Çarpık kentleşme, kentsel dönüşüm ve Ankara'nın yükselen değerleri
1950-1960'larla birlikte köyden kente göçün başlamasıyla hızlı bir şekilde şehirlerde "Gecekondu" diye tabir ettiğimiz yapılar oluştu
Bunlar genel olarak şehrin dışında, kalitesiz işçilikle inşa edilmiş, tek katlı müstakil yapılardı.
Özellikle bu yapılar Ankara'da Mamak, Yenidoğan, Altındağ, Pusraklar vb ilçelerde karşımıza çıktı. Geçmişte belediyelerin ve siyasi iktidarların seçim çalışmalarında bu yerler şahsi çıkarlarına alet edildi. "Oy karşılığı hizmet" diyerek, belediyeler yukarıdan gelen emirlerle hazine arazi üzerine inşa edilmiş kaçak yapılara hizmet götürdü. Bu da yetmezmiş gibi verilen tapular da cabası...
Ankara'daki bu çarpık kentleşme beraberinde de birçok sorunu da gündeme getirdi. Ankara dördüncü kuşak deprem bölgesinde olmasına rağmen her an deprem riskiyle de karşı karşıya olması, kaçak yapıların deprem gerçeğiyle yüzleştirdi. Aynı zamanda şehre kattığı kötü resim de bu yapıların artık ortadan kalkmasının zamanı geldiği yetkililer anladı. Bu bağlamda TOKİ'nin başlattığı projelerle Esenboğa Havaalanı yolu, Mamak, Altındağ gibi gecekondu semtleri, kentsel dönüşüm projesi kapsamında modern ve yaşanılası bir kimliğe bürünmektedir.
Ankara'nın çağdaş bir başkent olması için kentsel dönüşüm için mücadele verilmelidir. 1927'de 404.581 olan Ankara'nın nüfusu şimdilerde beş milyonluk şehir konumuna gelmiştir. Şehrin ve nüfusun büyümesiyle birlikte konut ihtiyacı var olmaya başlamıştır. Geçmişte talepteki yükseliş ve arzın az olmasından kaynaklanan fiyat artışları yaşanmıştır. Gayrimenkul fiyatlarının artmasındaki bir büyük etken de budur. Ankara'nın 1940 ve 1950'lerde yarattığı Yenimahalle- Bahçeli - Emek gibi eski ilçelerin yerine şehir dışında, TOKİ, EMLAK BANKASI gibi devlet kurumlarının da ve özel kooperatifler,şirketlerin toplu konut çalışmalarıyla yeni ikamet alanları belirmiştir. Eryaman, Çayyolu, Yaşam Kent, Bilkent, Beysukent vb... Konut ihtiyacını karşılamak için yapılan bu toplu konut çalışmaları bölgedeki arazi-arsa fiyatlarında yükselmeye neden olmuştur. Bir değerleme uzmanı olarak şehrin gelişeceği bölgelerde uzun vadeli düşünmek için arsa-arazi alımını müşterilerimize öneriyoruz. Bununla birlikte şehrin büyümesi ve şehir dışına yapılan bu yapılarla çağdaş ve kontrollü büyüyen bir Ankara'ya tanık oluyoruz.
Çarpık kentleşmeyle, planlı çağdaş ve kontrollü büyümek arasındaki farkı gözler önüne sermek istedik. Bir değerleme uzmanı olarak şehrin büyüyen ve gelişen devinimine ayak uydurup fırsatları değerlendirmeyi öneriyorum.
Ebru Öz
Mimar
Gayrimenkul Değerleme Uzmanı