29 / 04 / 2024

Çatalca İzzettin Mahallesi 1/5000 ölçekli imar planı askıda!

Çatalca İzzettin Mahallesi 1/5000 ölçekli imar planı askıda!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İBB Şehir Planlama Müdürlüğü tarafından hazırlanan Çatalca İzzettin Mahallesi 1/5000 ölçekli nazım imar planını ilanen askıya çıkardı. İşte Çatalca İzzettin Mahallesi'nin beş binlik planı...



Çatalca İlçesi İzzettin Mahallesi 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından bugün (21 Kasım 2014, Cuma) ilanen askıya çıkarıldı. 


İBB Şehir Planlama Müdürlüğü tarafından hazırlanan 28581 dosya numaralı imar planı, İBB Meclisi'nce 21 Temmuz 2014'te onaylandı. Çatalca İzzettin Mahallesi 1/5000 ölçekli imar planı, 22 Aralık 2014'te askıdan indirilecek. 


Detaylar şöyle;


A- Genel Hükümler


A.1. Bu plan; plan paftaları, plan notları ve plan raporu ile beraber bir bütündür.


A.2. Teknik ve sosyal altyapı alanları (eğitim, sağlık, kültür, dini tesis, resmi kurum, yeşil alan, kentsel hizmet, açık otopark, kapalı otopark vb.) kamu eline geçmeden uygulama yapılamaz. Bu plan üzerinden plan ölçeği ile ölçü alınamaz, kesin yer tespiti yapılamaz.


A.3. Halihazır haritadaki mülkiyet sınırları ile kadastral haritalar arasında uyumsuzluk olması durumunda imar uygulaması, ilgili Kadastro Müdürlüğü'nden veya Lisanslı Harita ve Kadastro Mühendisleri ve Bürolarından (LİHKAB) alınacak röperli krokiye göre yapılacaktır.


A.4. Planlama alanında, "1. Derece Deprem Bölgesi" parametrelerine uyulacaktır.


A.5. Planlama alanında yapılan ve bu plan raporunda detaylı olarak açıklanan, 03/02/2011 tarihinde İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'nce onanan Yerleşime Uygunluk haritaları göz önüne alınarak uygulama yapılacaktır.


A.6. Bu planda, ölçek nedeniyle gösterilemeyen donatı alanları (yeşil alan, çocuk bahçesi, trafo, yol vb.) 1/5000 ölçekli nazım imar planı genel kararlarına uygun olarak 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarında ayrılacaktır.


A.7. Bu planda ölçek nedeniyle gösterilemeyen flora ve fauna açısından zengin, sulak alanlar vb. ekolojik açıdan özellikler taşıyan alanlar ile nitelikli ağaç ve ağaç toplulukları 1/1000 ölçekli uygulama imar planında korunacaktır. Net parsel alanların her 35 metrekaresi için çapı 10 santimetreden az olmamak üzere bir adet nitelikli, yetişmiş ağaç dikilmeden iskan ruhsatı verilemez. Ağaç dikim alanının parsel bünyesinde sağlanamaması halinde, ilçe belediyesince belirlenecek alanlarda ağaç dikim işlemi yapılacaktır.


A.8. Bu planda belirtilmeyen hususlarda Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği, Katı Atıkların Kontrolü Yönetmeliği, Endüstriyel Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği, Gürültü Kontrolü Yönetmeliği, Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği, Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği ve Zararlı Kimyasal Madde Ürünlerinin Kontrolü Yönetmeliği, Toprak Kirliliği Yönetmeliği, Otopark Yönetmeliği vb. yönetmelik hükümleri geçerlidir.


A.9. Kamu kullanımına ayrılan yapı ve alanların zemin altı kullanımları, afet ve olağan üstü hal durumlarında sığınak olarak kullanılmak üzere düzenlenebilir.


A.10. Mevcut enerji, haberleşme, içme ve atık su, ulaşım, ulaştırma vb. şehrin teknik altyapısını oluşturan tesis ve sistemler çevre sağlığı ve insan güvenliği sağlanarak kamusal ihtiyaç süresince aynen korunacaktır. Bu alanlar üzerinde ve/veya bitişik yapılaşmalarda proje ve inşaat safhalarında ilgili kurum ve kuruluşlardan görüşler alınacak ve bu plan kararlarına uygun olarak uygulama yapılacaktır.


