22 / 11 / 2024
fuzul

Depreme dayanıklı binaların temel özelliği: Kolonların kirişlerden daha güçlü olması!  

Depreme dayanıklı binaların temel özelliği: Kolonların kirişlerden daha güçlü olması!  

Türkiye Bina Deprem Yönetmeliğine göre; depreme karşı dayanıklı binaların en temel özelliği, kolonların kirişlerden daha güçlü olmasıdır. Peki güçlü kolon zayıf kiriş prensibi ne demek? İnşaat doktoru sosyal medya hesabından açıkladı...




Depreme karşı güvenli binaların inşa edilmesi için İnşaat doktoru sosyal medya hesabından' Güçlü Kolon Zayıf Kiriş Prensibi'özelliğini açıkladı. 

Taşıyıcı sistemi oluşturan elemanlardan kolonların kapasitesinin kirişlerin kapasitesinden en az yüzde 20 fazla olması isteniyor. 

kolonların kirişlerden daha güçlü olması ve böylece elastik ötesi şekil değiştirme oluşan plastik mafsal bölgelerinin kirişlerde oluşması Türkiye Bina Deprem Yönetmeliğinde tanımlanmış. 

İnşaat doktoru sosyal medya hesabı X'ten ''Güçlü Kolon Zayıf Kiriş Prensibi Nedir?' sorusunun yanıtladı. İşte o paylaşım...

İnşaat Doktoru @insaatdr

Güçlü Kolon Zayıf Kiriş Prensibi Nedir?

Taşıyıcı sistemi oluşturan elemanlardan kolonların kapasitesinin kirişlerin kapasitesinden en az %20 fazla olması istenmektedir.

Tasarım depreminden daha büyük bir depremin meydana gelmesi durumunda, birleşim bölgesinin kapasitesine erişerek veya birleşim bölgesindeki kolon uç kesitlerinin kapasitelerine erişerek güç tükenmesi meydana gelmesi, taşıyıcı sistemin büyük hasarla toptan göçmesine sebep olur. 

Bu ise yapının göçmesine neden olup büyük can kaybı yaratacağından istenmeyen bir durumdur. 

Bunun yerine, aşırı zorlanma durumunda birleşim bölgesindeki kiriş mesnet kesitlerinde güç tükenmesine erişilmesinin sağlanması, taşıyıcı sistemde toptan göçmeye sebep olmayacak kontrollü hasarın oluşmasına sebep olur. 

Bu amaçla kolonların kirişlerden daha güçlü olması ve böylece elastik ötesi şekil değiştirme oluşan plastik mafsal bölgelerinin kirişlerde oluşması Türkiye Bina Deprem Yönetmeliğinde tanımlanmıştır.

İnşaatta süre ve maliyet planlaması nasıl yapılır?

Kendi evini yaptırmak isteyenler dikkat! İşte 14 maddede inşaat yapım aşamaları!

Geri Dön