25 / 12 / 2024

çalışma Bakanlığı iş yerleri için denetim sistemini yenileyecek!

çalışma Bakanlığı iş yerleri için denetim sistemini yenileyecek!

Son dönemde yaşanan ölümlü iş kazaları çalışma Bakanlığı'nı yeni önlemler almaya sevk etti. Bakanlık, denetimlerde klasik yöntem olan kaza olduktan sonra denetim yerine, genel taramalar yapacak



OSTİM, Zonguldak, Afşin Elbistan'da meydana gelen kazalardan yola çıkan bakanlık, denetimlerde klasik yöntem olan kaza olduktan sonra denetim yerine, genel taramalar yapacak. Bu sene maden, inşaat ve metal işyerlerinde bölgesel genel denetimler gerçekleştirilecek.
 
Türkiye, son iki yılda çok sayıda iş kazası yaşadı. Tuzla'daki tersanelerde meydana gelen kazalar, sanayi tesislerindeki patlamalar ve maden göçükleri başta olmak üzere çeşitli sektörlerde yaşanan kazalarda onlarca kişi hayatını kaybetti. Kahramanmaraş Afşin Elbistan'da geçtiğimiz günlerde yaşanan göçükte kaybolan 10 işçi halen toprağın atında.  Ankara  OSTİM'deki aynı gün meydana gelen iki patlamada 20 kişi hayatını kaybetti. Kazaların peş peşe gelmesi, iş güvenliği ile işyeri denetimlerini yeniden gündeme getirdi. Neler yapılabileceğini masaya yatıran çalışma Bakanlığı, denetimlerde klasik yöntem olan işyeri denetimlerinden vazgeçti. Bunun yerine bölgesel denetimler yapılması yönünde karar alındı. Bakanlık bu yıl maden, inşaat ve metal alanındaki işyerlerinde bölgesel denetimler yapacak.

İş kazalarının sayısında artış yaşanırken ölümlü iş kazası ortalamasında da Türkiye, Avrupa'nın çok önünde yer alıyor. Türkiye'de 2009 verilerine göre her gün ortalama 176 iş kazası olmuş. Her gün ortalama 3,2 kişi hayatını kaybediyor. 2009'da 64 bin 316 iş kazası yaşandı. Bu kazalarda bin 171 kişi hayatını kaybetti. Alınan tedbirlere rağmen iş kazalarının önüne geçilemezken denetim yapabilecek uzman sayısı yok denecek kadar az. Türkiye'de bir milyon 298 bin işletme bulunurken doğrudan iş sağlığı ve güvenliği denetimi yapabilecek müfettiş sayısı ise 205. Bu nedenle işyeri denetimleri yetersiz kalıyor. çoğunlukla müfettişler, kaza olduktan sonra işyerine gidiyor. Bu durumu dikkate alan Bakanlık, işyeri denetimi yerine bölgesel denetimlere başladı. Böylece kaza olduktan sonra denetim yerine, önceden genel taramalar yapılacak. Bu sene maden, inşaat ve metal işyerlerinde bölgesel genel denetimler yapılacak. OSTİM, Dilovası ve çerkezköy gibi sanayinin yoğun olduğu bölgelerdeki işyerlerinde genel tarama yapılacak. Böylece bakanlık denetimleri artırırken bir yandan da önleyici tedbir bağlamında iş güvenliği bilinci oluşması için çok sayıda faaliyet yapacak.

Öte yandan çalışma Bakanlığı, 2009'dan itibaren iş sağlığını ve meslek hayatını tehlikeye atacak şekilde eksikliği bulunan işyerlerine karşı sert tedbirler aldı. Bu durumdaki işyerine idari para cezası uygulamak yerine doğrudan kapatmaya gidiliyor. 2010'da Türkiye'deki bütün madenleri tek tek inceleyen bakanlık, 58'ini kapattı. Yapı işletmelerinde 256'sı kapatıldı. Diğer sektörlerden de 28 işletmenin çalışması durduruldu. Bu arada Bakanlık, daha etkin iş güvenliği için 50'den fazla işçi çalıştıran işyerinin iş güvenliği uzmanlığı bulundurması yönündeki mevzuatı değiştirecek. Ancak bu durum, küçük esnaf ve işveren için iş güvenliği uzmanı bulundurmak gibi bir zorunluluk getirmeyecek. Bunun yerine üç, beş kişinin çalıştığı işletmeler, iş güvenliği hizmeti satın alacak. Böylece yeni bir sektör de doğmuş olacak.

Güvenli iskele zorunlu olacak

Tersane ve inşaatlarda sık sık yaşanan iş kazalarından yola çıkan İskele ve kalıp sistemleri üreticisi URTİM, 'güvenli iskele' sistemini geliştirdi. URTİM'in Genel Müdürü Serdar Urfalılar, kazaların artması üzerine çalışma Bakanlığı'nın harekete geçtiğini belirterek, 'Bakanlığın hazırlayacağı yeni yönetmelik ile 'güvenli iskele' kullanımı zorunlu olacak.' dedi. Serdar Urfalılar'ın verdiği bilgiye göre bu sistemde işçinin düşmesi neredeyse imkansız. Tüm cepheler güvenli. Sistem iskeleden çalışanın hiçbir şekilde düşmeyeceği biçimde sıkı aparatlarla binaya bağlanıyor. EUROSCAF güvenli iskele sistemi ile bir yandan güvenlik ekipmanları kullanılıp iş kazalarının önüne geçilirken diğer yandan verimlilik artıyor. çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın konuya ilişkin çalışma yaptığını kaydeden Urfalılar, 8 yıl önce güvenli iskele sistemi ile ilgili tasarım çalışmaları yaptıklarını ifade etti.
Zaman/İSA YAZAR


Geri Dön