14 / 11 / 2024

Çayırova-Gebze arasındaki 250 fabrika taşınacak mı

Çayırova-Gebze arasındaki 250 fabrika taşınacak mı

Kocaeli'nde, Çayırova ile Gebze arasında, D 100 (E5) karayolunun çevresinde bulunan 250 kadar sanayi tesisinin taşınması için Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin aldığı kararla ilgili plan-imar çalışmaları tamamlanmak üzere




Kocaeli'nde, Çayırova ile Gebze arasında, D 100 (E5) karayolunun çevresinde bulunan 250 kadar sanayi tesisinin taşınması gündemde.

2008 yılında alınan karar çerçevesinde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin aldığı kararla ilgili plan-imar çalışmaları tamamlanmak üzere. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İmar Müdürlüğü'nün çalışmalarıyla 1/25 binlik, 1/5 binlik plan çalışmaları daha önce tamamlanmış, bu çalışmalarda Çayırova-Gebze arasındaki E5 kenarı bölgeler saniyi alanı olmaktan çıkarılarak 'ticari alan' olarak belirlenmişti. Plan çalışmalarının son aşaması 1/binlik planları yapmakla yükümlü olan ilçe belediyelerince yapılıyor. Gebze Belediyesi çalışmalarını tamamladı ve Meclis'inden geçirdi. Binlik planlar Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'ne gönderildi. Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri'nin verdiği bilgiye göre, Gebze'den gelen binlik plan komisyona havale edildi. Komisyonda genel plana uyumluluğu gözden geçirildikten sonra "birkaç ay içinde" Büyükşehir Belediyesi Meclisi'ne gelecek.
 
'Tebligat son bir iki ayda oldu'
 
Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, "Karar, Arçelik'in bulunduğu Tuzla bölgesinin bitiminden başlıyor Gebze'ye kadar olan bölgeyi ilgilendiriyor. İşletmelere tebligat yapıldı. Bizim için ciddi bir sorun. Bölgede ne kadar sanayi kuruluşu var, bunun tam bir envateri yok ama bizim tahminimiz 250 kadar kuruluşun taşınması isteniyor. Ayrıca Yalova Yolu'ndaki sanayi çarşılarının da kaldırılmasını istiyorlar. Biz bölgenin ıslah OSB olmasını istiyoruz. Çevreci işletmeler olsunlar, taşınmasınlar diyoruz. Sonuçta bu bir plan, değiştirilebilir. Belediye de akıllı çözümlere sıcak bakıyor. Tebligatları son bir iki ayda bildirdiler. Olay çok yeni" dedi.
 
'Ek bina yapılmasına izin yok'
 
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ersin Yazıcı, konuyla ilgili olarak DÜNYA'ya yaptığı açıklamada, "Plan süreci devam ediyor. 25 binlik ve 5 binlikle bizim belediyemizce yapıldı. Sözkonusu bölgenin bağlı olduğu Gebze Belediyesi de 1/binlik plan çalışmalarını tamamladı, meclisinden geçirip gönderdi. Burada komisyon incelemesi başladı. Ondan sonra birkaç ay içinde bizim meclise gelir. Süreç tamalanır" dedi. Yazıcı, taşınma süreci ile ilgili olarak da "15 yıl dokunmayacağız. Ancak ek bina, yeni yatırıma izin vermeyeceğiz. Bu sürecin sonunda taşınmış olacaklar. Bu alan ticari alana dönüşürken mağdur olmamaları için teşvik edici uygulamalar olacak" diye konuştu.
 
2008'de gündeme geldi
 
Edinilen bilgilere göre E5'in kenarının 'ticari alan' olarak planlanması çalışmaları ilk olarak 2008 yılında gündeme geldi. Bölge, hizmet sektörlerinin yer alacağı bir alan olarak planlandı. Bu planda bütün sanayi tesislerinin kaldırılması öngörülmedi. Çevreye uyumlu tesislerin kalabileceğine ilişkin görüşler de vardı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi plan çalışmasını kendi meclisinden geçirdi, askıya çıkardı. Bu plana göre sanayi tesislerine 2025 yılına kadar taşınmaları için süre verilmesi öngörüldü.

Mahkemeye gidenler var
 
Yetkililer, "Bugün için şirketlere hadi kalkın gidin denilmiyor, süre veriliyor. Nereye giderler OSB'lere, yeni sanayi alanlarına giderler. Bunlar planlandı. Gidenlerin yerleri kamulaştırılmıyor, terk yok. Arsa, arazi sahibinindir. Şu kadar katla imar vereceğiz, diyoruz. Sanayi değil, burayı ticaret alanı olarak değerlendir deniliyor. Toplu konut istiyoruz. Otel, AVM istiyoruz, bankacılık istiyoruz. Çalışmaları yapıldı, firmalara gidildi. Bazıları mahkemeye verdi. Süreç devam ediyor" bilgisini verdiler.
 
Şişecam'ın yerine fuar alanı
 
Şirketlerin itirazı üzerine bir komisyon kurulduğunu belirten yetkililer, "Daha önce itirazların bazıları kabul edildi, bazıları edilmedi. Komisyon durumu tekrar inceliyor. Bu arada mülk sahiplerine terk konusunda yazılar gitti. Hukuki süreç devam ediyor. Henüz kesinlik kazanmış değil" dedi.

Edinilen bilgilere göre 1960'lı yılların sonunda Türkiye'nin ilk düzcam tesisi olanak kurulan Şişecam'ın bölgedeki yerinin yarısı planda fuar ve sergi alanı olarak, kalan yarısı ise 'ticari alan' olarak işaretlenmiş durumda.
Dünya/İbrahim EKİNCİ


Geri Dön