Ulaşım

Çanakkale Köprüsü'nde geçiş yolunun yarısından fazlası tamamlandı!

Açılışı merakla beklenen 1915 Çanakkale Köprüsü'nde 87 tabliyeden 55'inin montaj çalışmaları tamamlandı.

Çanakkale'nin Lapseki ve Gelibolu ilçeleri arasında inşaatı hız kesmeden süren 1915 Çanakkale Köprüsü'nde 87 tabliyeden 55'inin montaj çalışmaları tamamlandı.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, "Çanakkale Boğazı'nın gerdanlığı" olan 1915 Çanakkale Köprüsü için Asya yakasında yer alan  Lapseki Şekerkaya ile Avrupa yakasında bulunan Gelibolu Sütlüce mevkilerindeki şantiyelerde 649'u mühendis 5 bin kişi çalışıyor.

ÇİMTAŞ firması'nın Bursa Gemlik ve Kocaeli Gölcük'teki fabrikalarda üretilen her biri yaklaşık olarak 700 ton ağırlığa sahip tabliye blokları belirlenen noktalara konuluyor.

Eylül ayı sonuna kadar tamamlanması hedeflenen çalışmalar dahilinde iki kule arasında yer alan 55 tabliyenin montaj çalışmaları tamamlandı. Proje için kalan 32 tabliye için çalışmalar son sürat devam ediyor.

Her biri 45 metre genişliğinde, 48 metre uzunluğa sahip olan mega tabliye bloklarının yüzde 63'lük kısmının yerlerine monte edilmesiyle birlikte 1915 Çanakkale Köprüsü'nde araçların geçeceği yol belirginleşti.

Gece ve gündüz hiç durmadan çift vardiya şeklinde gerçekleştirilen montaj işlemleri süresince bazı günlerde Çanakkale Boğazı transit gemi geçişlerine kapatılıyor. 

Çanakkale Köprüsü'nün iki ayak aralığı kaç metre?

Açılışı merakla beklenen 1915 Çanakkale Köprüsü'nün iki ayak aralığı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yılına atıfla 2023 metre şeklinde dizayn edildi.

İnşaatı hız kesmeden devam eden Çanakkale Köprüsü'nün kulelerin üst bölümü, Seyit Onbaşı'nın Çanakkale Savaşı'nda namluya sürdüğü top mermisini temsil edecek biçimde hayata geçirilecek.

Çanakkale Köprüsü'nün, Çanakkale Deniz Zaferi'nin 107. yıl dönümüne rastlayan 18 Mart 2022 tarihinde hizmete açılması hedefleniyor.

 

1915 Çanakkale Köprüsü istihdama katkı sağlayacak!