ÇATIDER: Depremde çatılar hayati önem taşıyor!
Türkiye'de yaklaşık 16 milyon binanın çatı ve cephe yalıtımının olmadığı bildirildi...
Çatı Sanayici ve İşadamları Derneği'nden (ÇATIDER) yapılan açıklamada, Türkiye'de 81 ilin 55'inin birinci derece deprem bölgesinde bulunduğu belirtildi..
Türkiye'nin depremin zararlarını gelişmiş ülkelere oranla çok daha ağır yaşadığı savunulan açıklamada, şunlar kaydedildi:
''Çünkü ülkemizdeki konutların 12 milyona yakını gecekondu ve kayıtsız konutlardan oluşuyor. Konut stoğunun yüzde 60'ını 20 yaşın üzerindeki binalar oluşturuyor. Tüm bunlara ek olarak göz ardı edilen hayati bir konu var; çatılar... Türkiye'de yaklaşık 16 milyon binanın çatı ve cephe yalıtımı yok. Bu 16 milyon çatı aynı zamanda bugünkü çatıların kalitesini sağlamaktan uzak, geleneksel uygulama metotları ve malzemelerle yapılmış.''
Deprem anında güvende olunabilmesi için yapıların temelden çatıya kadar her bölümünün dikkatli projelendirilmesi ve inşa edilmesi gerektiği vurgulanan açıklamada, ''Bu bağlamda depreme karşı dayanıklı bina yapılırken; binanın mimarisi, zemin etütleri, zemin kalitesi, mukavemet ve taşıma hesapları, kullanılacak demir donatı, beton tip ve kaliteleri ile yapı malzemeleri ve inşaat teknikleri çok önemli. Tüm bunlar kadar önemli bir diğer konu ise çatılar. Küçük çaplı depremlerde bina yıkılmasa bile çatılar ciddi can ve mal kayıplarına yol açabiliyor. Çünkü çatılar bina içinde depremi en çok hisseden kısım'' ifadeleri kullanıldı.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Çatıder Yönetim Kurulu Başkanı M. Nazım Yavuz, çatının bütün bir sistem olduğuna dikkati çekerek depremde çatıların davranışı söz konusu olduğunda sadece çatı kaplama malzemelerinin ağırlığının düşünülmemesi gerektiğini belirtti.
Nazım Yavuz, çatının depremde yıkılmayacak, parçaları çevreye savrulmayacak şekilde yapılması gerektiğine işaret ederek, şu bilgileri verdi:
''Güvenli çatı yapımında, yapının tipine göre mimar veya mühendis tarafından hesaplanmış, tüm detaylarıyla çizilmiş, malzemeleri tarif edilmiş bir projenin olması gerekiyor. Çatı bütünü içindeki, özellikle kalkan duvar, parapet, baca gibi yapı bileşenleri deprem sırasında yıkılmayacak, yapıdan ayrılarak çevreye savrulmayacak şekilde projelendirilmeli ve projeye uygun olarak inşa edilmeli. Projelendirmede bölgesel iklim şartları dikkate alınmalı. Proje, özellikle karlı bölgelerde üzerinde kar birikmiş çatının, aynı zamanda rüzgar ve deprem etkisi altındaki davranışı dikkate alınarak yapılmalı.''
AA