29 / 04 / 2024

Çanakkale'deki kentsel dönüşüm 2018'de tamamlanacak!

Çanakkale'deki kentsel dönüşüm 2018'de tamamlanacak!

Çanakkale Belediyesi tarafından Sosyal Konutlar mevkiinde gerçekleştirilecek olan “Kentsel Dönüşüm” projesinin başlangıç toplantısı, Cuma günü Çataltepeliler düğün salonunda Sosyal Konutlar sakinlerinin katılımıyla gerçekleştirildi.



Çanakkale Belediyesi tarafından Sosyal Konutlar mevkiinde gerçekleştirilecek olan “Kentsel Dönüşüm” projesinin başlangıç toplantısı, Cuma günü Çataltepeliler düğün salonunda Sosyal Konutlar sakinlerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantıda projeyle ilgili bilgiler veren Başkan Gökhan; “Tüm hak sahiplerinin mümkün olan aynı yerden, aynı metre karede daire alacakları prensibinde buluştuk. Hak sahiplerinden herhangi bir ilave para alınmayacağı mutabakatına vardık ve yasal rayiç belirlemeleriyle de kira yardımı yapılacağı taahhüdünde bulunduk. Bu çerçevede olursa harekete geçelim dedik” dedi. 


 Çanakkale Belediyesi, deprem riski bulunan Sosyal Konutlar bölgesinde “Kentsel Dönüşüm” projesi kapsamında 2013 yılından bu yana sürdürdüğü toplu görüşmelerin sonuncusunu gerçekleştirdi. Çataltepeliler Düğün Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, CHP Çanakkale Merkez İlçe Başkanı Nejat Önder, İsmetpaşa Mahalle Muhtarı Özkan Vural, Çanakkale Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü yetkilileri ve Sosyal Konutlar sakinleri katıldı. 866 Hak sahibinin katıldığı toplantıda Başkan Gökhan, proje sürecini anlatı ve gerçekleştirilecek proje hakkında bilgiler verdi.  Proje kapsamıyla ilgili yaptığı konuşmada Başkan Gökhan; “ 2014 Mart ayında 500 hak sahibinin katılımıyla yenileme alanı projesi için yarışma düzenlenmesini ve elde edilecek projeyle çalışmaların yürütülmesi kararı aldık. Yani bunu kendi kafamıza göre değil bir yarışma düzenleyelim ve bu yarışmada imari projeler gelsin yarışsın, bunların sonucunda biz seçelim diye bir karar aldık. Yarışmayı, 15 Mayıs 2014 tarihinde ilan ettik. 16 Ekim 2014 tarihinde 37 proje yarışmaya katıldı. Biz bunları 1 yıl önce kamuoyuyla paylaştık, sizlerinde görüşüne sunduk. Bunların arasında derece alan 3 proje bu lokalde sizlerin incelemesine sunuldu. Ondan sonra 3’cü toplantıyı yaptık. Yaklaşık yine 700 katılımcımız vardı. Bu arada projeyi seçmiş olduk.” dedi.


 

“Kira yardımı yapılacak”

Proje kapsamında hak sahiplerinden ekstra ücret talep edilmeyeceğini vurgulayan Gökhan; “Bu projenin olması noktasında, sizlerin çoğunluk kararıyla buna karar verdik. Sizlerin beklentilerini sorduk ve onları ilke kararı haline getirdik. Neydi onlar? Tüm hak sahiplerinin mümkün olan aynı yerden, aynı metre karede daire alacakları prensibinde buluştuk. Hak sahiplerinden herhangi bir ilave para alınmayacağı mutabakatına vardık ve yasal rayiç belirlemeleriyle de kira yardımı yapılacağı taahhüdünde bulunduk. Bu çerçevede olursa harekete geçelim dedik. Hiç kimsenin mağdur edilmemesi için herkesin talebini, isteklerini karşılayacağız” dedi.

   

“Mağdur etmeyeceğiz”

Sosyal Konutlar halkının çoğunluk olarak bu projeyi desteklediğini belirten Gökhan; “Kentsel yenileme çalışmalarına başlattığımızda zaman zaman sizlere gelerek haklarının ellerinizden alınacağına dair sizleri paniğe sürükleyen bir takım kişler olduğunu biliyoruz. Bunlara inanmayıp bizlere güvendiğiniz için sizlere teşekkür ediyorum. Kimse merak etmesin herkesin hakkını gözetiyoruz. Yaptığımız görüşmelerde gördüğüm kadarıyla projeyi yüzde 80’nin üzerinde benimsemiş sahip çıkmışsınız. Kimi hak sahipleri de bunlar her ne kadar azınlıkta olsa da bu projeye karşı çıkıyorlar. Onları da anlayışla karşılıyoruz ama bu bölge deprem riski altında ve bu çalışmayı yapmak zorundayız. Azınlığın çekinceleri veya siyasi düşünceleri nedeniyle yüzde 80’lik kesimi mağdur etmeyeceğiz; gerekirse kanuni süreci başlatacağız” dedi. (Burhan Mert Balcı)

 

“Kameralar ile kayıt edilecek”

Sosyal Konutlar sakinleriyle proje detaylarını görüşmek için mahallede masalar kurulacağını belirten Gökhan; “Biliyorsunuz 2003 yılından bu yana bu çalışmayı yürütüyoruz. Zaman zaman toplantılar yaparak bir araya geldik ve bugün de artık son toplantımızı yapıyoruz. 19 Ekim 2015 itibariyle görüşmelere başlayacağız. İsmetpaşa Mahallesi Muhtarlığında masalarımızı hazırladık, personelimizi eğittik. Mahalle muhtarlığında sizlerle görüşmeleri başlatacağız. Hak sahipleri ile yapılacak her görüşme kameralar ile kayıt edilecek, ayrıca görüşmeler tutanak altına alınacak. Böylece şeffaf bir şekilde görüşmeleri gerçekleştireceğiz. Yarın çıkacak itirazlarda da bu tutanaklar ve kamera kayıtları delil olarak kullanılabilecek. Günde 10 hak sahibi ile görüşme yapmayı planlıyoruz, bu görüşmelerin altı ay gibi bir süre içerisinde tamamlanacağını ön görüyoruz. Sizlerden ricam en ufak istek, görüş ve önerilerinizi mutlaka sizlerle görüşecek personelimize aktarmanızdır. Bunları tek tek dikkate alacağız ve istek ve görüşlerinizi karşılamaya çalışacağız” dedi.

 

“2018 yılında tamamlanacak”

Başkan Gökhan’ın konuşmasının ardından konut sahipleri proje hakkında sorular sorup, isteklerini belirtti. Projenin tamamlanıp evlerin ne zaman tamamlanacağı sorusu üzerine Başkan Gökhan, çalışmaların 2016 yılının Aralık ayında başlatılıp 2018 yılında projenin tamamlanacağını ve ev sahiplerine konutları teslim edeceklerini belirtti.


Çanakkale Olay


Geri Dön