28 / 04 / 2024

Çeçenistanı Türk inşaat firmaları yeniden inşa ediyor!

Çeçenistanı Türk inşaat firmaları yeniden inşa ediyor!

Türk inşaat firmaları hem Anadoludan eleman getiriyor, hem de yerli işçi çalıştırıyorlar. Bunlar içinde Çeçenler, Özbekler, Kırgızlar var. Ahıskalı bir gencin tişörtü gözümüzden kaçmıyor



GÖĞSÜMÜZÜ KABARTIYORLAR..
Türk inşaat firmaları kaliteli işçilikleri ile yüzümüzü ağartıyor. Sadece bina yapmakla kalmıyor cam, demir, alüminyum, plastik doğrama, beton imal ediyor bütün Rusyaya hitap ediyorlar.

Çeçenistandaki Türk inşaat firmaları başkanlık konutundan, havaalanına, dere ıslahından köprüye, camiden medreseye, operadan kültür merkezine kadar değişik işlere imza atıyor. Bora İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Alper Suri gazetemize yaptığı açıklamada Büyük bir enerji ile çalışıyoruz. Biz burada sadece inşaat yapmıyor, orta ölçekli 20 fabrikamızda cam, alüminyum, kablo demir ve beton gibi malzemeler üretiyoruz. Bu malların bütün Rusyada şansı var. Devletin lokal teşvikleri özendirici. Eğer bütün Rusya Federasyonunu hedefliyorsanız burası mantıklı bir nokta. Enerji ucuz, işçilik ucuz. Gümrüksüz mal çıkarabiliyor, kazandığınız parayı ülkenize götürebiliyorsunuz. Ortalık sakin, güvenlik problemi yok. Burada yatırımı düşünen işadamları ile görüşmeye bilgi ve tecrübelerimizi paylaşmaya hazırız. Aşağı yukarı 40 tane şantiyede ter döküyoruz. 200 mühendis ve dört bini aşkın işçi ile 600 bin metrekare inşaat yapıyoruz. Çeçenistanda daha yapılacak çok iş var bilgisini verdi. 33 yaşındaki Genç müteşebbis Siyavuş Mehmetzade yönetimindeki Penta İnşaat ise medrese, matbaa, kimsesiz çocuklar okulu, hastane, Argunda lüks konutlar yapmakla kalmıyor savaş yıllarında delik deşik olan binaları Selçuklu tarzı taşlarla kaplıyor. Penta İnşaatta çoğu Türk asıllı 3500 işçi çalışıyor. Beş yıldızlı oteli, alış veriş merkezi, petrol şirketi, rezidanslar ve iş merkezlerinden meydana gelen Grozny City bölgenin yıldızlarından biri olmaya aday.


GROZNİ CITY GÜN SAYIYOR
Başkente suliet kazandıran Grozni City (üstte) 7 gökdelenden meydana geliyor. Söz konusu merkezde otel, çarşı ve rezidans bulunuyor. İş yerlerinin neredeyse tamamı satılmış. Açılış 5 Ekimde, şu anda çevre düzeni ile meşguller. Türk firmaları, ülkenin dört bir yanını Sultanahmet veya Selimiyenin (solda) bir boy ufağı camilerle donatıyor. Elden geldiği kadar aslına sadık kalıyor, kubbelerde, revaklarda, şadırvanlarda İstanbul esintisi vermeye çalışıyorlar.


İrfan ÖZFATURA/Türkiye


Geri Dön