26 / 11 / 2024

Çanakkale Biga'da tarihin ilk kalorifer sistemi bulundu

Çanakkale Biga'da tarihin ilk kalorifer sistemi bulundu

2800 yıllık Parion Antik Kenti'nde yapılan kazılarda tarihin ilk kalorifer sistemini bulduklarını söyleyen Prof. Dr. Cevat Başaran, "Kent, Efes ya da Zeugma gibi ses getirecek" dedi




Çanakkale Biga'da, 2800 yıllık Parion Antik Kenti'nde yapılan kazılarda tarihin ilk kalorifer sistemi bulundu. Kazı Başkanı Prof.Dr. Cevat Başaran, kentin Efes ya da Zeugma gibi ses getireceğini söyledi. Biga'daki Kemer Köyü'ne ilköğretim okulu yaptırmak isteyen İÇDAŞ, 4 yıl önce temel kazısına başladı. Çalışmalar sırasında 6 metre derinliğe inildi ve tarihi bir nekropolle karşılaşıldı. Gerekli izinler alınıp 2005'te arkeolojik kazı başlatıldı. İÇDAŞ Çelik Enerji Tersane ve Ulaşım AŞ ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteklediği Parion Antik Kenti kazılarını Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Cevat Başaran ve ekibi üstlendi. Arkeologlar, bu süreçte birçok tarihi esere ulaştı. Nekropol, amfi tiyatro, çarşı ve villaların bulunduğu 5 ayrı noktada devam eden kazılarda bugüne kadar 20 taş sandık mezarda altın taç, Eros motifli küpe ve yüzükler, pişmiş toprak ve cam gözyaşı şişeleri, sikkeler ve bronz aynalar bulundu. Kazı çalışmalarının başkanlığını yürüten Prof. Dr. Cevat Başaran, tüm bu eserleri Çanakkale Arkeoloji Müzesi'ne teslim etti. Başaran, ilerleyen yıllarda İÇDAŞ'ın da desteği ile Parion'un müzesesini yaptırmayı ve tüm bu eserlerin burada sergilenmesini arzu ettiklerini söyledi.

'ALTIN ÜRETİYORLARDI'
Elde ettikleri bulgulara göre 2800 yıl önce, Parion'da yaklaşık 70-80 bin kişinin yaşadığını öngördüklerini aktaran Prof. Dr. Başaran, bir villada dünyanın ilk kalorifer sisteminin bulunduğunu belirtti. Antik kentte altın kalıpları bulduklarını, böylece şehirde altın üretimi yapıldığının belirlendiğini vurgulayan Başaran, "Parion'un, uskumru ve yunus balıkları, üzüm bağları, şarapları ve ön yüzünde boğa ya da gogo başı bulunan sikkeleriyle ün salmış bir balıkçı kenti olasılığı üzerinde de duruyoruz" dedi. Başaran, Parion Antik Kenti'nin, Türkiye'de, yabancı bilimadamı bulunmadan kazılan ilk tarihi kent olduğunun altını çizdi.
Gül Kireklo/sabah


Geri Dön