A.11. Kamu kullanımına ayrılan alanlar (açık ve yeşil alanlar, kentsel açık alanlar, kentsel sosyal altyapı alanları, kentsel teknik altyapı alanları vb.) ve kentsel çalışma alanlarında proje ve uygulama aşamasında ilgili yönetmelikler doğrultusunda engelliler için gerekli düzenlemeler yapılacaktır.


A.12. Planlama alanında, ticari amaçla tehlikeli ve kimyasal maddelerin (sıvı, katı, gaz) depolanacağı terminaller oluşturulamaz.


A.13. 1/1000 ölçekli uygulama imar planında tüm yapılaşma alanlarında Emsal değerleri belirtilecektir.


A.14. Planlama alanında, kamu hizmeti için ayrılan sosyal ve teknik donatı yapıları hariç, konut dışı yapılaşmalarda KAKS:0.25 değeri aşılamaz. 


A.15. Planlama alanında İSKİ İçmesuyu Havzaları Yönetmeliği hükümlerine uyulacaktır.


A.16. Plan onama sınırları içinde kalan korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı niteliği taşıyan yapılar, varlıklar ve alanlar korunacak ve bu varlıklara ilişkin her türlü karar, uygulama ve proje şartları ilgili Koruma Bölge Kurulu'nca belirlenecektir.


A.17. Planda gösterilen 18. madde uygulama sınırları 1/1000 uygulama imar planında netleştirilecektir. 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarında bu alanlarda 3194 Sayılı İmar Kanunu'nun 18. maddesi ve ilgili yönetmelik doğrultusunda uygulama yapılacaktır. Korunması gerekli tarım alanları ve mera alanları, 1/1000 ölçekli uygulama imar planında 18. Madde uygulama sınırı dışında bırakılacaktır. 


Uygulama etaplar halinde yapılabilir. Etaplar halinde yapılması halinde etaplar arası DOP oranı farkı yüzde 5'i geçemez. 


Eski köy yerleşik merkezini oluşturan meskun konut alanlarının 18. Madde uygulama sınırlarına dahil edilmesi durumu 1/1000 ölçekli uygulama imar planında karara bağlanacaktır.


A.18. Planlama alanında, merkezi özellik gösteren, yakın çevresinde sağlık, itfaiye, iletişim-haberleşme vb. tesislerin bulunduğu ve ulaşım alanları yakınındaki açık alan, meydan, yeşil alanların uygun noktalarında, kamu binalarının bahçe ve çatılarında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı uygun görüşü alınarak, heliport yönetmeliğine uyulmak koşulu ile yükseltilmiş platform ve yapılaşma yapılmaksızın kamuya ait "helikopter iniş-kalkış pistleri" (heliport alanı) düzenlenebilir.


A.19. Planda ayrılmış olan; İlköğretim Tesisleri Alanı, Dini Tesis Alanı, Sağlık Tesisleri Alanı, Belediye Hizmet Alanı, İdari Tesis Alanı, Kültürel Tesisler, Sosyal Tesisler vb. yapı bazlı donatı alanlarında yapılacak yapılarda, gelişme alanlarında Emsal:0.40'ı meskun alanlarda ve meskun alanlara bitişik alanlarda Emsal:1.00'i geçemez.


A.20. Korunması gereken tarım, mera ve dere koruma alanlarına komşu parsellerdeki bina yaklaşma mesafesi, bu alanların sınırlarına 20 metreden az olamaz. Ancak söz konusu parsel derinliğinin bu şartlarda yapılaşmaya uygun olmaması durumunda, diğer plan notlarına aykırı olmamak şartıyla, bina derinliği en çok 7 metre olacak şekilde yapı yaklaşma mesafesi minimum 5 metreye kadar azaltılabilir. 


A.21. Planlama alanında subasman kotu üzerinde meri imar yönetmeliğine göre emsale dahil edilmeyen alanların toplamı, emsal değerine göre hesaplanan inşaat alanının yüzde 10'unu aşamaz. Kot alınacak noktaların tespitinde meri imar yönetmeliği hükümleri geçerlidir. Ancak; taşkın riski taşıyan (Dere Koruma Bandına yakın/komşu) imar parsellerinde dereye bakan cephe boyunca dere kenar duvar kotundan +1.50 metre yüksekliğin altından hiçbir  şekilde bodrum katına izin verilmemesi, ancak zemin ve inşaat teknikleri açısından bodrum kat yapılması zorunlu değerlerdirildiği hallerde, yüksek taşkın riskine maruz bu katlar, konut, depo, otopark vb. her türlü ticari ve ticari dışı faaliyet amacıyla kullanılamaz.


