Çarpıcı rapor: Asgari ücretli 17 yıl boyunca tüm maaşını verdiğinde konut sahibi olabiliyor!
Konut krizinin masaya yatırıldığı Toplumun Görünümü 2023 raporunda bir asgari ücretlinin tüm maaşının ödeyerek ancak 17 senede konut sahibi olabileceği kaydedildi. İşte raporda yer alan detaylar...
İLKE Vakfı TODAM, kent ve konut meselesine ilişkin olarak Toplumun Görünümü 2023 raporunu yayımladı. Konut krizinin masaya yatırıldığı raporda, konut maliyetlerinde yaşanan artış ve konuta yönelik talebin artmasıyla konut piyasasında bir şişkinlik olduğuna değinildi.
Söz konusu raporda ayrıca yaşanan bu duruma bağlı şekilde asgari ücret ile geçinen birinin konut sahibi olması imkansız şekilde değerlendirildi. Geçtiğimiz yılın Aralık ayında ortalama bir konut fiyatının 3 milyon TL'nin üzerinde olduğu ve asgari ücret alan bir vatandaşın da ortalama bir konuta sahip olması için tam 17 sene boyunca bütün ücretiyle ödeme yapması gerektiği kaydedildi.
ASGARİ ÜCRETLİNİN KONUT SAHİBİ OLABİLMESİ İÇİN 17 YIL ÖDEME YAPMASI GEREKİYOR
Konut sorununun masaya yatırıldığı Toplumun Görünümü 2023 raporunda 81 şehrin ekonomiden eğitime, sağlıktan hukuka sosyoekonomik görünümü ele alındı. Ayrıca söz konusu rapor, konut piyasası, inşaat sektörü ve konut mülkiyeti gibi konularda veri ve analizleri sunuyor.
Dr. Elyesa Koytak editörlüğünde hazırlanan ve merakla beklenen rapor dün İstanbul'da gerçekleştirilen etkinlikle kamuoyuna tanıtıldı. Söz konusu raporun odak konusu olan şehir ve konut meselesinin sosyal ve ekonomik boyutları masaya yatırıldı.
Söz konusu raporda, konuta erişimin geniş toplum kesimleri için ciddi seviyelerde zorlaştığı belirtildi. Ayrıca Konut maliyetlerindeki artış ve konuta yönelik taleplerin artmasıyla konut piyasasında bir şişkinlik olduğuna değinildi. Söz konusu bu duruma bağlı şekilde asgari ücretle geçinenlerin konut sahibi olması imkansız olarak değerlendirildi.
Geçen yılın Aralık ayında ortalama bir konut fiyatının 3 milyon TL'nin üzerinde olduğu ve asgari ücretle çalışan bir vatandaşın ortalama bir konuta sahip olması için 17 sene boyunca bütün maaşıyla ödeme yapması gerektiği belirtildi. Ayrıca söz konusu raporda yaşanan konut krizinin başlıca nedeninin artan inşaat maliyetleri olduğuna da değinildi. Raporda yer alan bilgilere göre maliyetlerde yaşanan yükselişin son 3 senedir yüzde 60’ın üzerinde seyrettiği yaşanan bu durumun da bina ve konut inşaatlarının maliyetine yansıyarak konut fiyatlarında da önemli derecede yükselişe sebep olduğu kaydedildi.
İSTANBUL’DA SATILAN HER ON KONUTTAN 7 TANESİ İKİNCİ EL KONUT
İLKE Vakfı'nın hazırladığı raporda, dolar kurundaki ve inşaat maliyetlerindeki artışlar yeni konut stokundaki artışların da önünde engel oluşturduğu belirtildi. Bu sebeple talep 2. el konutlara doğru akmaya başladığı belirtiliyor. Özellikle ekonomik büyümenin yavaşlaması ve giderek artış gösteren inşaat maliyetlerinin bunda etkili olduğu belirtiliyor. Deprem riskinin yüksek olduğu mega kent İstanbul’da ise satışı gerçekleştirilen her on konuttan 7 tanesinin 2. el olduğu belirtiliyor.
