27 / 11 / 2024

Çanakkaleliler izin almadan evlerini onaramıyorlar!

Çanakkaleliler izin almadan evlerini onaramıyorlar!

Çanakkale'nin Eceabat ilçesine bağlı Kilitbahir köyünde yaşayanlar, evlerini onaramamaktan şikayetçi




Köy muhtarı Ali Şinasi Tınas, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı sınırlarında kalan ve denizin kilidi anlamına gelen Kilitbahir köyünün, birinci derecede sit alanı kapsamında olduğunu belirterek, "Bu nedenle izin almadan akan çatınızın kiremitini değiştirirseniz, ağır ceza mahkemelerinde yargılanıyorsunuz" dedi.

Köyün 1462 yılında kurulduğunu ve tarihi değerinin çok büyük olduğunu ifade eden Tınas, sit alanı olmasından ötürü yapılaşmanın çok zor olduğunu, burada yaşayanların, evlerinin akan çatısını onarabilmek için Çanakkale Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'ndan izin almak zorunda olduklarını söyledi.

Tınas, insanların zor durumda kaldığını, izin çıkmasını beklediği sırada yapılan küçük onarımların bile suç sayıldığını anlattı.

-MUHTAR, AĞIR CEZADA YARGILANIYOR-
Ali Şinasi Tınas, köyün içinde bulunan ve insanların sıkça ziyaret ettiği Kaşıklı Dede'nin yıkılmak üzere olan mezar duvarını onardığı için hakkında soruşturma açıldığını söyledi.

İzin almadan acele bir şekilde mezarın etrafını taşla kaplattığını ifade eden Tınas, şöyle dedi:

"Ağır cezada yargılananlardan birisi de benim. Yıkılmaya yüz tutmuş Kaşıklı Dede'nin mezarının etrafını güzelleştirdim. Acele olduğu için izin gelmeden onarım yapıldı. Çünkü bu mezar vatandaşın ziyaret ettiği bir yerdi. Bu nedenle ağır cezada yargılanmaktayım. Köyümüz sit alanı olduğu için bazı güzelliklerden yararlanamıyoruz. Köy halkı olarak yetkili birimlerden proje üretilmesini istiyoruz. Projenin, 'yapma yıkılsın' mantığı ile değil, coğrafi konumumuza, tarihi değerlerimize uygun şekilde üretilmesini bekliyoruz. Vatandaşımız proje kapsamında yine Kurul ve Bayındırlığımızın kontrolünde ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde yapılaşma yapabilsin. Hem kendi yaşamlarını daha kolay idame ettirsinler, hem de mahkemelerden uzak dursunlar."

Köylünün çatısının kiremidini, çürüyen pencere çerçevelerini dahi değiştirmek için izin almak zorunda kaldığını vurgulayan Tınas, buna dikkat etmeyenlerin mahkemelik olabildiklerini kaydetti.

-İZİN 1 SENE DE ÇIKABİLİYOR-
İzin verme sürelerinin belli olmadığını ve kurul bünyesinde bulunan ve basit onarıma izin veren kurumdan zaman zaman destek gördüklerini ifade eden Tınas, izin başvurularının bazen 15-20 günde, bazen de 6 ay ile 1 sene içinde sonuçlandığını anlattı.

Muhtarlık olarak bazı girişimlerinin bulunduğunu vurgulayan Tınas, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Köyümüzün mezarlığı çok eski ve burada bir Osmanlı mezarlığı da var. Bunun onarımı için halen izin çıkmadı. Bir de, köyümüzde kullanılmayan eski 12 bina mevcut. Bunlar kurul tarafından tescillenmiş, sivil mimari olarak görülüyor ve hiç bir şekilde yapılması söz konusu değil. Bu binalar, doğal afetlerde, yağmurda ve rüzgarda tehlike yaratıyor. 15 gün önce bu evlerden birisinin çatısı çocuklar yoldan geçtikten 10 dakika sonra yıkıldı. Bu da tehlike yaratıyor."

Köyün yerlisi olduğunu belirten Cemal Mustafa Biçin (77), çatısı akan, kapısı penceresi kırılan evlerini onaramadıklarını, tuğla üstüne tuğla koyamadıklarını ifade etti. Biçin, "Çivi çakamıyorsun sit alanı olduğu için. Burası sit alanı olmaktan çıksın, herkes ev yapsın bu köy büyüsün" dedi.
AA


Geri Dön