06 / 05 / 2024

Caterpillar, Türkiye'de yatırım yapacak!

 Caterpillar, Türkiye'de yatırım yapacak!

Yatırımlara devlet yardımlarını içeren yeni teşvik paketi önceki gün yürürlüğe girerken, dünyanın önde gelen şirketleri sıraya girdi




Paketin çıkmasının ardından ABD'li ve Japon şirketleri Türkiye'de milyar dolarlık yatırıma hazırlanıyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, önde gelen Amerikalı iş makinesi üreticilerinden Caterpillar firmasının dünya başkanının yatırım kararı için Türkiye'ye geleceğini açıkladı.


Bakan Ergün, ABD'nin Boston kentinde düzenlenen 'Uluslararası Biyoteknoloji Fuar ve Konferansı'ndaki temaslarının ikinci gününde Massachusetts Valisi Deval Patrick ve ilaç firmalarının CEO'larıyla görüştü. Ergün, burada yaptığı açıklamada, Japonya'da CNC tezgâhı üretim yapan bir firmanın birkaç yüz milyon dolarlık yatırım kararı aldığını söyledi. Ergün sözlerine şöyle devam etti:


ABD'deki firmaların yeni pazarlara açılmak istediklerini gördük. Buradan dönünce Caterpillar'ın başkanı gelecek. Türkiye'de yatırım kararı alma konusunda çok ciddi bir yaklaşım içerisinde gördük. İş makinelerinin üretimi konusunda bir araştırma yapacak veya partner arayacak. Bazı Amerikan firmaları, bölgedeki ekonomik gelişmeleri görerek hareket ediyorlar. İnşaat hem Türkiye'de yaygın hem de Ortadoğu'da inşaat hareketleri var. O pazarda da üretim gücüyle bulunmak istiyorlar. Bu yatırımın miktarı 50-100 milyon dolarlık olmaz. Milyar dolarlık yatırım ortaya çıkar.


ABD'de önemli firmaların temsilcileriyle de görüştüğünü aktaran Ergün, "Merck ile Türkiye'de klinik öncesi araştırmaya ilişkin birim oluşturmasını konuştuk. Amgen'in yanı sıra UCB yetkilileriyle görüştük. Türkiye'de fason üretim yaptırıyorlar. Kendi üretim tesislerini nasıl kurabileceklerine ilişkin yatırım ajansı ile temas halindeler." bilgisini verdi.


Ergün, TÜBİTAK'ın şirket kurup firmalara ortak olabileceğini ifade etti. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülecek düzenleme hakkında bilgi veren Ergün, "Geliştirdiği ürünün patentini satabilecek. Lisans anlaşması yapabilecek." dedi. OSB'lerdeki meslek liselerine öğrenci başına nakit desteği verileceğini dile getiren Ergün, Milli Eğitim Bakanlığı'nın meslek lisesinde yaptığı harcamanın bir buçuk katı destek verileceğini açıkladı.


Zaman


Geri Dön