22 / 12 / 2024

Cam binalar enerji tüketimini artırıyor!

Cam binalar enerji tüketimini artırıyor!

Kısa sürede uygulanması ve estetik duruşuyla tercih edilen cam binalar statü sembolü haline geldi. TMMOB Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Köse cam binalar için, cephelerin ısı kaybına yol açtığını ve maliyetleri artırdığını söyledi.



Kısa sürede uygulanması ve estetik duruşuyla tercih edilen cam binalar statü sembolü haline geldi. TMMOB Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Köse cam binalar için, cephelerin ısı kaybına yol açtığını ve maliyetleri artırdığını söyledi.


Dünyada ve Türkiye’de görsel açıdan yarattığı estetikle sıkça tercih edilen cam giydirme binaların yüksek oranda enerji kaybı yarattığı ortaya çıktı. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Köse, dış cephesi tamamen cam giydirme sistemiyle kaplanan binaların kentlerde statü sembolü haline geldiğini belirterek bu cephelerin enerji tüketiminin ve dolayısıyla maliyetinin artmasına, kullanıcılar için de bazı konforsuz durumlar oluşmasına neden olduğunu söyledi.


KAYNAK AKIŞI AZALDI

Köse, “Cam giydirme binalarda ısıtmada kullanılan enerjinin en az dörtte biri, en zayıf ısıl işlem elemanı olan cam kısımlardan kaybediliyor” dedi. Dünyada doğal kaynak akışının azalmaya başladığına işaret eden Köse, “Mekan konforunun, mekanik sistemlerin daha az kullanılması yoluyla sağlanması için değişen iklim şartlarına göre ısısal ve optik özelliklerini değiştirebilen camların ve ısıtma, soğutma yüklerini azaltabilen, doğal havalandırmaya olanak sağlayan, kullanıcı gereksinimlerine optimum düzeyde cevap verebilen cephe sistemlerinin geliştirilmesi yönünde araştırmalar devam ediyor’’ dedi.


Bina cephelerinden beklenen bu özellikler göz önüne alındığında günümüz mimarisinde müşteri veya kullanıcının isteklerine bağlı olarak sıklıkla tercih edilen giydirme cephe sistemlerinin kullanıcı konforuna ve binanın enerji verimliliğine de dikkat etmek gerekiyor.


YANGINA SEBEBİYET

‘‘Orman içine atılmış cam kırıkları mercek görevi görerek orman yangınlarına neden olabilirken, şehrin içerisinde bulunan yüzlerce cam giydirme bina kenti ısı adası yapıyor’’ diyen Köse şöyle devam etti: ‘‘Binalardaki tüm camlar enerji verimliliği yansıtma kriterlerine uygun değil. Ayrıca yüksek katlı binaların göçmen kuşlara etki ettiği bilinirken camla kaplı binalar daha da fazla etki yapıyor olmalı ki artık bu binalar çevresinde kuş görmek neredeyse imkânsız.’’ Yerleşim alanlarının seçiminden kent kurulumuna, ulaşımdan enerjiye, ormandan tarıma, hava kirliliğinden su teminine kadar yaşamı etkileyen birçok konunun meteoroloji mühendislerinin uzmanlık alanında olduğunu vurgulayan Köse, “Ne yazık ki 2016 eylül ayına kadar ülkemizde bu konuya hiçbir belediyemiz dikkat etmemiştir.’’


AMAÇ ENERJİ TÜKETİMİNİ AZALTMAK OLMALI

Köse, cam cephelerin kısa sürede uygulanabilmeleri ve uzun ömürlü olmaları nedeniyle özellikle yüksek binalarda tercih edildiğine dikkati çekerek “Binalarda fiziksel gereksinimler sonucu ihtiyaç duyulan enerji tüketiminin azaltılması amaçlanarak mimarlıkta sürdürülebilirlik ve enerji etkinlik kavramlarıyla birlikte değişen fiziksel etkilere karşı optimal bir yapı kabuğuna dönüşebilen giydirme cephelerin tasarlanması gerekir” dedi. Köse, yerleşim alanlarının seçiminden kent kurulumuna, ulaşımdan tarıma kadar yaşamı etkileyen birçok konunun meteoroloji mühendislerinin uzmanlığında olduğunu vurguladı.


MALİYETLERİ ARTIRIYOR

Dış cephesi tamamen cam giydirme sistemiyle kaplanan binalar büyük kentlerde statü sembolü haline geldi. Özellikle 1999’da yaşanan İstanbul depreminden sonra artış gösteren cam binalarda bu cepheler ısı kaybına yol açıyor. Enerji tüketiminin ve maliyetlerin artmasına sebep olan binalar kullanıcı konforunu da düşürüyor.


ENERJİDE VERİMSİZ

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Köse, “Orman içine atılmış cam kırıkları mercek görevi görerek orman yangınlarına neden olabilirken, şehrin içerisinde bulunan yüzlerce cam giydirme bina kenti ısı adası yapıyor.  Binalardaki tüm camlar enerji verimliliği yansıtma kriterlerine uygun değil’ diye konuştu.


Karar


Geri Dön