Sektörel

Büyükşehirlerdeki 1-5 milyon TL arasında olan 2+1,3+1 evler değerinde, geri kalanı balon! 

Bloomberg HT'nin aktardığına göre, inşaat maliyeti ve konut fiyatları artışı senkronize şekilde düşmeye başladı. Peki konut fiyatlarında son durum ne? İşte ayrıntılar... 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) dün inşaat maliyet endeksi Ağustos rakamlarını açıkladı. Buna göre, inşaat maliyet endeksi, 2024 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 1,18 yükseldi, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 41,54 artış gösterdi. 

Ayrıca, bina inşaatı maliyet endeksi, bir önceki aya göre yüzde 1,38 artarken, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 42,95 yükseliş kaydetti. 

Bu rakamların ardından gözler konut fiyatlarına çevrildi. Konut fiyatlarının düşüp düşmeyeceği, nasıl bir seyir izleyeceği yatırımcılar ve konut alacaklar tarafından yakından takip ediliyor. Tüm bunların yanı sırai Bloomberg HT'nin aktardığına göre, inşaat maliyeti ve konut fiyatları artışı senkronize şekilde düşmeye başladı.  

Değer Yatırımcısı, analist Yavuz isimli kullanıcı, https://x.com/_yavuzc resmi X sosyal medya hesabından konut fiyatları ile ilgili bir paylaşım yaptı. 

Söz konusu paylaşımda inşaat maliyeti ve konut fiyat artışı ile ilgili bir grafiğe yer veren Yavuz, şu ifadeleri kullandı:

"Senin inşaat maliyetlerinden haberin var mı diyenler bu tabloya bakabilir

1-5 Milyon TL arası büyükşehirlerdeki 2+1 3+1 evlerin çoğu değerinde 

5-10 Milyon TL arası büyükşehirlerdeki 1+0 1+1 2+1 evlerin yarısı ve Anadolu'daki benzerlerinin hepsi balon

10+ Milyon evler balon"

Peki vatandaşlar, yatırımcılar konut fiyatları ile ilgili neler söyledi? İşte o paylaşıma gelen yorumlar...

Yastık altında altını olanlar dikkat! Gram, çeyrek, yarım altın ne kadar? 11 Ekim 2024 altın fiyatları

Fırsatçı emlakçılar iş başında! Kadıköy'deki evin fiyatı bir günde 3 milyon TL'den fazla arttı!

Ağustos'ta 11 bin kişi ilk kez konut kredisi kullandı!