KONUT SAHİPLİĞİ ORANI DÜŞERKEN KİRACI OLMA TOPLUMUN GENELİNE YAYILIYOR
Hazırlanan rapora göre konut sahipliği oranı ve konut sahibi olma oranı sürekli bir düşüş eğilimi gösteriyor. Kiracı oranının en yüksek olduğu şehirlerden 1.'sinin yüzde 37 ile mega kent İstanbul olduğu kaydedilirken, 2. sırada yüzde 36,3’le Batman, üçüncü sırada da yüzde 36,1’le Antep bulunuyor.
Yine raporda yer alan bilgilere göre son on senede konut sahibi oranlarındaki değişimin de incelendiği raporda özellikle Doğu’da konut sahibi olma oranlarının yüzde 10’un üzerinde bir azalışla düştüğü kaydedildi. Ayrıca rapora göre bir konutta ortalama 14 sene ikamet edildiği ve konut değiştirme süresinin konut sahibi olmakla ilişkili olduğu kaydediliyor.
KONUTLARDA YETERLİ YAŞAM ALANI YOK
Söz konusu rapora göre 2022 yılında Türkiye’de hane halklarının yüzde 85,2’lik kısmının yaşadığı konutta yeterli kullanım alanının olmadığını belirtirken, yaşanılan konut büyüklüklerinin de ortalama olarak 112,6 metrekare olduğu kaydediliyor. Doğuya gidildikçe hanelerin yaşamış olduğu konut büyüklüğünün arttığı, İstanbul ve Ege’de de diğer bölgelere göre insanların daha az odalı konutlarda yaşadığı belirtiliyor. Ayrıca yine paylaşılan bilgilere göre raporda mega kent İstanbul’da oturduğu konutta kullanım alanının yeterli olmadığını düşünen hane halklarının oranının da yüzde 82,6 şeklinde olduğu belirtiliyor. Ayrıca 2022'de İstanbul’daki hanelerin yüzde 21,7’lik kısmı yeterli gün ışığı alamamaktan şikayetçi olurken, Türkiye genelinde bu oranın yüzde 14,6 olduğu belirtiliyor.
'KONUTA ERİŞİM SORUNLARI EŞİTSİZLİKLERİ ARTIRIYOR'
Yaptığı açıklamada konuta erişimin azalmaya başladığını ve söz konusu bu durumun da eşitsizliklerin ana sebebine dönüşmeden önlem alınması gerektiğine değinen Dr. Elyesa Koytak konuya dair açıklamalar yaptı. Dr. Elyesa Koytak, eğitim ve istihdama yeni katılan gençler açısından da sorunlar baş gösterdiğini belirterek, bu bağlamda genç kuşakların barınma hakkının temininin hayati önem taşıdığını belirtti. Dr. Elyesa açıklamasında "Diğer bir önemli nokta da konut politikaları bölge ve il bazında değişen dinamikleri veri temelli şekilde takip edilmeli. İstanbul, Avrupa metropolleri gibi kiraların, kiracı oranının ve eski konut stokunun yüksek olduğu bir kente dönüşüyor. Mega kent İstanbul’la ilgili her politika konut meselesinden başlamalı. Ayrıca, kentleşme, kiracı oranı, okullaşma ve işgücünün son on senede hızlı bir gelişim arz ettiği Güney Doğu illerinde de konuta erişimle ilgili özel politikalar gerektiriyor” dedi.
Uzmanı açıkladı: Aylık 1000 TL ile BES'te fon dağılımı nasıl yapılır?
Selçuk Geçer: 'Dolar tüm zamanların rekorunu kıracak' dedi geleceği net seviyeyi verdi!
Son dakika! İBB bursu 2. taksit ödemeleri hesaplara yatırılıyor!