10 / 05 / 2024

Caroline Koç, Beyrut'ta Haremlique açacak!

Caroline Koç, Beyrut'ta Haremlique açacak!

İş hayatına ev tekstilinde yarattığı Haremlique markasıyla giriş yapan Caroline Koç'a Londra Harvey Nichols'tan davet var. Harrods'a Türk kahvesiyle giren Koç, Beyrut'ta da mağaza açıyor



Koç Holding Başkanı Mustafa Koç'un eşi Caroline Koç ve ortağı Banu Yentür, üç yıl kadar önce ev tekstilinde Haremlique isminde bir marka çıkarttıklarında işlerin Türk kahvesi üretimine girecek kadar büyüyeceğini hayal etmişler miydi acaba Osmanlı motiflerini moden çizgilerde ev tekstiline taşıyan Haremlique, butik bir iş gibi görünse de İstanbul'daki mağazalarının yanı sıra, Londra'daki en lüks çok katlı mağaza Harrods'a Türk kahvesiyle giriş yaptı ve yine Londra'daki Harvey Nichols da Haremlique ürünlerini satmak için Caroline Koç'a teklifte bulundu. Bu ayın ortalarında Beyrut mağazasını açmaya hazırlanan Koç'un hedefi tanınmış bir dünya markası olmak...

Tekstil geçmişi olan İzmirli Giraud ailesinden olmanızın bu sektörde marka yaratmanıza etkisi oldu mu
Tabii ki ailenin yaptığı iş kişinin mesleğinde etkili oluyor. 200 yıllık bir ticaret ve üretim geçmişi var ailemin. İster istemez böyle bir kültürle büyüdüm. Özellikle işimizin tekstil alanında olması konuya aşinalığımızdan dolayı işleri daha hızlı yürütebilmemizi sağlıyor. Daha da önemlisi neyi nasıl yapacağınızı bilebiliyorsunuz. Mustafa ile evlenmem bu geleneği devam ettirdi. Onun desteği ve katkılarının yeri ayrıdır.

200 yıl bizi epey geçmişe götürüyor. Giraud ailesinin işlerinin başlangıcından söz eder misiniz
1800'lerde  İzmir  ciddi bir ticaret hacmine sahipti. Batılı tüccarların akını vardı. İtalyan, Fransız tüccar aileler, Rumlar, Yahudiler, Türkler az da olsa Ermeniler. İzmir Limanı, Doğu-Batı arasında bir pencere görevini üstleniyordu. Ailemizin tekstile girmesi, büyük dedemin halı üretimine birkaç ortakla girmesiyle başlamış. (Oriental Carpet Manufacturers). Bu dönemde kurulan İzmir Pamuk Mensucat ve İzmir Yün Mensucat bu firmaya bağlıymış. Daha sonrasında ailem diğer ortaklardan hisseleri almış ve elde ettiği sermaye ile tekstil sektöründe imalata başlamış. Sonrasında İzmir Basma da eklendi. Geçmişin tecrübeleri, öğretileri ve çıkarılan dersler sanırım Haremlique'in temel yapısını oluşturuyor. Yüksek adetli üretim anlayışından tasarım anlayışına geçmeme yardımcı oldu.

Niye ilk mağazanız Beyrut'ta açılacak Mesela New York, Paris ve Londra'nın önceliği yok mu Planlarınız var mı
Aslında Beyrut öncelikli değildi. Talepleri değerlendirirken en önce olgunlaşan yer Beyrut oldu. Paris ve Londra planlarımızda daha öncelikliydi. Teklifler var ama biz franchise vermek konusunda emin değiliz, çünkü kendimiz mağaza açmayı tercih ediyoruz. New York ise olmak istediğimiz ama uzaklığı nedeniyle tereddüt ettiğimiz bir yer, özel projeler bazında çalışmalarımız başladı.

Türk kahvesi üreteceğiz!
Türk kahvesini siz üretmiyorsunuz değil mi şžimdiye kadar Türk kahvesini ürettiriyorduk ama çok yakında kahve üretimine de başlayacağız. Makinelerimizi aldık. Fabrikamızı kurduk. Türk kahvesi bizim önem verdiğimiz bir proje olduğu için sürekli bu konuda kendimizi geliştiriyoruz. Kahvenin bir çok farklı çeşidini üretmek istiyoruz.

