08 / 05 / 2024

ÇED raporu neden gereklidir?

ÇED raporu neden gereklidir?

Yatırıma ve Çevre İzin işlemlerine başlamak için ilk adım olarak ifade edilen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu neden gereklidir? Çevresel Etki Değerlendirmesi raporunun faydaları nelerdir?



ÇED raporu neden gereklidir?

Gerçekleştirilmesi planlanan projenin çevresel Etki Değerlendirmesinin (ÇED) yapılması için başvuru ile başlayan ve Bakanlık tarafından kararın verilmesi ile sona eren sürece Çevresel etki değerlendirmesi deniyor. Bu süreç sonucunda Bakanlığa ÇED raporu sunuluyor.


ÇED’in temel görevi...

Projelerle ve gelişmelerle ilgili karar vericilerin daha bütünsel, yani karara etkiyecek birden fazla faktörü göz önüne alır bir şekilde daha sağlıklı karar vermelerini sağlamak için, onlara projelerden kaynaklanabilecek çevresel etkileri net bir şekilde göstermesi ÇED'in görevleri arasında yer alıyor.


ÇED raporu neden gereklidir...

Yapılması planlanan faaliyet öncesi ve herhangi bir değişiklik durumunda (kapasite artışı, faaliyet yerinin değişmesi v.s.) faaliyet sahibi tarafından, ÇED Yönetmeliği’nin; EK-I’ inde yer alan projeler için ÇED RAPORU Çevre ve Şehircilik Bakanlığından Yeterlilik Tebliğine göre yetki almış kurum ve kuruluşlara hazırlatılarak Bakanlığa sunulması zorunlu oluyor.


Çeşitli kaynaklardan çıkan katı, sıvı ve gaz halindeki kirletici maddelerin hava, su ve toprakta yüksek oranda birikmesi çevre kirliliği oluşmasına neden oluyor. Hızla artan dünya nüfusunun ihtiyaçlarının karşılanması için teknolojinin gelişmesine bağlı olarak endüstrileşmenin de artması gerekiyor. Bu artış beraberinde var olan doğal kaynakların hızla tükenmesine neden oluyor. Doğal kaynakların korunması için ÇED raporu gerekli bulunuyor. ÇED raporu alabilmek.


ÇED Yönetmeliğine göre «ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ OLUMLU» kararı veya «ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ GEREKLİ DEĞİLDİR» kararı alınmadıkça hiçbir teşvik, onay, izin yapı ve kullanım ruhsatı verilmiyor, proje için yatırıma başlanamamakta ve ihale edilemiyor.


Çed'in faydaları...

1. Tasarım aşamasında ortaya çıkabilecek olumsuz durumları önceden görerek etkisiz hale getirmesi için gerekli tedbirleri ortaya koyması, olumsuz etkilerin minimize edilmesini sağlaması,

2. Proje sahibi için maliyet azaltıcı seçenekler sunması,

3. Karar verme sürecine yönelik daha güvenilir, bütünsel ve işbirlikçi bir yaklaşım, demokrasiye katkı.



ÇED raporu nereden alınır..

ÇED raporu için  Çevre ve Şehircilik Bakanlığına başvurulması yeterli oluyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş kurum ve kuruluşlar ÇED raporu hazırlıyorlar ve Bakanlığa sunuuyorlar.


ÇED raporu için nereye başvurulur?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön