03 / 05 / 2024

Çamçavuş Köprüsü'nün tırla yolculuğu, havadan görüntülendi!

Çamçavuş Köprüsü'nün tırla yolculuğu, havadan görüntülendi!

Kars'ın Susuz ilçesinde 115 yıl önce Ruslar tarafından yaptırılan 60 metre uzunluğundaki Çamçavuş Köprüsü'nün, hidrolik sistem aracılığıyla 21 kilometre mesafedeki Kars Çayı'nın üzerine yerleştirilme anı, helikopter kamerayla görüntülendi



Susuz ilçesinde 1899 yılında Ruslar tarafından yaptırılan Çamçavuş Köprüsü'nün, hidrolik sistem aracılığıyla 21 kilometre mesafedeki Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Paşaçayır kampüsü çevresinden akan Kars Çayı'nın üzerine başarılı şekilde yerleştirilme anı helikopter kamerayla kaydedildi.


Karayolları 18. Bölge Müdürlüğü ve işi alan şirket çalışanlarının 3 gün süren çalışmayla 105 ton ağırlığında ve 60 metre uzunluğundaki köprünün taşımasını anlatan görüntü, tarihi köprünün tek parça halinde vinçler tarafından kaldırılmasıyla başlıyor.


Görüntüde, köprünün başarılı şekilde hidrolik sistemli 570 beygir gücündeki vince yüklenmesi, Kars-Susuz karayolunda 21 kilometrelik yolculuğu yer alıyor. Görüntü, Kars Barajı suları altında kalmaması için taşınan Çamçavuş Köprüsü'nün, KAÜ yerleşkesinden akan Kars Çayı'nın üzerine yerleştirilmesiyle son buluyor.


Karayolları 18. Bölge Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, tarihi köprünün taşıma işleminin gerçekleştirilmesi için bir firmayla ihale yoluyla anlaşıldığı hatırlatıldı.


Tek parça halinde sökme işleminin yaklaşık 12 saat sürdüğü ve taşıma işinin başarılı şekilde tamamlandığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:


"Çamçavuş Köprüsü, tarihi önemi açısından değer verilen bir yapıydı ve oradan kaldırılmaması halinde Kars Barajı suları altında kalacaktı. Tarihi bir değeri korumak amacıyla köprüyü bulunduğu yerden taşıdık. Ağırlığı 105 ton, uzunluğu da 60 metre. 21 kilometre ötedeki Kars Çayı üzerine taşımak çok da kolay olmadı ama iyi bir iş başardık. Emeği geçen tüm ekibe teşekkür ediyoruz. Tarihi değerlerin korunması çok önemli."


AA


Geri Dön