Ekonomi

Çay ihracatı yılın 9 ayında yüzde 23 oranında arttı

Türkiye'den senenin dokuz ayında yapılan çay ihracatı, 2022 senesinin aynı dönemine göre gelirde yüzde 23 oranında yükseldi. İşte ayrıntılar...

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) yapılan verilere göre, nemli iklim alanlarında yetişen, yaprak ve tomurcukları içecek olarak yetişen çay, Türkiye'den Ocak-Eylül 2023'te 111 ülke, serbest ve özerk bölgeye satıldı. Öte yandan geçen senenin 3. çeyreğinde 16 milyon 592 bin 424 dolar olarak kayıtlarda yer alan çay ihracatı geliri, yüzde 23 yükselerek 20 milyon 444 bin 962 dolara çıktı. Buna göre her geçen sene ihracatı yükselen Türk çayına en çok talep ise Belçika, ABD ve Birleşik Krallık'tan geldi.

Yılın 9 aylık döneminde ise Belçika'ya yapılan 1921 ton çay satışından sonra 7 milyon 639 bin 771 dolar gelir elde edildi. Ülkeyi 2 milyon 389 bin 135 dolarla Amerşka, 2 milyon 320 bin 316 dolarla Birleşik Krallık takip etti.

Buna göre geçen senenin aynı döneminden farklı olarak da Kongo, Polonya, Slovakya, İtalya, Brezilya, Gabon, Yeni Zelenda, Portekiz, Dominika, Dominik Cumhuriyeti, Togo ve Ruanda'ya bu dönem çay ihracatı yapıldı.

DÜNYA PİYASALARINDAN FAZLA PAY ALMAK İSTİYORUZ

DKİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Çay Sektör Komitesi Başkanı Şaban Turgut, yaptığı açıklamada çay ihracatının sene sonuna kadar 25 milyon doları aşmasını istediklerini kaydetti.

Dünya piyasalarından daha fazla pay almak için çalıştıklarını belirten Turgut, "Dünyada üzerine kar yağan, yani en doğal çayı üretmemize rağmen inovatif (yenilikçi) katma değerli ve her ülkenin tüketici tercihlerine göre ürün üretemememiz, dünya piyasalarından aldığımız payın düşük kalmasına sebep oluyor. Çay imalatı yapan firmalarımızın buna ağırlık vermesi önem arz ediyor." dedi.

Ayrıca Turgut, turizm potansiyelinin de çay ihracatına olumlu yönde etkilediğini de belirterek, Türkiye'ye gelen turistlerin Türk çayını beğeniyle tükettiğini ve kendi ülkelerinde de talep ettiğini vurguladı.

TÜRK ÇAYI İÇİN ÇEŞİTLİ PROJELER YAPIYORUZ

Türk çayının birinci ihraç pazarının Belçika olduğunu söyleyen Turgut, "Belçika'da ithalatçı firmaların depoları bulunmakta ve bu depolara konulan ürünler, Türk nüfusunun yoğun olduğu tüm Avrupa Birliği ülkelerine dağıtılmaktadır. Yani Belçika'ya ihraç edilen Türk çayı, tüm Avrupa'ya dağıtılmaktadır." diye konuştu.

Türk çayı ihracatından 17,2 milyon dolarlık kazanç!

Tarım, gıda ve içecek sektörü yılın ilk çeyreğinde 12,23 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi