02 / 05 / 2024

Çanakkale İntepe'de müze kuruluyor!

Çanakkale İntepe'de müze kuruluyor!

Çanakkale'nin İntepe beldesinde yapımına başlanan müzenin Hektor heykeliyle birlikte açılacağı bildirildi



İntepe Belediye Başkanı Alaaddin Özkurnaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İntepe beldesinin tarihi değerlerinin gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla çeşitli eşyaların sergileneceği müzenin yapılacağı binanın yaklaşık 150 yıl önce yapılan ve Rumlar'dan kalan orijinal bir bina olduğunu söyledi.

Belediye Başkanı Özkurnaz, yıkılan ve çatısı çöken binanın belediyeye ait olduğunu ve restorasyonuna geçen yıl başladıklarını belirterek, şöyle konuştu:

"Binayı müze yapmayı düşündük ve epey yol aldık. Dış restorasyon tamamen bitti. Şu an mobilya kısımları, cam ve raflar yapılıyor. Müze ve Hektor heykelinin açılışını 11 Eylülde yapmayı düşünüyoruz. İtalya ve Yunanistan'daki kardeş kent belediyelerinin yöneticileri de açılışa katılacak.

Müzede, yöremizde bulunan, 50 ile 100 yıl öncesinde büyüklerimizin kullandığı eşyaları sergileyeceğiz. Müzeler zaten bir kentin hafızası konumundadır. O yüzden hafızayı kaybetmemek gerekir. Hedefimiz gelecek kuşaklara bir şeyler bırakmaktır. Hafızasını kaybeden toplumların nereye savrulacağını kimse bilemez. O yüzden 'Bu hafızayı koruyalım' diyoruz. Birçok değerimiz var, bu müze sayesinde bu değerler sergilenecek ve sürekli göz önünde olacak."

Özkurnaz, bir bölümünde kadınların evlerinde yaptığı hediyelik eşyaların satışa sunulacağı müzenin çekim merkezi olacağını söyledi.

-HEKTOR'A ATATÜRK VE FATİH SULTAN MEHMET SAHİP DE ÇIKTI-
Belediye Başkanı Özkurnaz, Hektor'un heykelinin kendileri için çok önemli olduğunu, Hektor'un Anadolulu olması ve tümülüsünün de bölgede bulunması sebebiyle buranın bir değeri olarak gerçek anlamda sahip çıktıklarını ifade etti.

Hektor heykelinin Türkiye'de bir ilk olduğunu belirten Özkurnaz, şunları kaydetti:

"Hektor'a sadece biz değil Fatih Sultan Mehmet ve Atatürk de sahip çıkmış. Fatih Sultan Mehmet İstanbul'u fethettikten sonra Truva'ya gelip o bölgeyi gezmesi ve 'Hektor'un intikamını şimdi aldık' demesi, Atatürk'ün de Sakarya Savaşı'ndan sonra aynı sözü söylemesi, bir değer olduğunu ortaya koyuyor.
AA


Geri Dön