29 / 11 / 2024

Büyüyen şirketler arasına Enka İnşaat dikkat çekiyor!

Büyüyen şirketler arasına Enka İnşaat dikkat çekiyor!

2013 yılı bilançoları geldi. Borsadaki 403 şirketten 82’si satışlarını, kârını, özvarlıklarını ve aktiflerini artırmayı başardı. Bu firmalardan en yüksek satış gerçekleştiren 20 şirketin kârı ise yüzde 30 büyüdü.




2013 yılında kur ve faizdeki hareketlenmeye rağmen büyümeyi başaran şirket sayısı 82 oldu. Bu şirketler içerisinden en yüksek satışı gerçekleştiren 20 sanayi ve hizmet şirketinin kârı yüzde 30, satışları ise yüzde 17 büyüdü.


Hızlı büyüyen şirketler içerisinde farklı sektörlerden öncü firmaların yer aldığı görülüyor. Perakende ticaret, gıda, iletişim, toptan ticaret, cam, gayrimenkul, beyaz eşya, petrol, otomotiv sektöründe yer alan firmaların büyümede öne çıktığı gözleniyor. Bu şirketlerin sadece satışları değil, aktifleri ile özsermeye ve kârlarının artması da önemli. Borsadaki şirketleri inceleyen uzmanlar açısından büyüme kriterleri vazgeçilmez veriler arasında yer alıyor. Zira bilançolar açıklanır açıklanmaz ilk bakılan büyüme verileri oluyor. Şüphesiz her şirketin içerisinde bulunduğu sektöre göre büyüme verisi farklılık arz edebiliyor.


Nereye bakılmalı?

Büyüme verilerini takip eden uzmanlar, birçok tablo ve grafik oluşturur ve karşılaştırmasının yapar. Amaç firmanın bir bütün olarak büyüyüp büyümediğini tespit edebilmek. Eğer birden fazla büyüyen firma varsa hangisinin daha hızlı büyüdüğü önem kazanacaktır.

Kuşkusuz büyüyen bir şirketten bahsedildiğinde kesin olan bir şey varsa o da şirketin gelişmekte olduğudur. Eğer şirket, bir önceki yıla göre daha fazla mal üretiyor, daha fazla satış gerçekleştiriyor ve daha fazla kâr elde ediyorsa bu o şirketin takip edilmesi için önemli bir gerekçe olacaktır.

Büyümeyi dörde katladılar

Şirketlerin büyüme hızı genel ekonomideki büyüme hızının üzerine çıkabiliyorsa, kâr marjı artıyorsa bu durum firmanın performansının yüksek olduğu anlamına gelecektir. 2013 yılında ekonomi yüzde 4 civarında büyüdü. Borsada önden koşan 20 şirketin satışları ise ortalama olarak ekonomideki büyümenin 4 kat üzerinde gerçekleşti. Bu şirketlerin aktifleri yüzde 23 artarken özsermayeleri de yüzde 25 oranında artış gösterdi.

Aynı şirketlerin kârlılıklarındaki artış ise ortalama yüzde 30 oldu. Verilerdeki bu olumlulukların hissenin performansına yansıması ise adeta kaçınılmaz oluyor.

2013 yıl sonu bilançosunu açıklayan şirketlerin büyüme verileri ve performanslarına baktığımızda da benzer bir duruma şahit oluyoruz. Söz konusu şirketlerden 12 tanesi son bir yılda yatırımcısına kazandırdı.

Bu oldukça önemli bir performans. Üstelik söz konusu artış BIST 100 Endeksi’nin yüzde 23 değer kaybettiği bir dönemde gerçekleşti. Büyüme verisi olumlu olduğu halde kısa vadede kazandırmayan hisseler ise uzun vadede istikrarlı büyümenin devam etmesi halinde yatırımcısına kazandırması kaçınılmaz olacaktır.

Hisselere bakınca...