Yeteneği parayla satın alamazsın, kızlarım yetenekliyse sanatçı olsun
Annelik ve iş hayatı birlikte zordur. Peki siz bunu nasıl dengeliyorsunuz Doğru bir söz. Her ne kadar olanaklarınız fazla olsa da eğer çocuklarınıza anne olacak ve istediğiniz gibi yetiştireceğim diyorsanız mümkün olduğunca sizin ilgilenmeniz gerekiyor. Ama eskiye göre şimdi daha rahatım. Esra büyüdü. Aylin ise 9 yaşına geldi. Zaten onlarla ve eşimle beraber olmayı çok seviyorum ve bu zamanlarda iş geri plana düşüyor.
çocuklardan söz açılmışken, eğitim konusunda ne düşünüyorsunuz Sizin aldığınız tarzda bir eğitim almasından mı yoksa babalarının (Alman) aldığı tarzda bir eğitim almalarını mı isterdiniz ve neticede ne oldu çocuklar ilk öğrenimlerini Koç Lisesi'nde sürdürüyor. Burada verilen eğitimin kalitesine inanıyorum. Yanımızdan ayrılmalarını istemedim. Üniversiteyi yurtdışında okurlar muhtemelen.
Kızlarınızı ileride iş dünyasında hayal ediyor musunuz Yoksa örneğin sanatçı olmalarını ister misiniz Okul sonrası iş dünyasında olmalarını çok arzu ederim. Başarılı olmaları benim için gurur kaynağı olur. Sanatçılık ise apayrı bir şey. Yeteneği parayla satın alamazsınız, var ise olabilirler. Ben yetenekleri olduğuna inanıyorum. Eğitim ile pekiştirilir ve eğer onlarda isterlerse niye sanatçı olmasınlar.

Mustafa işimizin sessiz ortağı
06.12.2010 Mustafa Koç'un sizin projenize bakış açısı nasıl İlgisini çekiyor mu yoksa tamamen konunun dışında mı Mustafa işimizin sessiz ortağıdır. Ama onun verdiği destek ve moral bu işin olmazsa olmazıdır. Kritik noktalarda kendisi her zaman yanımızdadır.
Hiç Rahmi Koç'tan söz etmedik. Onun da bu tarz butik markalara olan hayranlığını belki Edwards ile anlayabiliriz. Markanın yol haritası hakkındaki fikri ne Yeni teknesini sizin giydirdiğinizi hatırlıyorum. Size torpil geçtiğini düşünüyor musunuz Rahmi Bey aile büyüğümüz. Yaptıklarımızı takip ediyor. Beğeni ve eleştirilerini yeri geldikçe naklediyor. Ama kesin olan bir şey var, tasarımlarımızı ve ürünlerimizi beğeniyor. Bu bizim için çok önemli, çünkü Rahmi Bey'e beğendirmek zordur ve Rahmi Bey sözünü esirgemez. Sonuç olarak, zor da olsa teknesinin tekstil işini bize verdi.
Sizin ailenizin yaptığınız işe yorumları oluyor mu Babam ve annem bana güvenirler, tabii ki nasihatları oluyor. Abim Frederic'in görüşlerine çok önem veririm, fabrikaların başında bulunmuş kişi olarak. Frederic eleştirilecek bir şey oldu mu hiç kaçırmaz. Sonuç olarak ailemin bu tecrübelerinden çok faydalanıyorum.

Beyrut'ta mağaza açıyoruz, Harvey Nichols'a gidiyoruz
Yurtdışı hedefleriniz ne kadar iddialı peki İlk mağazamızı Beyrut'ta bu ayın ortasında açıyoruz. Avrupa da mağazalar açmayı, Londra Harrods'taki ürün gamımızı genişletmeyi ve Londra Harvey Nichols'ta yer almayı hedefliyoruz. Henüz gizli tuttuğumuz bazı projelerimiz de var.
Haremlique'e Harrods'ta ilgi nasıl Bu mağazalara girmeyi nasıl başardınız Haremlique, Harrods'ta daha çok yeni. Satışlarımız henüz yavaş ama hızlanacağına eminiz. Bu mağazaya girmemiz, Harrods'un yönetim kurulundaki bir kadının mağazamıza alışverişe geldiğinde çok beğenip bize randevu ayarlamayı teklif etmesi sayesinde oldu. şžimdilik Türk Kahvesi satıyoruz orada. Londra Harvey Nichols ise bize kendisi teklifte bulundu. Bir kaç ay içinde orada da yer alacağız.
İçinizde keşke bu işlere daha önce girseydim hissi varsa, bu en büyük hayaliniz miydi Belki en büyük hayalim değil ama bu ülkeye lüks grupta bir dünya markası kazandırmak çok istediğim bir şey. Daha önce başlamış olsaydık belki daha iyi olurdu ama bunu bilemeyiz. Belki de zamanlama şimdiydi.
Sabah/şželale Kadak

 


Geri Dön