10 / 01 / 2025

Cafer Ünlü: BEP Yönetmeliği'ne sahip çıkılmalı!

Cafer Ünlü: BEP Yönetmeliği'ne sahip çıkılmalı!

TTMD Başkanı Cafer Ünlü, enerji verimliliği haftası kapsamında açıklamada bulundu



Enerji Verimliliği Haftası nedeniyle, enerji verimliliğinin; ülkemiz ve ekonomimiz için sürdürülebilir gelişimi ile istihdam için önemli bir kaldıraç, iklim değişikliği ve küresel ısınma ile mücadelede etkin bir yöntem olduğunun altını çizmek istiyoruz. Bu nedenle Bina Enerji Performansı Yönetmeliği'nin uygulanarak önünün açılması, sağlayacağı etkin enerji tasarrufu ile ülke ekonomisinde önemli bir fark yaratacaktır.
 
Ülkemizde bugüne kadar sadece ısıtma enerjisi tasarrufunu hedefleyen  yönetmeliklerin ardından, 05 Aralık 2009'da ilk kez bütünleşik  çözümlerle enerji verimliliğinin hedeflendiği BEP Yönetmeliği yürürlüğe girmiştir.
 
Sera gazı salımlarını azaltmada enerji verimliliği; diğer önlemler arasında etkin ve tüketicinin ulaşılabilir yatırımlarına olanak sunan teknolojiler bütünüdür. Isıtma, soğutma, sıcak su ihtiyacı ile birlikte aydınlatma enerjisi ihtiyacının da azaltılması, bu enerjiler bütününe ve salımlarına göre enerji kimlik belgesi düzenlenmesi yönetmeliğin esasını teşkil etmektedir. Mayıs 2017'ye kadar tüm mevcut ve inşaası sürmekte olan binaların, 10 yıl süre ile geçerli olacak Enerji Kimlik Belgesini çıkarma zorunluluğu bulunmaktadır.
 
Düşük karbon ekonomisine geçişte enerji verimliliği birçok iş alanını etkilediğinden, yaratacağı iş imkanları sayesinde ekonomik ve sosyal yönden de yarar sağlayacaktır. Yönetmeliklerin eksiksiz uygulanmasının sağlanması yönetmeliklerle hedeflenen sonuçlarda başarıya ulaşımda önemlidir.
 
Bina Enerji Performansı Yönetmeliği'ne sahip çıkarak; uygulanması, teşvik mekanizmaları ile desteklenerek uygulamada önünün açılması yılda en az 7 milyar USD enerji tasarrufu sağlayacaktır. Bu konu, 2010 yılı ve gelecek yılların Türkiye'sinin inşaat ve tesisat sektörlerini olumlu etkileyecek, enerjide dışa bağımlılığı azaltacaktır. Ülkemiz için erişilebilir ve hali hazırda bulunabilen,mevcut teknoloji ve ürünler enerji verimliliği ile ülkemiz ekonomisine büyük fırsat sağlayacak, bir diğer deyişle krizden çıkışın reçetesi olacaktır.
 
Kopenhag zirvesi öncesinde enerji verimliliği yolunda önemli bir yönetmelik olan BEP'in yürürlüğe girmesi ise, ülkemizin iklim değişikliği ile mücadelede attığı olumlu bir adım ve uluslararası camiaya vermekte olduğu önemli bir mesajdır.
 
BEP'in yaygınlaştıracağı enerji verimlilik uygulamaları ile sürdürülebilirlik, enerji tasarrufu, konfor, ekonomi ve çevreye olumlu katkılar sağlanacaktır.
 
TTMD, tasarımcı, uygulayıcı, öğretim görevlisi, imalatçı, mümessil ve işletmeci gibi değişik disiplinlerden gelen yaklaşık 2 bin profesyonel üyesi ve sektörün en büyük sivil toplum kuruluşu olması misyonuyla; AB tarafından geliştirilen "Bina Enerji Performans Direktifi" (2002/91/EC) doğrultusunda 2007'de çıkarılan "Enerji Verimliliği Kanunu" hazırlık aşamalarından itibaren konunun içinde olmak için büyük çaba sarfetmiş, kendi temel konuları olan enerji verimliliği ve çevre konusunu yakından ilgilendiren BEP Yönetmeliği'nin hazırlanması sürecinde ise, bizzat her aşamada görüş ve önerileriyle yer almıştır.
 
TTMD olarak, yönetmeliğin tam anlamıyla uygulamaya geçmesinin, ülke ekonomisi ve sağlıklı çevre yaratılması açısından enerji verimliliğine önemli kazanımlar getireceğine ve bu adımın desteklenmeye değer olduğuna inanıyoruz. Bu doğrultuda; yönetmelik ve uygulamalarına ilişkin kamuoyunu bilgilendirmeye, oluşabilecek aksaklıklar veya yapılacak yanlışlıklarda ilgili mercileri uyararak, konunun takipçisi olmaya devam edeceğiz.
 
 
Cafer Ünlü
Türk Tesisat Mühendisleri Derneği (TTMD)
Yönetim Kurulu Başkanı

---

Türk Tesisat Mühendisleri Derneği (TTMD) Yönetim Kurulu Başkanı Cafer Ünlü, Bina Enerji Performansı Yönetmeliğinin uygulanması ve yönetmeliğin teşvik mekanizmalarıyla desteklenerek, uygulamada önünün açılmasının, yılda en az 7 milyar dolarlık enerji tasarrufu sağlayacağını belirtti

Enerji verimliliği haftası dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada Ünlü, enerji verimliliğinin, Türkiye ekonomisinin sürdürülebilir gelişimi ve istihdam için önemli bir kaldıraç, iklim değişikliği ve küresel ısınmayla mücadelede etkin bir yöntem olduğunun altını çizdi.

Ünlü, BEP Yönetmeliğinin uygulanması ve yönetmeliğin, teşvik mekanizmalarıyla desteklenerek uygulamada önünün açılmasının, yılda en az 7 milyar dolar enerji tasarrufu sağlayacağını kaydetti.

Bu konunun, inşaat ve tesisat sektörlerini olumlu etkileyeceğine ve enerjide dışa bağımlılığı azaltacağına işaret eden Ünlü, "Ülkemiz için erişilebilir ve hali hazırda bulunabilen, mevcut teknoloji ve ürünler enerji verimliliği ile ülkemiz ekonomisine büyük fırsat sağlayacak, bir diğer deyişle krizden çıkışın reçetesi olacaktır" dedi.
AA


Geri Dön