A.22. Planlama alanında konut ve ticaret alanlarında 1000 metrekarenin üzerindeki parsellerde yüzey sularını toplamak, binaları zemin suyundan korumak ve bahçe sulama işlerinde kullanmak üzere, bir drenaj sistemi oluşturularak, yüzey ve zemin sularının tabii zemin altında tesis edilecek bir sarnıçta toplanması sağlanacaktır. Söz konusu drenaj sistemi ve sarnıç bina ön cephe hattı gerisinde yan ve arka bahçe mesafeleri içinde düzenlenebilecek ve vaziyet planında gösterilecektir. Bu düzenlemeye konu yapılaşmalar Emsal haricidir.


A.23. İmar durumu ve ruhsat alınmadan önce parselin topografyasını değiştirmek amacıyla dolgu veya hafriyat yapılamaz, setler tanzim edilemez. 


A.24. Planlama alanında çekme kat ve çatı katı yapılamaz. Çatı aralarında ancak son kattaki bağımsız bölümlerle irtibatlı çatı piyesleri yapılabilir. Çatı arası piyesleri iskan edilen bodrum katları, açık-kapalı çıkmalar emsale dahildir.


A.25. Planlama alanında yer alan konut ve konut+ticaret alanlarında 1000 metrekare ve üzeri büyüklükteki parsellerde yapılacak uygulamalarda yapı taban alanı parselin yüzde 20'sini geçemez.


A.26. Planlama alanında imar uygulaması net parsel üzerinden hesaplanacaktır.


A.27. Planlama alanında konut ve konut+ticaret alanlarında min. parsel büyüklüğü (ifraz halinde) 1000 metrekareden az olamaz. 


B. Özel Hükümler


B.Kentsel Çalışma Alanları


B.1.1. İdari Tesis Alanı


Genel, Katma ve Özel Bütçeli İdarelerle, İl Özel İdaresi, Belediyece ve Kurumlarca sermayesinin yarısından fazlası karşılanan kurumlara, kanunla veya kanunun verdiği yetki ile kurulmuş kamu tüzel kişilerine ait tesislerin yer aldığı alanlardır.


Yönetim merkezi alanları ile ilgil plan notlarına ve ilgili yönetmeliklerdeki standartlara uygun olmak koşulu ile avan projeye göre uygulama yapılacaktır. 


B.1.2. Açık Pazar Alanları


Bu alanlar, çok amaçlı açık kamusal kullanım alanı olup, sosyal, kültürel, eğlence ve açık ticaret aktivitelerinin yapıldığı tören alanı, açık konser alanı ve yerel ürünlerin pazarlandığı alanlardır. Bunun dışında ilgili belediyenin uygun görmesi halinde gerekli alt yapının hazırlanması şartıyla otopark, yılın belirli günlerinde ilgil idarelerin uygun görüşü alınmak kaydıyla kurban satışı alanı olarak kullanılabilir. Bu alanlarda Zabıta Karakolu, Umumi Helâ vb. amaçla kullanılmak üzere KAKS:0.05, toplam inşaat alanı 50 metrekareyi, yüksekliği 3.50 metrekareyi aşmayan yapılar yapılabilir. 


B.1.3. Belediye Hizmet Alanları


Bu alanlarda 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile 5393 sayılı Belediye Kanunu'nda belirtilen belediyelerin görev ve hizmet kapsamına giren tesisler yapılabilir.


Belediye hizmet alanlarında ilgili plan notlarına ve ilgili yönetmeliklerdeki standartlara uygun olmak koşulu ile avan projeye göre uygulama yapılacaktır.


B.1.4. Kentsel Hizmet Alanları


Bu alanlarda, enerji, iletişim, ulaşım, içme atık su vb. yerleşmenin teknik altyapısına hizmet eden kamu kurum ve kuruluşlarının tesis ve sistemleri yer alabilir. Bu alanlarda ilgili plan notlarına ve ilgili yönetmeliklerdeki standartlara uygun olmak koşulu ile avan projeye göre uygulama yapılacaktır. 


B.2 Bugünkü Arazi Kullanımı Devam Ettirilerek Korunacak Alanlar 


B.2.1. Tarımsal Niteliği Korunacak Alanlar


Tarımsal Niteliği Korunacak Alanlar ile ilgili olarak 1/1000 ölçekli İstanbul Çevre Düzeni Planı'ndaki hükümler doğrultusunda uygulama yapılacaktır.


