01 / 05 / 2024

Çanakkale Boğazı Denizaltı Kablo Bağlantı Projesi çalışmalarına başlandı!

Çanakkale Boğazı Denizaltı Kablo Bağlantı Projesi çalışmalarına başlandı!

Asya ile Avrupa’yı Çanakkale Boğazı’nda yüksek gerilim hattıyla denizaltından bağlayacak "380 kV Çanakkale Boğazı Denizaltı Kablo Bağlantı Projesi" için "Giulio Verne" kablo serme gemisi ile çalışmalarına başladı.



Prysmian Group Türkiye, ihalesi Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) tarafından yapılan, Asya ile Avrupa’yı Çanakkale Boğazı’nda yüksek gerilim hattıyla denizaltından bağlayacak "380 kV Çanakkale Boğazı Denizaltı Kablo Bağlantı Projesi" için "Giulio Verne" kablo serme gemisi ile çalışmalarına başladı.


Şirketten yapılan açıklamaya göre, TEİAŞ ile Prysmian Group arasında imzalanan 150 milyon lira değerindeki anlaşmayla temelleri atılan "380 kV Çanakkale Boğazı Denizaltı Kablo Bağlantı Projesi" kapsamında 16 Kasım'da Türkiye karasularına gelen "Giulio Verne" kablo serme gemisi çalışmalarına devam ediyor.


"380 kV Çanakkale Boğazı Denizaltı Kablo Bağlantı Projesi", Türkiye’nin elektrik iletim ağının Marmara Denizi çevresindeki ring çevrimini tamamlayarak, ülkenin Avrupa tarafındaki ana tüketim merkezleri için Asya tarafından güvenli ve uygun maliyetli bir enerji iletimi sağlamak açısından stratejik önem taşıyor.


Bağlantı, Asya tarafında Lapseki ve Avrupa tarafında Sütlüce’deki merkezler arasında her biri 1000 megavat kapasitede, yaklaşık 4 kilometrelik çift devre alternatif akım (AC) enerji iletim sisteminden oluşuyor. "380 kV XLPE" izoleli kablolar Prysmian Group’un Avrupa’daki tesislerinde üretilirken, montaj ise grubun kablo gemisi Giulio Verne tarafından yapılıyor.


Açıklamada görüşlerine yer verilen Prysmian Group Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Hans Hoegstedt de projeye ilişkin şunları kaydetti:


"Prysmian Group Türkiye olarak, Türkiye’ye yeni bir teknolojiyi sunmaktan gurur duyuyoruz. 'Türkiye’yi Yarınlara Bağlıyoruz' misyonumuzu somutlaştırdığımız 380 kV Çanakkale Boğazı Denizaltı Kablo Bağlantı Projesi’nin en önemli adımlarından birini daha geride bırakmış olmaktan dolayı çok mutluyuz. Bu projeyle enerji denizin altından çok daha güvenli bir şekilde iletilecek. Türkiye’de bir ilke imza atmış olmanın yanı sıra bu projeyle birlikte geleceğe olan yatırımımızı da sürdürüyoruz."


AA


Geri Dön