30 / 04 / 2024

çamlıca 'nın tepesine 48 metrelik rüzgar gülü yapılacak!

çamlıca 'nın tepesine 48 metrelik rüzgar gülü yapılacak!

Anahtar teslim Rüzgar Enerji Santralı (RES) yapan SoyutWind şirketinin patronu Ali çolak, Yenilenebilir Enerji Kanunu"nun (YEK) çıktığı günden beri adeta talebin patladığını söyledi



Anahtar teslim Rüzgar Enerji Santralı (RES) yapan SoyutWind şirketinin patronu Ali çolak, Yenilenebilir Enerji Kanunu"nun (YEK) çıktığı günden beri adeta talebin patladığını söyledi. Yeni yasayla 500 kilowatt (KW) enerjiye kadar lisansız yatırım yapılabiliyor. Lisanslı yatırımda da ihtiyaç fazlası elektrik şebeke aracılığıyla satılabiliyor.  

Türkiye"de en iyi rüzgar alan bölgelerden birinin İstanbul Boğazı olduğunu ifade eden çolak, yakında çamlıca tepesinde bir rüzgar santralı kurulacağı bilgisini verdi. çolak, œçamlıca"da 500 kilowat gücünde RES santralı kurulacağız. Projesi hazır. Arsa bir kamu kuruluşuna ait. Geçen yıl harekete geçildi. çevre ve Orman Bakanlığı"ndan izinler konusunda bir sorun yaşanmadığını duyduk. Bu konularla arsa sahipleri ilgileniyor. RES kulesi 48 metre uzunluğunda olacak dedi.

çolak, bunun yanı sıra İstanbul"da Boğaz"da yalısı bulunan ünlü bir işadamının bahçesine RES kuracaklarını, Boğaziçi Üniversitesi"nin şžile kampüsü için de proje geliştirdiklerini söyledi.

Kendi elektriğini üret
Yeni EPDK yönetmeliğiyle evlere kurulacak santrallar ile elektrik üretebildiğini ifade eden çolak, œTüzel kişilerin elektrik üretmesi halinde ihtiyaçlarından fazlası olan elektriği piyasaya satılabiliyor. 500 megawatt altında olduğu için lisans gerekmiyor. 5 yıl sonra bedvaya enerji sağlanıyor. Ancak çok fazla başvuru var. şžebekenin ihtiyacı olan elektrik miktarı belli. Hemen harekete geçmek gerekiyor dedi.
Üç günde bir sipariş aldıklarını kaydeden çolak, œRüzgar enerjisinde Türkiye"den türbin tedariki yapıldığı zaman elektriğin kilowatına 7.3 dolar verilen enerji bedelinin yanına yerli ekipman kullanılması durumunda ekstradan 3.7 dolar destek veriliyor. Ayrıca 500 kilowatın altındaki kurulumlar için lisans talep edilmiyor ve şebekeye bağlantı yapılabiliyor. Birçok sanayici, hatta KOBİ sahibi fabrikalarına RES yapmak için harekete geçti diye konuştu.

6 bin dolardan başlıyor
Evler için yapılan ve akülü sisteme sahip olan RES"lerin fiyatları kilowattına göre değişiyor, Ali çolak, œ1 kilowatt (KW) 6 bin dolar, 3 kilowattlık RES 9.500 dolar, 5 kilowatlık RES 15 bin dolar, 10 kilowattlık RES 21 bin dolar, 20 kilowattlık 32 bin dolar dedi.
çolak şebekeye fazla elektriği vererek para kazanma imkanı sağlayan şebeke bağlantılı RES sisteminde 50 KW 120 bin dolar, 100 KW 210 bin dolar, 200 KW 390 bin dolar, 500 KW 825 bin dolar olduğunu söyledi.

Twigy"nin patronu ilk teklifi aldı
Twigy"nin sahibi Sinan Öncel de İstanbul Boğazı"nın rüzgarından faydalanarak elektrik ihtiyacını karşılamayı düşünen işadamları arasında. Artık alternatif enerji kaynaklarının değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Öncel, Kuruçeşme"deki evinin ve bahçesinin elektrik ihtiyacını rüzgarla karşılamak için harekete geçti. Ev tipi tribün için teklif alan Öncel, böyle bir yatırım için fiyat araştırması yaptığını belirtti. Öncel, œEvim için üç yılda geri dönecek şekilde bir alternatif enerji yatırımı planlıyorum dedi.
Milliyet/Nevin Donat


Geri Dön