Ekonomi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin EYT ve sözleşmeli işçilere ilişkin açıklama

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı milyonların beklediği asgai ücrete ek zam konusunu çözüme kavuşturduktan sonra sırada hangi kesime yönelik çalışma yapılacağına ilişkin bir takvim hazırladı. Bakan Bilgin, listenin ilk sırasında yer alan kesimi açıkladı. Yeni asgari ücretin SGK primi 905 lira 94 kuruş, işsizlik sigortası primi 64 lira 71 kuruş, SGK primi 1003 lira 1 kuruş, işsizlik sigortası primi 129 lira 42 kuruş oldu

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 1 Temmuz'dan itibaren geçerli olacak yeni asgari ücreti açıklamasının ardından asgari ücretin detaylarını açıkladı. 

Yeni asgari ücretin SGK primi 905 lira 94 kuruş, işsizlik sigortası primi 64 lira 71 kuruş, SGK primi 1003 lira 1 kuruş, işsizlik sigortası primi 129 lira 42 kuruş oldu. 

 Temmuz'da ek zam yapılan asgari ücret aylık brüt 6 bin 471 lira, net 5 bin 500 lira 35 kuruş olarak işçilere ödenecek.

Yüzde 30 zam yapılan yeni asgari ücretin işveren kesime yansıyan maliyeti 5 puan prim teşvikiyle 7 bin 603 lira 43 kuruş lira olarak hesaplandı.

Asgari ücrete ek zam konusunu değerlendiren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, asgari ücrete yapılan artıştan sonra sırada 3600 ek gösterge düzenlemesinin hayata geçirmek olduğunu açıkladı. Bilgin söz konusu düzenlemenin Meclis'te görüşülmekte olduğunu söyleyerek kamuoyunda merakla beklenen diğer düzenlemelerin de iş takvimine aldıklarını ifade etti.

Bilgin, kamuoyunda sıkça tartışılan ve çözüm bekleyen Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili de çalışmaların da sıralamaya alındığını kaydetti.

1 Temmuz'da açıklanan yüzde 30 zamlı asgari ücret artışının yılbaşında yapılan zamla birlikte yüzde 95'lik bir orana ulaştığını bildiren Bakan Bilgin, çalışanları enflasyonist bir ortamda ezdirmeme sorumluluklarını yerine getirdiklerini kaydetti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bilgin, kamuoyunda milyonlarca insanı ilgilendiren ve gerek sosyal medyada gerekse meydanlarda sıkça dile getirilen düzenlemeleri gerçekleştirdiklerini savunarak, hükümetin önünde bundan sonra çözülecek ilk meselenin 'sözleşmeli personellerin' durumu olduğunu açıkladı.

"LİSTENİN İLK SIRASINDA SÖZLEŞMELİLER VAR İKİNCİ SIRASINDA İSE EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR" 

Bakan Bilgin, kamuoyunda çözüme nasıl kavuşacağı çokça merak edilen EYT düzenlemesinin gündemlerinde olup olmadığıyla ilgili ise, "EYT ile ilgili çalışmalarımız da var" ifadesini kullandı.

Bilgin, "Listenin ilk sırasında sözleşmeliler var. Sonra EYT de var. Bu sorunlar halledilecek. Bu önümüzdeki sorunların hepsini çözeceğiz" ifadelerini kullandı.

Konut piyasasında ev sahiplerinden kiracıyı bezdiren yeni taktikler! Elektrik ve su aboneliği yok

Motorindeki bayram indiriminden sonra benzin ve LPG'ye de indirim geldi! İşte 2 Temmuz güncel fiyat listesi

SSK ve BAĞ-KUR emekli maaş zam oranı belli oldu! Zamlı maaşların ödemeleri nasıl ne zaman yapılacak?

Emekli bayram ikramiyesi Kurban Bayramı 2022 hangi tarihlerde kaç lira yatacak açıklandı! İşte detaylar

İstanbul'daki perakende fiyat artışı açıklandı: Enflasyon öncesi şoke eden tespit