Genel

Cazibe Merkezleri Programı'ndan nasıl yararlanılır?

Hızlanan Cazibe Merkezleri Programı kapsamında tesisini 23 ile taşıyanlar 'yeni yatırım' teşviklerinden yararlandırılacak. Asgari 200 kişilik istihdam yaratma şartı var. İşletme başına 1 milyon TL’ye kadar destek verilecek.

Doğu ve Güneydoğu’nun çehresini değiştirmek için başlatılan Cazibe Merkezleri Programı’nın önemli ayaklarından birini de, üretim tesisini diğer illerden 23 kente taşıyacak işletmeler oluşturuyor. Programa göre, taşınan tesisler de 'yeni yatırım' olarak kabul edilecek ve ona göre desteklerden yararlanacak. İki yıl içinde taşınarak, asgari 200 kişilik istihdam yaratma kaydıyla bu işletmelere 1 milyon TL’ye kadar nakdi destek sağlanacak. Bu adımı atacaklar, istihdamdan yatırım yerine, binadan makine teçhizata kadar diğer teşviklerden de aynı şekilde yararlanabilecek.


ARTIK BAŞVURU ZAMANI

Geçen hafta itibarıyla başvuruların başladığı 'Cazibe Merkezleri Programı' kapsamında, 'Üretim Tesisi Taşıma Desteği' verileceğinin altı çizilmişti. Programa göre, 58 kentte bulunan üretim tesislerini, kapsamdaki 23 ilden birine taşıyanlar bu imkandan yararlanacak. Şartlar ise şunlar:


1 MİLYON LİRAYA KADAR NAKİT

Yatırımda aranan şartlar ise şunlar:


 Destekten yararlananların iki yıl içinde üretimini 23 ilden birine taşıması gerekiyor.


 Asgari 200 kişilik istihdam yaratma şartı bulunuyor.


 İşletme başına 1 milyon TL’ye kadar nakdi destek verilecek.


 Bölgenin istihdama yönelik teşviklerinden yararlandırılacak. 'Ücretsiz danışmanlık' dışında, eğer 'çağrı merkezi' yatırımı taşınırsa, personel eğitimi için kişi başına 2 bin 500 TL destek sağlanacak. 


Faizsiz kredi desteği 

Yatırımcılara, bina ve yeni makine-teçhizat yatırımları için 'Faizsiz Yatırım Kredisi Desteği' ve 'Faiz İndirimli İşletme Kredisi Desteği' verilebilecek. 'Faizsiz Yatırım Kredi Desteği' kapsamında yatırımcılara, makine ve ekipman alımlarında 2 yıl ödemesiz, toplam 6 yıl sıfır faizli kredi sağlanacağı belirtilmişti. Eğer yerli makine-teçhizat alınırsa, bu süre 3 yıl geri ödemesiz toplam 10 yıl olacak. Üretim yerini taşıyanlar da bu imkandan yararlanabilecek.


'Alım garantisi' var

Başvuruların Kalkınma Bankası ve kalkınma ajansları vasıtasıyla yapılabildiği program kapsamında üretilecek ürünler 'alım garantisi' içinde de olacak. Konuyla ilgili kanuna eklenen geçici maddede, kamu alımlarının bölgesel kalkınma ve teknolojik gelişme amaçlı kullanılabileceği belirtilmişti. Özellikle yurtdışına yönelik yardımlarda kullanılan malzemelerin, ağırlıklı olarak 23 ilde üretilen ürünlerden temini planlanıyor.


OSB'ler öncelikli olacak

 Yatırımcı, 'Yatırım Yeri Tahsisi Desteği'nden faydalanabilecek. Bu destek kapsamında yatırımcılara, öncelikli OSB’lerde olmak üzere yatırım yeri verilecek, 100 milyon TL üzeri büyük yatırımsa, OSB dışında özel yer sağlanacak. 


Akşam