09 / 05 / 2024

ÇED raporu hangi durumlarda gereklidir?

ÇED raporu hangi durumlarda gereklidir?

Çevresel etkinin ne ölçüde olduğunun değerlendirilebilmesi için bulunmuş olduğumuz faaliyete göre Bakanlık tarafından ÇED yönetmeliği belirleniyor. Peki, ÇED raporu hangi durumlarda gereklidir?



ÇED raporu hangi durumlarda gereklidir?


Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliğin EK-I listesinde yer alan veya Bakanlıkça(Çevre ve Şehircilik Bakanlığı) "Çevresel Etki Değerlendirmesi Gereklidir" kararı verilen bir proje için belirlenen özel formata göre hazırlanacak olan bir rapora ÇED raporu deniyor. 


Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED); belirli bir proje veya gelişmenin, çevre üzerindeki önemli etkilerinin belirlendiği bir süreç olarak karşımıza çıkıyor. 


Bu süreç, kendi başına bir karar verme süreci değil; karar verme süreci ile birlikte gelişen ve onu destekleyen bir süreç olarak biliniyor.  


Yeni proje ve gelişmelerin çevreye olabilecek sürekli veya geçici potansiyel etkilerinin sosyal sonuçlarını ve alternatif çözümlerini de içine alacak şekilde analizi ve değerlendirilmesi olarak ifade etmek mümkün oluyor. 

 

ÇED Yönetmeliği kapsamı dışında olduğu düşünülen faaliyetler için Bakanlık veya illerde İl Çevre ve Orman Müdürlükleri'ne bir dilekçe ekinde ayrıntılı plan, proje (giren hammadde, yapılan işlem, çıkan ürün, kullanılacak kimyasal maddelerin özellikleri vs) eski ve yeni kapasite raporları ve iş akım şemasını içeren bir dosya sunulması gerekiyor. Peki, ÇED raporu hangi durumlarda gereklidir?


ÇED raporu alması gereken projeler..

1. Rafineriler,

2. Termik güç santralleri,

3. Nükleer yakıt tesisleri,

4. Metal endüstri tesisleri,

5. Tank hacminin 100 m3 ve üzeri olduğu, elektrolitik veya kimyasal bir proses kullanılarak metal veya plastik maddelerin yüzeylerinin metalle kaplandığı tesisler veya yüzey temizleme işleminin yapıldığı tesisler,

6. Asbest çıkartılması ve asbest içeren ürünleri işleme veya dönüştürme tesisleri,

7. Fonksiyonel olarak birbirine bağlı çeşitli birimleri kullanarak endüstriyel ölçekte üretim yapan kimya tesisleri,

8. Patlayıcı ve parlayıcı maddelerin üretildiği tesisler,

9. Şehirlerarası yollar ve havaalanları,

10. Su yolları, limanlar ve tersaneler.



ÇED raporu nedir?


Öznur YASLI/Emlakkulis.com



Geri Dön