ÇATIDER’den ısınma faturalarını yarı yarıya düşürecek uyarı!
Soğuk kış aylarıyla birlikte tüketicilerin en önemli gider kalemlerinden biri yine ısınma faturaları olacak. ÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanı M. Nazım Yavuz, çatı ve bina yalıtımının ısınma giderlerini yüzde 50’ye varan oranlarda azalttığını belirtti.
Soğuk kış aylarıyla birlikte tüketicilerin en önemli gider kalemlerinden biri yine ısınma faturaları olacak. Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) Yönetim Kurulu Başkanı M. Nazım Yavuz, çatı ve bina yalıtımının ısınma giderlerini yüzde 50’ye varan oranlarda azalttığını belirterek, “2017 yılından itibaren Enerji Kimlik Belgesi olmayan yalıtımsız binalara ceza uygulanması bekleniyor. Tüketiciler, çatı ve binalarına yalıtım yaptırarak hem faturalarını yarıya düşürebilir, hem ceza ödemek zorunda kalmaz, hem de çevreye olumsuz etkileri minimuma indirebilir” dedi.
ÇATIDER’den yapılan açıklamada, yalıtımın tüketici bütçesi, ülke ekonomisi, doğal kaynaklar ve çevre konusunda hayati öneme sahip olduğu belirtilerek, tüketicilerin bu konuda adım atmakta geç kalmaması gerektiği vurgulandı. ÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanı M. Nazım Yavuz, bütçesini ve sağlığını düşünen tüketicilerin mutlaka yalıtım yaptırması gerektiğini belirterek, “Çatı ve binada yapılacak yalıtım uygulamaları enerji harcamalarında yüzde 50’ye varan tasarruf sağlıyor. Yalıtım, ayrıca rutubet, küf, kötü koku, romatizma, solunum yolu ve deri hastalıkları gibi sorunlara karşı da koruma sağlar” dedi.
Yalıtımsızlığın faturası 26 milyar lira
Yavuz, Türkiye'de yaklaşık 7 milyon yalıtımsız çatı bulunduğunu hatırlatarak şöyle konuştu:
“Standartlara uygun olmayan çatılar nedeniyle son 10 yılda yaklaşık 26 milyar lirayı boşa harcadık. Doğal kaynakların hızla tükenmesi ve çevreye verilen zarar da yine yalıtım olmamasının sonuçları arasında. Toplam enerjinin yüzde 35’i konutlar ve ticari binalarda tüketiliyor. 2002-2012 yılları arasında bu binaların tükettiği enerji yaklaşık yüzde 70 oranında arttı. Türkiye, enerji kaynakları için komşu ülkelere yüklü ödemeler yapıyor. Bu nedenle yalıtım, hepimiz için milli bir görev olmalı.”
Harcamalar 2-3 yılda amorti edilir
Yavuz yalıtım ve tadilat için yapılan harcamanın, sağlanan enerji tasarrufu sayesinde coğrafi konum ve yerleşim durumuna göre ortalama 2 ile 3 yıl içinde amorti edilebildiğini söyledi. Yalıtım uygulamasının bölgelere ve farklı ihtiyaçlara göre değişkenlik gösterdiğini hatırlatan Yavuz şöyle konuştu:
"Yalıtım yapılırken yalıtım malzemesi, aksesuarlar, yan ürünler, bağlantı elemanları, emniyet tedbirleri, iskele, işçilik gibi giderler zaten yapılır. Yalıtım malzemesinin kalınlığının artırılması malzeme fiyatı dışında diğer giderleri etkilemez. Yalıtım malzemesi kalınlık farkı parasal olarak tüm giderler içinde çok küçük bir oranda kalacağı için doğru kalınlıkta yalıtım malzemesi kullanmak akıllıca olacaktır. "
Enerji Kimlik Belgesi olmayan yapıya ceza
Enerji kaynaklarının daha verimli kullanılması amacıyla tüm binaların 2 Mayıs 2017 tarihine kadar Enerji Kimlik Belgesi alması gerektiğini hatırlatan Yavuz, bu tarihten sonra Enerji Kimlik Belgesi olmayan binalar için ceza uygulanması beklendiğini söyledi. Yavuz, “Avrupa Birliği, 20-20-20 planı ile 2020 yılına kadar enerji tüketimini yüzde 20 azaltmayı, yenilenebilir enerji kullanımında yüzde 20 artışı ve zararlı sera gazı salımını en az yüzde 20 azaltmayı hedefliyor. Türkiye’nin de binalardaki enerji tüketimini kısa dönemde metrekare başına yılda 80 kilovatsaat seviyesinin altına düşürmesi gerekir. Bu değerlere ulaşabilmek ancak çatı ve çatı sistemlerine önem verilmesi ile mümkündür” diye konuştu.
ÇATIDER tüketicilere yardımcı oluyor
Yavuz, tüketiciler, mimarlar, mühendisler ve müteahhitlerin çatılarla ilgili her türlü konuda bu alandaki tek başvuru mercii olan ÇATIDER’e danışabileceklerini sözlerine ekledi.
ÇATIDER’e www.catider.org.tr web adresinden ve 0216 416 55 13 numaralı telefondan ulaşmak mümkün.