Çamlıca Tepesi'ne 280 metre yükseklikte TV kulesi yapılacak
Çamlıca Tepesi Tv Kulesi ve Entegre Tesisleri'nin yapımına ilişkin protokol Ulaştırma Bakanı Yıldırım ile İBB Başkanı Topbaş arasında imzalandı. Kuleyi İstanbullular 3 proje arasından seçecek
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul'da Çamlıca Tepesi'ne kurulacak tek bir antenle şehrin tamamına yayın yapılacağını belirterek, "Herkes girecek bu sisteme, bu bir keyfiyet değil bir mecburiyet olacak. Bu konuda da yasal yaptırım gücümüz var" dedi.
Ulaştırma Bakanı Yıldırım ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "Çamlıca Tepesi Tv Kulesi ve Entegre Tesisleri" yapımına ilişkin protokolü Bakanlıkta düzenlenen törende imzaladı. Yıldırım, buradaki konuşmasında, Elektronik Haberleşme Kanunu ile zorunlu hale getirilen karasal-sayısal yayına geçme uygulamasını, İstanbul'dan başlatma kararı aldıklarını ifade etti.
"İstanbul'da Çamlıca Tepesi'ne kurulacak tek bir antenle İstanbul'un tamamına yayın imkanı vereceğiz' diyen Yıldırım, "Çamlıca'da, Adalar'da görülen o salkım saçak, iptidai antenler artık ortadan kalkmış olacak. Böylece daha kaliteli, göze daha iyi hitap eden bir yayın altyapısı gerçekleşmiş olacak" diye konuştu. Yıldırım, bu konuda İstanbul Belediyesi ile Bakanlık arasındaki bir buçuk yıllık çalışmaların tamamlandığını ve somut adımın bugün imzalanacak protokolle atılacağını ifade etti.
280 metre yükseklikte olması öngörülen kulede, TV vericileri, restoranlar, seyir terasları, konaklamasız eğlence ve ticari alanlar bulunacağını belirten Yıldırım, ve kulenin içerisinde bulunduğu arsanın da İstanbullular'ın piknik amaçlı değerlendirebileceği bir mekan özelliği taşıyacağını ifade etti. Yıldırım, "Böylece İstanbul'un uzun sürelerden beri hasretle beklediği, bir anlamda İstanbul'un alameti farikası olacak bu yapıyı da gerçekleştirmiş olacağız" dedi.
KULEYİ, İSTANBULLULAR 3 PROJE ARASINDAN SEÇECEK
Ulaştırma Bakanı Yıldırım, projenin maliyetinin ve ne zaman tamamlanacağının sorulması üzerine öncelikle yarışma yapılacağını, esas projenin bu şekilde seçilen üç çalışma arasından İstanbullularca seçileceğini, bu nedenle de maliyet ve inşa süresinin daha sonra belli olacağını söyledi. Yıldırım, proje seçiminin 2010 yılında gerçekleşeceğini bildirdi.
Ulaştırma Bakanlığı Evren Hizmet Fonu'ndan projeye ne kadar bütçe ayrılacağı yönündeki soruya, "Ne gerekiyorsa" yanıtını verdi. Yıldırım, projenin yapımı için iki model üzerinde çalıştıklarını, Yap-İşlet-Devret modeli ile sonuç alınamaması durumunda Evrensel Hizmet Fonu'ndan kaynak ayrılacağını belirterek, "Ama öncelikli tercihimiz Yap-İşlet-Devret modelidir, dünyada da uygulanan yöntem budur" dedi.
Başka bir gazetecinin "Bu kuleye bütün televizyon kanallarının geçmesi zorunlu olacak mı? İstanbul'dan sonra diğer şehirlerde benzer uygulama yapılacak mı?" şeklindeki soruları Yıldırım, şöyle yanıtladı: "Anten A.Ş kuruldu, Ulaştırma Bakanlığı öncülük etti. Esas itibariyle TRT'nin içinde bulunduğu, bütün yayıncıların ortak olduğu bir şirketti. Ancak
daha sonra konu yargıya taşındı ve Anten A.Ş'nin kuruluşu iptal oldu ve o proje yürümedi. Sayısal yayıncılık, televizyon yayıncılığında en ileri aşamalardan bir tanesi. Ülkemizi bundan mahrum etmek gibi bir lüksümüz yok. Artık, yeni şirket kurup yayıncıları bir araya getirme fikrinin çalışılabilir bir fikir olmadığına karar verdik ve Bakanlık olarak sorumluluğu kendimiz aldık ve bu süreci başlattık. Bunu da devam ettireceğiz. İlk adımı İstanbul'da atıyoruz ama bunu bütün yurt sathında gerçekleştireceğiz. Hedefimiz 2015-2016 yıllarına kadar Türkiye'nin her tarafında benzer yapıları yapmak şeklinde olacak. Tabii herkes girecek bu sisteme, bu bir keyfiyet değil bir mecburiyet olacak. Bu konuda da yasal yaptırım gücümüz var." Bakan Yıldırım, "Sayın Gökçek'ten talep gelmedi mi?" şeklindeki soruya da "Marifet iltifata tabidir" karşılığını verdi.
AA