B.2.2. İSKİ İçmesuyu Havzaları Koruma Alanındaki Tarımsal Niteliği Korunacak Alanlar


- İçmesuyu Havzalarında sun'i, kimyasal gübre ve zirai mücadele ilaçlarının kullanıldığı ziraate izin verilmez.


- İçmesuyu Havzalarının bütün koruma alanlarında, suni, kimyasal gübre ve tarım ilaçları kullanmamak şartıyla organik tarım teknikleri kullanılarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın kontrol ve denetiminde bitkisel üretime ve İdarenin uygun gördüğü meyvecilik ve ağaçlandırma faaliyetlerine izin verilir.


- Kısa, orta ve uzun mesafeli koruma alanlarında hayvanların kontrollü otlatılmasına izin verilir.


- Organik tarım teknikleri kullanılarak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın kontrol ve denetiminde, 


İçmesuyu havzalarının mutlak, kısa ve orta mesafeli koruma alanlarında organik arı yetiştiriciliğine, uzun mesafeli koruma alanlarında hayvansal üretime izin verilir. 


B.2.3. Mera Alanları


Mera alanlarında, 4342 sayılı kanun hükümleri geçerli olup, tahsis amacı değiştirilmedikçe mera, yaylak ve kışlaktan 4342 sayılı kanunla gösterilenden başka şekilde yararlanılamaz.


B.3. Yapı Yasağı ya da Sınırlama Getirilen Alanlar


B.3.1. Dere Koruma Alanı 


İçme suyu havzalarında İSKİ İçmesuyu Havzaları Yönetmeliği'ndeki EK-1'de isimleri verilen derelerin, orman alanları ve tarımsal niteliği korunacak alanlar dışında kalan kısımlarında; ıslah projesine uygun olarak bu derelerin ıslah kesitinin her iki yanında; temizlik, bakım ve onarımlarının yapılabilmesi maksadıyla imar planlarında en az on metrelik dere işletme bandı ayrılır. Dere ıslah alanı ile dere işletme bantları idarece kamulaştırılır.


İSKİ Genel Müdürlüğü kurum görüşü çerçevesinde belirlenen derelere, dere kadastral sınırı bulunan yerlerde kadastral dere aksından, kadastral dere yatağı bulunmayan derelerde ise fiili (halihazır) derenin sağında ve solunda 25'er, 15'er, 10'ar ve 7,5'ar metre olmak üzere sırasıyla toplam 50, 30, 20 ve 15 metre genişliğinde koruma bandı ayrılmıştır. Planda Tarım, Orman ve Mera alanları dışında kalan bu bant; dere ıslağı, servis yolları veya yeşil alan olarak kullanılacak olup afete maruz bu alan yapılaşmaya yasaklı alandır. 


- Dere koruma alanlarına, tarım alanlarına ve orman alanlarına bitişik parsellerdeki bina yaklaşma mesafesi, bu alanların sınırlarına 10 metreden az olamaz. Ancak söz konusu parselin parsel derinliğinin bu şartlarda yapılaşmaya uygun olmaması durumunda, yapı yaklaşma mesafesi 5 metreye kadar azaltılabilir.


- Planlama alanında 1/1000 ölçekli uygulama imar planı hazırlanması aşamasında ilgili kurumların görüşleri doğrultusunda dere taşkın alanları netleştirilecektir. Etkilenme alanlarında yapı su basman kotu ve yapı çekme mesafesi buna göre düzenlenecektir.


- Dere koruma alanlarında; idare tarafından yapılacak veya yaptırılacak arıtma tesisleri hariç hangi maksatla olursa olsun hiçbir şekilde yapı yapılamaz. Mezarlık kurulamaz. Sıvı ve katı atıklar dökülemez ve depolanamaz. Zorunlu hallerde yolların bu alandan geçecek olan kısımlarında sadece ulaşımla ilgili işlevlerine izin verilebilir.


Çatalca İzzettin Mahallesi 1/5000 ölçekli nazım imar planının ilk bölümünü indirmek için tıklayın!


Çatalca İzzettin Mahallesi 1/5000 ölçekli nazım imar planının ikinci bölümünü indirmek için tıklayın!

Emre Kulcanay / Emlakkulisi.com


Geri Dön