Çapanoğlu Büyük Cami'nin restoresi tamamlandı!
Yozgat'taki Çapanoğlu Büyük Cami'deki restore çalışmalarının ardından, çevre düzenlemesine de başlanıldı
Yozgat'ın kurucuları Çapanoğlu ailesi tarafından yaptırılan tarihi Çapanoğlu Büyük Cami'deki restore çalışmalarının ardından, çevre düzenlemesine de başlanıldı.
Çapanoğlu ailesinden Mustafa Bey tarafından 1779 yılında iç kısmı, kardeşi Süleyman Bey tarafından da 1794-95 yıllarında dış kısmı yaptırılan, duvarlarını ilk çağdaş Türk resimlerinin süslediği tarihi Çapanoğlu Büyük Cami, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore ettirilerek geçen Kurban Bayramı'nda törenle hizmete açılmıştı.
Caminin yapıldığı dönemlerde, cami giderlerinin karşılanması amacıyla yaptırılanlar yıktırılarak sonraki yıllarda görüntüyü de engelleyecek şekilde binalar inşa edildiğini hatırlatan Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu görüntünün ortadan kaldırılıp, cami mimarisine uygun yenilenmesi amacıyla hazırlattıkları projenin Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından da onaylandığını bildirdi. Başer, "Yıkımla ortaya çıkan 3 bin 500 metrekarelik alana cami mimarisine uygun düzenleme yapmak için çalışmalara başladık" dedi.
Başer, cami çevresine yapacakları 21 iş yerinin tarihi yapıya entegre olacağını, etrafında yeni bir alanı ortaya çıkartarak, caminin görüntüsünün daha güzel bir havaya bürünmesine katkıda bulunacaklarının altını çizdi. Yusuf Başer, mayısın ilk haftasına doğru temeli atılacak olan tarihi cami çevre düzenlemesi projesinin maliyetinin KDV hariç 689 bin lira olduğunu, projenin yıl sonuna kadar tamamlanmasının hedeflendiğini de anlattı.
"Camimizin etrafı çok güzel bir mekan olacak" diyen Başer, şu bilgileri verdi:
"Boş vakitlerini geçirmek isteyen insanlarımıza oturma gruplarıyla, kıraathanemizle birlikte hizmet vermeye çalışacağız. Parkımızda bulunan ağaçlarımızın hiçbirini sökmüyoruz. Mevcut ağaçlara göre plan ve programımız yapıldı. Orada bulunan kıraathanemizde yenilenecek canlı köşk dediğimiz güzel bir kıraathane haline gelecek. Dükkan sahipleri disipline edilerek, eskisi gibi rastgele değil çok güzel, düzenli bir şekilde hem hediyelik eşya, hem de Yozgat'ın yöresel kültürünü yaşatan ürünlerin satılmasıyla birlikte bir ihtiyaç da giderilmiş olacak."
AA