10 / 01 / 2025

Çalık Gayrimenkul'den İstanbul Finans Merkezi'ne 250 metre kule!

Çalık Gayrimenkul'den İstanbul Finans Merkezi'ne 250 metre kule!

Ataşehir'deki İstanbul Uluslararası Finans Merkezi'nde inşa edilen 250 metre uzunluğundaki kule bittiğinde Avrupa'nın en yüksek binalarından birisi olacak...



Krizden özel projelerin etkilenmediğini belirten Çalık Gayrimenkul Genel Müdürü Feyzullah Yetgin, "Kulenin yanındaki iki bloğun yüzde 80'i satıldı. Metropol İstanbul'da metrekare fiyatlarımız 7 bin 700 liraya ulaştı." dedi.

İstanbul Ataşehir'de kurulacak Uluslararası Finans Merkezi, inşaat firmalarının en özgün projelerinin yarıştığı bir alana dönüştü. Çalık Gayrimenkul'un  TOKİ  iştiraki Emlak Konut GYO'nun arazisi üzerinde Varyap'la ortak geliştirdiği Metropol İstanbul da bunlardan biri. Dünyaca ünlü mimarlık ofisi RMJM'nin imzası bulunan projede üç yüksek bina ve 500'ün üzerinde bağımsız ünite yer alacak. Çalık Holding'in iştiraki Çalık Gayrimenkul Genel Müdürü Feyzullah Yetgin, antensiz 250 metre yüksekliğe ulaşacak kulenin İstanbul'un sembol binası olmaya aday olduğunu söylüyor. Metropol Kule ekim ayında satışa sunulacak. Anadolu yakasındaki kule bittiğinde Avrupa'nın en yüksek binalarından biri olacak. İstanbul Sapphire de antenli 261 metre yükseklikle elinde bulundurduğu unvanı böylece kaptırmış olacak. Metropol İstanbul'da seyir terasının yanı sıra restoran ve kafeterya gibi bölümler de kuleyi gezenlere hizmet verecek. Yetgin, 100 dönüm arazi üzerine kurulacak projede rezidans, ofis, alışveriş merkezi, eğitim kurumu ve rekreasyon alanlarıyla Türkiye'nin en büyük karma projeleri arasına gireceği görüşünde.


Metropol İstanbul'da kulenin yanı sıra 400 metre uzunluğundaki 'Alışveriş Sokağı' AVM içinde açık hava imkânı sunacak. Açık havada kendine has bir konseptte yapılması planlanan AVM'nin 500-600 metre yürüme parkuru bulunacak. "Teşbihte hata olmaz." diyen Yetgin, bir anlamda Bağdat Caddesi'nin benzerini kuracaklarını belirterek, "Metropol İstanbul, 24 saat finans merkezini destekleyecek bir yer olacak. Binlerce beyaz yakalı, mavi yakalı insanın çalışacağı bir yerin yanında ihtiyaçlara cevap veren böyle bir yerin bulunması çok önemli. Alışveriş sokağında 17 salonlu, dünya sinema trendlerini Türkiye'ye taşıyacak sinema kompleksi de bulunacak. Ana kuleden doğrudan erişimin sağlanacağı balo ve konferans salonu da projenin ana üniteleri arasında yer alıyor." diye konuştu. Kulenin yanında inşa edilen iki bloğun yüzde 80'i satılmış. Alım yapanlar büyük oranda yerli ve bireysel yatırımcılardan oluşuyor. Krizden özel projelerin etkilenmediğini vurgulayan Yetgin, beş ay önce metrekaresini 5 bin liraya sattıkları mekânların şu anda fiyatının 7 bin 700 liraya ulaştığını söylüyor. Firma 10 bin liralık rakamları da mümkün görüyor.


GAP İnşaat, ünlü mimarlar Han Tümertekin, Nevzat Sayın, İhsan Bilgin ve Sinan Kafadar'ın tasarladığı 450 milyon liralık bir projeyi de Üsküdar Altunizade'de gerçekleştiriyor. Emlak Konut GYO ile birlikte gerçekleştirilen Şehrizar Konakları 38 blok ve 208 lüks daireden oluşacak. İnşaatın 2013 yılında tamamlanması planlanıyor.


GYODER başkanlığıNA ADAY OLACAK


Çalık Gayrimenkul Genel Müdürü Feyzullah Yetgin, sektörün önemli oyuncularının üye olduğu Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği'nin (GYODER) Ocak 2013'teki genel kurulunda başkanlık için aday olacağını söyledi. Yetgin, halen GYODER'de yönetim kurulu üyesi olarak görev yapıyor. Yetgin, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın (TOKİ) iştiraki Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nda (GYO) uzun süre genel müdürlük yapmıştı.


Tarlabaşı'ndaki projenin adını Beyoğlu halkı verecek


İstanbul Tarlabaşı semtinde Beyoğlu Belediyesi'nin öncülüğünde kamu ve özel sektör ortaklığıyla yenileme süreci başladı. Dokuz adadan birinde çalışmalar bir süre önce başladı. GAP İnşaat, Tarlabaşı'nın dönüşüm projesinde yüklenici şirket olarak bulunuyor. Alanı ofis adası olarak değerlendirmeyi amaçladıklarını belirten Feyzullah Yetgin, tarihsel dokuya zarar vermeden çalıştıklarının da altını çiziyor. Tarihi binalarla ilgili kamuoyundaki kaygıları anlayışla karşıladıklarını belirten Yetgin, bölgede bulunan 269 binanın her santimetrekaresinin Kentsel Yenileme Kurulu tarafından kayıt altına alındığına dikkat çekiyor. Yetgin, "Eksperlerin değer tespitinde zorlanacağı bir proje yapıyoruz." diyor ve ekliyor: "Bütün konutlar için yeraltı otoparkları ve sosyal faaliyetin yoğunlaşacağı yaya alanları olacak. Projenin adına Beyoğlu halkı karar verecek. Ofislerin metrekaresi 10 bin doları geçecek. Biz bölgede çalışmaya başlamadan önce fiyatlar çok aşağıdaydı, şimdi çok daha başka bir noktaya geldi." Proje alanında toplam 492 hissedar bulunuyor. 199 hissedar yeni projeden yer almak kaydıyla sözleşme imzaladı. 91 hissedar ise satış yaparak farklı semtlerden mülk alma yolunu seçti. Proje tamamlandığında Tarlabaşı'nda 30 bin metrekarelik arazide 269 bina, ofis, otel, konut, apart otel ve rezidansa dönüştürülmüş olacak. İnşaat çalışmalarının 3,5 yıllık bir süre içerisinde tamamlanması hedefleniyor.




Zaman


Geri Dön