Genel

Cazibe Merkezleri Programı'na ilişkin 3 sorun mecliste!

Cazibe Merkezleri Programı'na ilişkin uygulamalar TBMM gündemine taşındı. Konu ile ilgili olarak CHP Giresun Milletvekili Bülent Yener Bektaşoğlu yazılı soru önergesi hazırladı..


CHP Giresun Milletvekili Bülent Yener Bektaşoğlu, Cazibe Merkezleri Programı kapsamındaki illerin belirlenmesine ilişkin soru önergesi hazırladı. Bektaşoğlu sorularını Başbakan Yıldırım'a iletti.


Bakanlar Kurulunun aldığı karar uyarınca 23 ilde uygulanacak Cazibe Merkezi Programı'nın Resmi Gazete' de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlatan Bektaşoğlu "Usul ve esasları Türkiye Kalkınma Bankası AŞ, tarafından belirlenecek programa göre, yatırımcılar; İstanbul, Ankara, İzmir gibi gelişmiş illerden Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerindeki 23 ile yönlendirmek amaçlanmaktadır. Bu illere taşınan firmalara yer tahsisi ve kredi gibi devlet desteği sağlanacak, ayrıca o illerdeki yeni yatırım projeleri ile yarım kalmış, yatırım süreci devam eden işletmeye geçememiş tesisler yeniden ekonomiye kazandırılacak, işletme sermayesi ihtiyacı olan imalat sanayisi tesisleri, çağrı ve veri merkezi gibi yeni yatırımlar ve kuruluşlar desteklenecektir." dedi.


Bektaşoğlu önergesinde "Program kapsamında özetle; 2 yıldır üretimini sürdüren, 2 milyon lira asgari sabit yatırım tutarı olan, en az 30 kişilik istihdam, çağrı merkezlerinde ise en az 200 kişilik istihdam ve hizmet taahhüt eden firmalar, başvuruda bulunmalar ve talep edilen desteğe ilişkin koşulları taşımaları kaydıyla, destek paketleri içindeki destek unsurlarının tamamından veya bir kısmından faydalanabilecektir." diyerek bu programa ilişkin olarak 3 soru sordu.


Bektaşoğlu'nun soruları


1-Hükümetiniz bu bölgeleri ve bu bölgelerdeki illeri hangi ölçülere, hangi kurum ve kuruluşun bilgi ve verilerine göre belirlemiştir, bu illeri programın kapsamına alınmasını sağlayan ve yatırımcı açısından cazip hale getiren faktörler nedir?


2- Bu programı adında da belirtildiği şekilde düşünürsek, Türkiye’de yatırımcıyı yönlendirerek iş ve istihdamın artırılarak cazip hale getirilmesi gereken sadece 23 il mi vardır?


3- Cazibe Merkezi Programını diğer bölgelerde, ama koşullarını daha geniş ve kapsayıcı hale getirerek, örneğin; Karadeniz’de ve özellikle, iktidarınız döneminde irili ufaklı 15 dolayında KOBİ türü işletmelerin kapandığı, sadece 1 yıl içinde 550 esnafın kepenk kapattığı, yaklaşık 40 bin esnafın da icra, kredi, borç kıskacında olduğu, kayıtlı işsizlik sayısının 35 binlere yaklaştığı istihdam fakiri Giresun’un da içinde olduğu illerde uygulamayı düşünmekte misiniz?