Büyüme verisi iyi olup da kazandıran şirketler arasında yer alan TAV Havalimanları,  Soda Sanayii, Ereğli Demir Çelik ve Enka İnşaat dikkat çeken hisselerin başında geliyor. Bu hisseler son bir yılda yüzde 28’in üzerinde değer kazandı. BofA ML yayınladığı Gelişmekte Olan Avrupa, Ortadoğu, Afrika Hisse Senedi Strateji Raporunda, TAV Havalimanları’na da yer vererek hisse başına kârda yüzde 14 artış potansiyeli olduğunu belirtti. Geçtiğimiz yıl mayıs ayından bu yana yabancıların alımda olduğu Ereğli Demir Çelik için ise Deutsche Bank “al” tavsiyesinde bulunuyor. İş Yatırım ise Enka İnşaat için “Endeksin üzerinde getiri” önerisini dile getirmekte. Tüm bunlar gösteriyor ki büyüme verisi, kurumların yaptığı değerlendirmede öne çıkan bir unsur olarak dikkat çekiyor.



Yabancı en çok bankaları sattı


Yabancı yatırımcıların şubat ayı alım ve satım işlemleri 7 Mart Cuma günü açıklandı. Verilere göre yılbaşından bu yana yabancılar en fazla banka hisselerinde satış gerçekleştirdi. Bankalarda satış yapan yabancılar, ağırlıklı olarak holding, sanayi ve hizmet sektörü hisselerinde pozisyon aldı.  


Hisseler ucuzladı

Satış baskısının da etkisiyle banka hisseleri mayıs ayından bu yana yüzde 45 oranında ucuzladı. Bu hisselerde yüzde 52’ye varan değer kayıpları söz konusu. Barclays, 28 Şubat itibariyle Türk bankalarının, geçtiğimiz yıl mayıs ayından bu yana, gelişmekte olan piyasa finans şirketlerinin yüzde 45 altında performans sergilediğine işaret etti. Türk bankaları için tavsiyesini ise ‘negatif’ten ‘nötr’e yükseltti. Banka hisseleri ucuz ancak seçimler ve gelişmekte olan ülke borsalarının izlediği seyir, hisselere mesafeli yaklaşılmasına neden oluyor. Öte yandan Goldman Sachs,  Türk banka değerlemelerinin rekor seviyelerde düşük olduğunu söylüyor. Bankalar bugüne kadar borsanın lokomotif hisseleri oldu. Bu nedenle geçmişten gelen alışkanlığın da etkisi ile yatırımcı hangi hissede olursa olsun banka hisselerinin performansını yakından izlemeye devam ediyor.



Bakır fiyatları dip yaptı

Bakır fiyatı son iki yılın en büyük düşüşünü gerçekleştirdi. Dünyanın bakır talebinde önemli bir rol oynayan Çin, yavaşlayan büyüme ile birlikte endişeleri artırınca, fiyatlar da sert bir iniş gerçekleştirdi. Güçlü gelen ABD istihdam verisi de bakır fiyatı üzerinde olumsuz etkiye neden olan bir diğer etken oldu. Oysaki ekonomistler ABD’deki tarım dışı istihdam verisi için 152 binli rakamları telaffuz ediyordu. Ancak açıklanan rakam 175 bin olunca gerçekleşme tahminlerin üzerinde oldu.


Dolar yükselişe geçti

Geçtiğimiz hafta euro/dolar paritesi 1.40’a dayandığında gözler ABD tarım dışı istihdam verilerine çevrildi. Tarım dışı istihdamda yüksek pozitif bir rakamın açıklanması 2.18 seviyesine kadar gerilemiş olan doların yeniden hareketlenerek 2.20 seviyesine tırmanmasına neden oldu. Piyasada söz konusu veri  152 bin civarlarında beklenirken 175 bin olarak gelmesi, altının ons fiyatının 1350 dolardan 1330 dolara inmesine sebep oldu. Ayrıca gelişmeler karşısında  1.39’un üzerine çıkan euro/dolar paritesi de 1.3850’ye gerilemesine neden oldu.


Milliyet / Zeynep Aktaş


Geri Dön