01 / 05 / 2024

Türk çayı ihracatından 17,2 milyon dolarlık kazanç!

Türk çayı ihracatından 17,2 milyon dolarlık kazanç!

Türkiye'den ocak-temmuz döneminde gerçekleştirilen çay ihracatı 2022 yılının aynı dönemine göre yüzde 30 yükselerek 17 milyon 182 bin 55 doları buldu.



Türk çayı ihracatından 7 ayda 17,2 milyon dolarlık kazanç elde edildiği belirtildi.

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Türkiye'den 7 ayda 109 ülke, özerk ve serbest bölgeye çay satıldığını ifade etti.

Gürdoğan, 2023 yılının ocak-temmuz döneminde 3 bin 576 ton çay ihraçı yapılarak 17 milyon 182 bin 55 dolar gelir sağlandığını kaydetti.

2022 yılının aynı döneminde çay ihracatından 13 milyon 170 bin 966 dolar kazanıldığını söyleyen Gürdoğan, çay ihracatının geçen yılın aynı dönemine oranla değerde yüzde 30 arttığını ifade etti.

BELÇİKA, ABD VE BİRLEŞİK KIRALLIK ZİRVEDE

Belçika, ABD ve Birleşik Krallık en fazla dış satım yapılan 3 ülke olduğu bilgisini veren Gürdoğan, "Belçika'ya bu dönem 6 milyon 926 bin 4, ABD'ye 2 milyon 210 bin 244, Birleşik Krallık'a da 1 milyon 930 bin 622 dolarlık çay ihraç edildi" diye belirtti.

Gürdoğan, ihracat artışına paralel ülke çeşitliliğinin de yükseldiğine vurgu yaparak bu dönem Suudi Arabistan, Slovakya, Meksika, İtalya, Cezayir, Kongo, Brezilya, Polonya, Portekiz, Angola, Gabon, Yeni Zelanda, Togo ve Ruanda'ya da çay satıldığını bilgisini verdi.

Türk çayına ilginin her geçen gün arttığına değinen Gürdoğan, sene sonuna kadar çay ihracatının yükseliş trendini sürdüreceğinden ümitli olduklarını kaydetti.

Öte yandan Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) tarafından gerçekleştirilene açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan dış ticaret verileri dikkate alınarak hazırlanan TGDF Dijital Veri Paneli verileri yayımlandı.

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) Dijital Veri Paneli'ne göre, 2023'ün ilk 6 ayında tarım, gıda ve içecek sektörü, 2022 yılının aynı dönemine kıyasla yüzde 1,04 artışla 12,23 milyar dolarlık ihracat yaptı.

Bu yılın ilk çeyreğinde ayında ihracatta öne çıkan ürünlerde ilk sırayı 683,4 milyon dolar ile un aldı. Unu 493,6 milyon dolar ile rafine ayçiçeği yağı ve 456,4 milyon dolar ile fındık içi takip etti. Bu ürünler, haziran ayı itibarıyla toplam ihracatın yaklaşık yüzde 13,3’ünü gerçekleştirdi.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön