10 / 01 / 2025

Carrefour ve Real, Gaziantep'teki mağazalarını kapattı

Carrefour ve Real, Gaziantep'teki mağazalarını kapattı

Dünyanın birçok bölgesinde faaliyet gösteren uluslararası zincirler, Gaziantep'te tutunamadı. Fransız hipermarket devi Carrefour ve Alman Real, Gaziantep'teki şubelerini kapattı. Yerel marketler ise ciro ve şubelerini artırmaya devam ediyor



Uzmanlar dünya devlerinin başarısızlığını tüketici taleplerine hızlı cevap verememesi ve yüksek fiyatlara bağlıyor.Gaziantep'te marketçilik sektöründe ilginç bir gelişme yaşanıyor. Dünyanın birçok bölgesinde marketçilik ya da mağazacılık yapan uluslararası zincirler, Gaziantep'te tutunamadı. Fransız hipermarket devi Carrefour ve Almanların dünya pazarındaki market zinciri Real, Gaziantep'teki şubelerini kapattı. Buna karşılık, yerel marketlerden Winmar, çetinkaya, Oli, Sistemli, Sembol, Cergibozanlar, şžafak, Gülmüş gibi marketler ise varlığını güçlenerek koruyor. Metro Grup bünyesindeki Gaziantep Real'i çetinkaya satın aldı. Mağaza, 2 ay içinde çetinkaya konseptiyle yeniden açılacak.

Firma yetkilileri ve uzmanlar, uluslararası zincirlerin Gaziantep'te tutunamamasını yerel isteklere gerekli çabuklukta cevap verememesi olduğu görüşünde birleşiyor. Gaziantep Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Rüstem Yanar, birkaç olgunun bir araya gelerek, bu başarı ve başarısızlığı ortaya çıkardığını söyledi. Yanar, Gaziantep'in kendine has bir tüketim alışkanlığının olduğunu belirtti. Tüketici alışkanlıklarına yerel marketlerin çok daha çabuk cevap verebildiğine dikkat çeken Yanar, 'Gaziantep'in kendine has bir alışveriş kültürü var. Uluslararası zincirler bu kültürü keşfedip cevap verinceye kadar, yerel marketler, müşteri kitlesini çoktan kendine bağlamış oluyor. Yerel marketler müşterilerin taleplerine hemen çözüm üretebiliyorlar. Uluslararası marketler ise bu talepleri aldıktan sonra merkez yönetimden karar çıkıncaya kadar iş işten geçmiş oluyor. Bu da alışveriş yaptığı kişilere ya da yerlere karşı sadık olan Gaziantepliyi etkiliyor.' dedi. Yerel marketlerin, uluslararası zincirler karşısındaki başarısında maliyetlerin de önemli rol oynadığına dikkat çeken Yanar, 'Yerel zincirler, çok fazla büyük olmayan yaygın bir mağaza zinciriyle müşterilerin ayağına kadar gidebiliyor. Ancak bu durum uluslararası zincirler için geçerli değil.' diye konuştu.

çetinkaya Mağaza Müdürü İsmet Özdemir de uluslararası marketlerin Gaziantep'te başarılı olamamasını yüksek maliyetler, piyasayı tam olarak tanıyamamak ve yerel fiyatlara uyum sağlayamamaya bağladı. Bunların uluslararası markaların ildeki başarısızlığının ana sebeplerinin başında geldiğini ifade eden Özdemir şunları söyledi: 'Yerel marketlerin fiyatları diğer marketlere göre daha avantajlı. Yerel marketler ürünlerini Gaziantep pazarından temin ettikleri için, buradan sağlanan avantajlı fiyatlar da müşterilere yansıdığında fiyatlarda uluslararası marketlerin uyguladığı fiyatların çok çok altında oluyor.' Gaziantep Real'i satın alan çetinkaya İcra Kurulu Başkanı ve Mağazalar Genel Müdürü Ömer çetinkaya, benzer alımlarının bundan sonra da devam edeceğini söyledi. çetinkaya, 'Gaziantep Real'i alırken anket yaptırdık, halka sorduk. 'çetinkaya bizim mağazamız.' dediler. Bizi sahiplendiler. Bu anket bize güç verdi. Görüşmeler sonucu bunu kabul ettik.' dedi. Yerli bir firmanın yabancı bir firmanın yerine geçmesinin önemine değinen çetinkaya, değişen perakendeciliğe ayak uydurmak gerektiğini kaydetti.

ZAMAN


Geri Dön