Kazakistanlı Landmark'ın kriz nedeniyle projeden vazgeçmesi üzerine 2008'in ilk çeyreğinde satın almıştı.

Zorlu Levent Ofis'e kazmayı vurdu Zorlu Gayrimenkul, Zincirlikuyu'da eski Karayolları arazisi üzerinde 2,5 milyar doları aşan yatırımla inşaatına devam ettiği Zorlu Center'dan sonra, 2011'in başında Levent Ofis projesinin inşaaüna başladı.  Zorlu Gayrimenkul'un 2006'da Deva İlaç'tan 80.5 milyon dolara satın aldığı 13.5 dönüm büyüklüğündeki arazide inşa edilecek Zorlu Levent Ofis projesi, tamamı ofis olarak planlandı. 10 bin metrekarelik peyzaj alanı yer alan proje, 122 bin metrekare inşaat alanına sahip olacak. 47 katlı ve 196 metre yüksekliği ile İstanbul'un en yüksek yapıları arasındaki yerini alacak olan Zorlu Levent Ofis'inen üst dört katında 'Executive Ofisler' bulunacak. Ayrıca, projenin çatısında helikopter pisti de yer alacak. Tabanlıoğlu Mimarlık tarafından tasarlanan ve bir çok ödül alan Levent Ofis projesi, son olarak da Londra'da gerçekleştirilen Property Awards 2010'da (Uluslararası Gayrimenkul Ödülleri 2010) 'Mimari Ofis Kategorisi'nde dünyanın en iyi mimari ofis projesi ödülünü aldı.

Soyak, ofis yatırımına başladı

İstanbul'un merkezi iş alanlarının başında yer alan Levent'te yılbaşından bu yana yeniden başlayan proje yarışma Soyak Holding de katıldı. 2005 yılında aldığı Tekfen Kule ile İETT arazisi arasında kalan Büyükdere Caddesi No 215'teki arsayı nasıl değerlendireceği I merak edilen Soyak, sonunda kendi projesini yapmaya karar verdi. Soyak Holding şirketlerinden Koru Gayrimenkul, Şişli Belediyesi'nden Nisan 2009'da aldığı ruhsatla kısa süre önce inşaata başladı. Müteahhitliğini de Koru Gayrimenkul'un yaptığı ofis kulesinin uygulama projesinde Türkiye'den Has Mimarlık ve ABD'den Pei CoopFreed & Partners'ın imzası bulunuyor. Soyak Ofis projesinin 160 metre ve 35 kat olarak inşa edilmesinin planlandığı öğrenildi. Yaklaşık 150 milyon dolara mal olması beklenen projenin 2012'de tamamlanması öngörülüyor. Soyak 2005'te Novartis'ten 17 milyon dolara aldığı arsaya önce dünya literatürüne geçecek bir proje yapacağını duyurmuş, sonrasında projeden vazgeçerek arsayı Garanti Yatırım aracılığıyla açık artırmayla satışa sunmuştu. Ocak 2008'de Soyak, 150 milyon muhemmen bedelle sauşa sunduğu arsaya Zorlu Gayrimenkul'den gelen 135 milyon dolarlık teklifi beğenmeyerek arsanın satışından vazgeçmişti.

Maslak'a 42'inci kattan baktıracak

Bugüne kadar Beyza Konakları Tarabya, Bay İstinye Konakları, Hilpark İstinye ve Hilpark Suites İstinye gibi birçok prestijli projelere imza atan Bay inşaat, Maslak'ta İstanbul Çorap Sanayi fabrikasının bulunduğu 39 dönümlük arsaya rezidans, otel ve alışveriş merkezini içeren yeni projeye başladı. 42 katlı iki kuleden oluşan ve ismi de bu nedenle '42Maslak' olarak belirlenen projede büyüklükleri 400 metre ile 750 metrekare arasında değişen 14 penthouse dairenin fiyatları ise 5 milyon dolardan başlayarak 7.5 milyon dolara kadar çıkıyor.42Maslak'ta 430 rezidans dairesi, 14 penthouse daire, 5 yıldızlı otel, 57 bin metrekare A Plus ofis ve 32 bin metrekare büyüklüğünde alışveriş ve yaşam alanları yer alacak. Bay İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Erol Özmandıracı "Metro ya 2 dakika uzaklıktaki projemizle ilk kez Maslak'ta hayat başlayacak" dedi. Yüksek katlı bir binada ilk kez açık balkon sisteminin uygulanacağını belirten Özmandıracı "Projede mimari özelliği sayesinde rezidanslar, ofisler, sosyal alanlar, dükkanlar, restoranlar, barlar ve kulüpler gibi farklı alanlar arasında fonsiyonel geçişlerin olacağı 42Maslak, 25'inci katında yer alacak olan kapalı havuz, fıtness salonu, sauna ve buhar odaları ile dikkat çekiyor" dedi.

200 milyon dolara mal olacak

Arsa bedeli hariç 200 milyon dolarlık yatım bedeli ile 2014 yılında tamamlanacak olan 42Maslak'da yer alan "kulelerden bir tanesinde konumlandırılacak olan 5 yıldızlı otel, kulenin ilk 10 katında yer alacak. Önemli otel zincirleri tarafından ilgi gören projede yer alacak otelin ismi daha sonra açıklanacak. Proje, İngiliz Chapman Taylor ve Piramit Mimarlık'tan Turgut Toydemir tarafından çizildi. Toydemir, Maslak'ta 1968'lerde ilk projeleri yapan mimar olarak tanınıyor. 42 Maslak'm rezidanslarını ise iç mimarisi Sinan Kafadar-Metex Mimarlık tarafından tasarlandı. Şimdiden yüzde 15'inin satıldığı proje Bay İnşaat yüzde 60, İstanbul Çorap ise yüzde 40 paya sahip olacak. Bay İnşaat, Tema Vakfı ile devam eden işbirliği ile de 22 bin 800 adet fidan dikilecek.

Soma Grubu'nun ilk projesi

Enerji ve madencilikte 40 yıllık köklü bir geçmişe sahip olan Soma Grubu'nun gayrimenkul proje geliştirme şirketi Tilaga A.Ş, Maslak'ta Spine Tower adında yeni bir ofis ve rezidans projesine başladı. Spine Tower, 9'u yer altında, 47'si yer üstünde olmak üzere toplam 56 kattan oluşacak. Spine Tower'm 2013 yılında tamamlanması hedefleniyor. Yüksekliği 191 metreye ulaşan Spine Tower, 9 bin metrekarelik taban üzerinde, 140 bin metrekarelik kapalı, 12 dönümlük yeşil alana sahip. Farklı özellik ve boyutlarda 80 dairenin yer aldığı Spine Tower'da ilk 29 katta ofisler yer alırken, rezidans daireler ise 30'uncu kattan sonra başlıyor.

Projede, 133 ila 1200 metrekare aralığında değişen 2 oda 1 salon, 3 oda 1 salon, 4 oda 1 salon, 5 oda 1 salon, 7 oda 1 salon ve 8 oda 1 salon şeklinde daire seçenekleri bulunuyor.

Projede metrekare birim fiyatı 8 bin dolar ile 12 bin dolar arasında değişiyor.
Ekonomist/Okhan Şentürk


Geri Dön